Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στη Ρόδο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αντιστράτηγο Π.Σ. ε.α. Βασίλειο Παπαγεωργίου. Η εμβολιαστική κάλυψη στη Ρόδο αλλά και στην Κω, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του προς τη «δ», βρίσκεται πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και σε ορισμένα νησιά της Δωδεκανήσου οι πλήρεις εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού.
Ως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», δηλαδή ο εμβολιασμός στα 19 μεγαλύτερα νησιά της χώρας. «Χάρη στον εμβολιασμό και την ανταπόκριση των κατοίκων τους, τα ελληνικά νησιά θωρακίζονται κι αποτελούν και πάλι παγκόσμιο τουριστικό πόλο έλξης», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αν συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε προσοχή και σύνεση για ακόμα λίγο και όλα θα πάνε καλά.
• Κύριε Παπαγεωργίου, πώς εξελίσσεται η επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία; Ποια νησιά είναι πλέον Covid Free και ποια βρίσκονται πιο κοντά στο στόχο;
Ο εμβολιασμός των νησιών μας εξελίσσεται πολύ θετικά, παρά τη μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να οργανώσουμε μια χωρίς προηγούμενο διαμετακομιστική επιχείρηση και κατορθώσαμε, εμείς στην Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, το Πυροσβεστικό Σώμα και φυσικά το Υπουργείο Υγείας, να φτάσουμε και στο πιο μικρό νησί της χώρας μας.
Προχωρήσαμε στον καθολικό εμβολιασμό όλων των νησιών μας με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους -69 νησιά στο σύνολο- και ως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο εμβολιασμός δηλαδή στα 19 μεγαλύτερα νησιά της χώρας. Αξίζει να επισημάνουμε ότι χάρη στον εμβολιασμό και την ανταπόκριση των κατοίκων τους, τα ελληνικά νησιά θωρακίζονται κι αποτελούν και πάλι παγκόσμιο τουριστικό πόλο έλξης.
• Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου της Ρόδου και κυρίως από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του κόσμου στην εμβολιαστική εκστρατεία;
Έχουμε φτάσει, στο σύνολο της χώρας, τους 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Η Επιχείρηση Ελευθερία προχωρά ταχύτατα και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη σε όλους τους δείκτες – και εξίσου καλά προχωρά ο εμβολιασμός και στη Ρόδο. Σε ολόκληρη την Περιφερειακή ενότητα έχουμε εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μια δόση σε ποσοστό άνω του 44% και κάλυψη με τη δεύτερη δόση σε ποσοστό λίγο πάνω από το 30%. Στο mega εμβολιαστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας που λειτουργεί στη Ρόδο γίνονται καθημερινά περίπου 1.000 εμβολιασμοί. Είμαστε σε καλό δρόμο.
• Ποια είναι η σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά και το άνοιγμα δραστηριοτήτων που είχαν ανασταλεί; Ποια είναι συγκεκριμένα η εικόνα για τα Δωδεκάνησα;
Όσο προχωρά ο εμβολιασμός είναι σαφής η βελτίωση σε όλους τους δείκτες μας. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε καθημερινά όλα τα δεδομένα και γνωρίζετε ότι είναι διαθέσιμος διαδικτυακά, στην υπηρεσία των τοπικών Αρχών και των πολιτών, ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, ώστε όλοι να έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα της κατάστασης στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα για τα Δωδεκάνησα, η εικόνα είναι συνολικά θετική. Παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες μια μικρή αύξηση του ιικού φορτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κω, η οποία πέρασε στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) του χάρτη και άμεσα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάναμε τα πάντα ώστε να στεγανοποιήσουμε κάποιες μικρές συρροές που δημιούργησαν τη συγκεκριμένη αύξηση. Τόσο όμως στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, όσο και σε αυτή της Κω, η εμβολιαστική κάλυψη κινείται πολύ καλά, βρίσκεται πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και σε ορισμένα νησιά οι πλήρεις εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού. Με τη συνεργασία και την προσοχή των κατοίκων, μικροπροβλήματα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στην Κω, πιστεύω ότι θα τα αφήσουμε πολύ σύντομα οριστικά πίσω μας.
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες, παρά την άρση των περιορισμών;
Σταδιακά ανοίγουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Με ορισμένα μέτρα και περιορισμούς βέβαια, αλλά όσο πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας και η εμβολιαστική κάλυψη θα προσεγγίσει το 60-70% του πληθυσμού, τόσο περισσότερες ελευθερίες θα ξαναβρίσκουμε. Χρειάζεται όμως ακόμα προσοχή από όλους. Τήρηση των μέτρων, μάσκες -ας μην τις ξεχνάμε ακόμα κι αν είμαστε εμβολιασμένοι!- αποφυγή του συγχρωτισμού. Το καλοκαίρι και ο εμβολιασμός είναι σύμμαχοι μας, αν συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε προσοχή και σύνεση για ακόμα λίγο, θα πάνε όλα καλά.
• Εδώ στη Ρόδο, έχουμε ζήσει τη μεγάλη πυρκαγιά του 2008 και άλλες μεγάλες πυρκαγιές στο παρελθόν. Ποιοι είναι οι στόχοι της ΓΓΠΠ για την προστασία των νησιών από πυρκαγιές;
Έχουμε προχωρήσει φέτος σε σημαντική ενίσχυση των μέσων πυροπροστασίας της χώρας, με κεντρικό άξονα τον γρήγορο εντοπισμό και την άμεση απόκριση. Στην προσπάθεια αυτή, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα εναέρια μέσα. Για αυτό και ο στόλος αεροπυρόσβεσης-επιτήρησης έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρσι, αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη. Τα εναέρια μέσα κατανέμονται σε 25 βάσεις, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, καθώς η γεωγραφική διασπορά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της άμεσης απόκρισης.
Είναι, επίσης η πρώτη φορά που στον εναέριο στόλο εντάσσονται 6 αεροσκάφη ελαφρού τύπου (AirTractors), τα οποία θα αναπτυχθούν σε 3 ζεύγη, καλύπτοντας τους άξονες του Αιγαίου, του Ιονίου, καθώς και μέρος του ηπειρωτικού κορμού. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της αεροπυρόσβεσης – είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά, ενώ ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ανάγλυφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος πτήσης φτάνει τις 5 ώρες, ενώ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υδροληψία όχι μόνο από τη θάλασσα, αλλά κι από λίμνες.
Μια ακόμα προσθήκη, πολύ σημαντική ειδικά για τα νησιά μας, είναι ότι φέτος, για δεύτερη χρονιά, έχουν ενταχθεί στον εναέριο στόλο για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς των αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων Ιονίου και Αιγαίου, δύο ελικόπτερα μεσαίου τύπου τα οποία έχουν και δυνατότητα αεροπυρόσβεσης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ενισχύουμε τα εποχικά μας κλιμάκια που έρχονται να θωρακίσουν περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη, με ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς στο Αιγαίο έχουμε συνολικά 15, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται στα Δωδεκάνησα.