Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) κ. Γιώργος Καββαθάς, ξεκινώντας από την διαπίστωση πως: «Περίπου ένας στους δύο συμπολίτες μας, εκτιμά ότι η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία θα διαρκέσει δύο ή και περισσότερα χρόνια».
Αναφορικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, δηλώνει ότι τελικά «κατάφερε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δυσαρεστήσει τους περισσότερους, έχοντας έρθει σε μια άσχημη συγκυρία», ενώ για τα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, εκφράζει την άποψη ότι «θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για τις δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις εκείνες που ακόμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή/και υπολειτουργούν».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μητσοτάκη για τα προνόμια στους εμβολιασμένους και το ενδεχομενο να αποκλείονται ανεμβολίαστοι πελάτες από καταστήματα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει πως: «Οι επιχειρήσεις δεν είναι αστυνομικοί ή υγειονομικοί σταθμοί!»
• Κύριε Καββαθά, τι θα φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης;
Το εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σοβαρές δομικές αλλαγές στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο. Αποτελείται από επτά διακριτά μέρη, όπου θα μπορούσαν να αποτελούσαν ξεχωριστά νομοσχέδια. Η διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για τα ζητήματα αυτά απέχει από το να χαρακτηριστεί επαρκής και ικανοποιητική. Όλες οι διαδικασίες μέχρι και την τελική του ψήφιση πραγματοποιήθηκαν με μεθόδους fast track. Κάτι ανεπίτρεπτο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όταν μάλιστα δεν υπήρχε και κάποιος «αντικειμενικός» λόγος βιασύνης. Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο αυτό κατάφερε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δυσαρεστήσει τους περισσότερους. Έχει έρθει σε μια άσχημη συγκυρία, όπου βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας και η πλειονότητα των επιχειρήσεων, μετά από ένα διάστημα εκτεταμένων περιορισμών, προσπαθεί να σταθεί όρθια και να επιβιώσει. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, προβλέπει νέα δυσβάστακτα βάρη για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι θετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει επισκιάζονται από σειρά σημαντικών στρεβλώσεων που θα επιφέρει η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις. Στρεβλώσεις οι οποίες ενέχουν κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει μέτρα για την επιβίωση τους.
• Μετά από τα δέκα μνημονιακά χρόνια βαριάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία και η αγορά εργασίας, ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημική κρίση. Κατά την άποψή σας, πότε θα μπορέσουμε να ‘συνέλθουμε’ και να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάκαμψης;
Είναι ακόμα πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το πότε θα επανέλθει η αγορά και η κοινωνία στην λεγόμενη κανονικότητα, όπως τουλάχιστον την ορίζαμε πριν την υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περίπου 1 στους 2 συμπολίτες μας εκτιμά ότι η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία θα διαρκέσει 2 ή και περισσότερα χρόνια. Όσον αφορά στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρονται σε αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 4% και σε διατήρηση της ανεργίας στα επίπεδα του 2020, δηλαδή στο υψηλό 16,5%. Από τα στοιχεία αυτά είναι προφανές πως απέχουμε ακόμα από το να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. Το ίδιο σε γενικές γραμμές αναμένεται και για τον Τουρισμό. Το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 αλλά σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το 2019. Από την άλλη μεριά η πρόοδος που συντελείται στους εμβολιασμούς αποτελεί ένα θετικό γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες έχουν επιτρέψει το άνοιγμα σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων και παράλληλα τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον. Το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός τέταρτου κύματος έξαρσης της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων είναι κάτι που προβληματίζει. Θα πρέπει συνεπώς να ληφθούν τα μέτρα εκείνα ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη που θα έχει ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
