Την ώρα που η Τουρκία κορυφώνει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για άσκηση με πραγματικά πυρά και με προφανή στόχο της άσκησης την αποκοπή του Καστελορίζου από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα, η καθημερινότητα στο μικρό νησί, εκεί στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, κυλά στους γνώριμους ρυθμούς.
Οι κάτοικοι διατηρούν την ψυχραιμία τους και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις από την τηλεόραση, την ίδια ώρα όμως που οι συγγενείς τους, που ζουν μακριά αλλά και οι γονείς των στρατιωτών που εκτίουν την θητεία τους στο νησί, αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι…
Όπως δηλώνει στην “δημοκρατική” ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, μόνιμος κάτοικος, επιχειρηματίας και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος «παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ψυχραιμία προσπαθώντας να μην επηρεαζόμαστε από αυτά που παρακολουθούμε στην τηλεόραση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε».
Επί του παρόντος, λέει ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, οι κρατήσεις επισκεπτών δεν έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά η περαιτέρω όξυνση κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει. «Υπάρχει μια διάχυτη δυσφορία όσον αφορά τις κλιμακούμενες προκλήσεις, που ενδεχομένως να επηρεάσει τους επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφθούν αργότερα το Καστελόριζο, όμως αυτό ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί -ευτυχώς- στις κρατήσεις».
Την ίδια ώρα, τα ημερόπλοια από το απέναντι τουρκικό λιμάνι, το Κας, (η παλιά Αντίφελλος), σε απόσταση μόλις 1,25 ναυτικών μιλίων, συνεχίζουν τα τακτικά δρομολόγιά τους μεταφέροντας τουρίστες της μιας ημέρας στο Καστελόριζο.
Τους Τούρκους, που εργάζονται στα ημερόπλοια, στο Καστελόριζο τους γνωρίζουν με τα μικρά τους ονόματα και κάθε που τα ημερόπλοια αγκυροβολούν οι “γείτονες” σμίγουν στις καφετέριες και στα εστιατόρια του νησιού, χωρίς όμως ποτέ να ανοίγεται κουβέντα για τις πολιτικές εξελίξεις και τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. «Με το Κας έχουμε αδελφοποιηθεί και κάθε χρόνο, όπως και φέτος, πραγματοποιούνται κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πριν μερικές ημέρες, και εμείς πήγαμε απέναντι και εκείνοι ήρθαν εδώ, παρά τα όσα εκτυλίσσονται. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν έρθει από απέναντι περίπου 100 επισκέπτες της μιας ημέρας για δουν τα αξιοθέατα, να κολυμπήσουν, να φάνε και στις 16.00 να επιστρέψουν. Δύο φορές την εβδομάδα έχουμε και απογευματινά δρομολόγια… Η ζωή μας εδώ προς το παρόν κυλά κανονικά, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα», λέει ο κ. Αμύγδαλος.
Τα ημερόπλοια από το Κας, μεταφέρουν στο Καστελόριζο Τούρκους αλλά και Ευρωπαίους επισκέπτες, που κάνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία και επιθυμούν να επισκεφθούν το φημισμένο ελληνικό νησί. Κατά την περίοδο μάλιστα της εορτής Μπαϊράμ οι επισκέπτες που φθάνουν στο Καστελόριζο από τα απέναντι παράλια, ξεπερνούν τους 300 με 400 ημερησίως.
Το Κας, ήταν παλιότερα τόπος εξορίας για αντιφρονούντες. Σήμερα όμως είναι ένα από τα πιο γαλήνια τουριστικά θέρετρα της τουρκικής παραλίας του Αιγαίου. Οφείλει τη φήμη του όχι τόσο στις παραλίες, οι οποίες είναι λίγες και μικρές, όσο στην “καλή ζωή” που προσφέρει: μικρά ξενοδοχεία και οικογενειακές πανσιόν, ταβέρνες με κήπους και κληματαριές, καφενεία και μπαράκια και κάθε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόσο από άλλα μέρη της Τουρκίας όσο και από την Ευρώπη και τη Ρωσία, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός επιλέγει να επισκεφθεί και το Καστελόριζο, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.
«Μεταξύ μας οι κάτοικοι συζητάμε για τις εξελίξεις και μοιραζόμαστε τις αγωνίες και τις ανησυχίες μας, αλλά με τους Τούρκους δεν ανοίγουμε τέτοιες συζητήσεις. Μπορεί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, αλλά εκείνοι κοιτάζουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας… Θες γιατί τα έχουμε ξαναπεράσει και το ‘87, και το ‘96 και παλαιότερα με το Κυπριακό, διότι πάντα το Καστελόριζο είναι πιο κοντά σε όλα αυτά, οι ντόπιοι αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις με ψυχραιμία. Για σκεφτείτε όμως τους γονείς των στρατιωτών μας που υπηρετούν εδώ και κατάγονται από άλλα μέρη της Ελλάδας, τι μπορεί να σκέφτονται και πόσο θα αγωνιούν διαβάζοντας από τα sites και παρακολουθώντας στις τηλεοράσεις τις εξελίξεις, και σε πολλές περιπτώσεις με δόσεις υπερβολής», λέει ο κ. Στρ. Αμύγδαλος.
Αυτό, που όπως επισημαίνει ενδεχομένως να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις αλλάζοντας άρδην το κλίμα ψυχραιμίας που επικρατεί στο νησί, είναι η διενέργεια ναυτικής άσκησης, σήμερα Πέμπτη, ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προανήγγειλε η Τουρκία, συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Η οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού ενημερώνει ότι σήμερα Πέμπτη, 20 Ιουνίου, θα λάβει χώρα δίωρη άσκηση με πυρά στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και στο Καστελόριζο.
Η Navtex εκδόθηκε υπό την σκιά της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπου οι υπουργοί της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα και πρόκριναν εξέταση πιθανών ποινών για τις “παράνομες” ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.