Την ανάγκη να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ώστε να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Στον απόηχο των πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συζήτηση που θα γίνει για την Τουρκία εντός της Συνόδου τόνισε πως «πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Θα εξετάζουμε τα επόμενα βήματα ώστε εάν δεν σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες, να υπάρξουν κυρώσεις. Θα συναντήσω τον κ. Αναστασιάδη ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις μας», είπε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο δεύτερο μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα, αυτό της διαδοχής του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του Μάνφρεντ Βέμπερ: «Πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Κομισιόν ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει. Που έχει ταχθεί κατά του ευρωπαϊκού νότου και της Ελλάδας. Ελπίζω να ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν και όχι που διχάζουν».
Νωρίτερα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο του ΕΛΚ, υπογράμμισε την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της. «Ελλάδα κατευθύνεται προς τις εθνικές εκλογές μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις. Στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιδεικνύει απόλυτη ασέβεια στο διεθνές δίκαιο, καταπατώντας θεμελιώδη δικαιώματα της Κύπρου μέσα στην ΑΟΖ της. Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφόσον συνεχιστούν η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είχε ταχθεί στο πλευρό της Κύπρου. Σε δήλωσή του στο Twiter υποστήριξε πως περιμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και να δείξει ετοιμότητα ώστε να απαντήσει κατάλληλα στις τουρκικές προκλήσεις.
Με την τοποθέτησή του, ο κ. Τουσκ επιβεβαίωσε αυτό που είχε διαρρεύσει ήδη από χθες. Ότι δηλαδή οι ηγέτες της ΕΕ θα εκφράσουν την ετοιμότητά τους να αναλάβουν δράση, αλλά δεν θα εξειδικευτούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά τη Σύνοδο, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, θα συζητηθούν τα μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά δεν θα ανακοινωθούν κυρώσεις. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».
«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν. Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής αύριο το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη διεύρυνση.