• Τα απανωτά lockdown έφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις και δημιούργησαν συσσωρευμένες υποχρεώσεις αλλά και πολλά ‘λουκέτα’ σε διάφορους κλάδους. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Τι μπορεί να γίνει εφεξής για να βοηθηθούν οι επαγγελματίες;
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για τις δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις εκείνες που ακόμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή/και υπολειτουργούν. Επιπλέον τα μέτρα που λαμβάνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων που επλήγησαν δυσανάλογα από την πανδημία χρειάζεται να διευρυνθούν. Τα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών που έχουν εκπονηθεί προφανώς και είναι θετικά και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ωστόσο, δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν λόγω της πανδημίας, αλλά και ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που υπέστησαν. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που το βιώσαμε και κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, όπου τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούσαν για να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των απωλειών των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση που παρασχέθηκε μέσω των επιστρεπτέων ήταν μόλις έως 5.000€ για το 54,1% των επιχειρήσεων, ενώ οι 6 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως η ενίσχυση που έλαβαν δεν ήταν αρκετή για να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών τους. Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι τα χρέη που δημιούργησαν οι επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας. Εάν δεν δημιουργηθούν χρηματοδοτικά προγράμματα υπό τη μορφή των επιδοτήσεων ή δεν διευρυνθούν τα υφιστάμενα προγράμματα ώστε να μπορούν να καλύψουν και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τότε θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και το ενδεχόμενο διαγραφής των οφειλών αυτών ειδικά σε σχέση με το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Τέλος, κατ΄ επανάληψη έχουμε τονίσει την ανάγκη εκπόνησης προγραμμάτων επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα εκείνων που το προηγούμενο διάστημα τελούσαν ή/και τελούν σε αναστολή.
• Οι εμβολιασμοί προχωρούν αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής μίλησε για προνόμια στους εμβολιασμένους και ανέφερε μεταξύ άλλων πως ‘ουδείς το Φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει για παράδειγμα σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους’. Πώς το σχολιάζετε;
Το Μάρτιο του 2021 το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δημοσίευσε έρευνα που είχε γίνει στον γενικό πληθυσμό σύμφωνα με την οποία ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας και συγκεκριμένα το 34,4% είχε δηλώσει πως δεν ήταν διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο. Ήδη από τότε, δηλαδή σε μια περίοδο όπου ο αριθμός των εμβολίων ήταν περιορισμένος, είχαμε τονίσει την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης καθώς και την ανάγκη υιοθέτησης κινήτρων υπέρ του εμβολιασμού. Με άλλα λόγια, επισημαίναμε, ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Η πλήρης ενημέρωση, τα παραδείγματα που πρέπει προβάλλονται και τα κατάλληλα κίνητρα θεωρώ ότι είναι η καλύτερη στρατηγική προκειμένου να πείσουμε όλο και περισσότερους να εμβολιαστούν. Προσωπικά όταν άνοιξε η πλατφόρμα για την δική μου ηλικιακή ομάδα έκλεισα αμέσως ραντεβού και εμβολιάστηκα με το AstraZeneca. Αυτό έχει βοηθήσει να πείσω αρκετούς συναδέλφους που είχαν εύλογες αμφιβολίες και φόβους να εμβολιαστούν. Πιστεύω, συνεπώς, πως ο εμβολιασμός δεν πρέπει να λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Θα εντείνει τις εύλογες αμφιβολίες και θα δώσει τροφή στις θεωρίες συνομωσίας. Όσον αφορά στην αναφορά του Πρωθυπουργού, τονίζω πως οι επιχειρήσεις δεν είναι αστυνομικοί ή υγειονομικοί σταθμοί. Κάνουμε αυτό που απαιτείται με βάση τη συγκυρία, δηλαδή να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να κρατάμε όσο το δυνατόν τους πελάτες μας και τους εργαζόμενους ασφαλείς. Πέραν τούτου δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες του χώρου που θα αποκλείσουν πελάτες επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.
• Τι γίνεται με τη διευκόλυνση των ΜμΕ να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή; Ξεκίνησε η συνεργασία του Κέντρου Κατάρτισης της ΓΣΕΒΕΕ και της Mastercard που είχατε ανακοινώσει;
Οπως ξέρετε η πανδημική κρίση συμπίπτει με σημαντικές ψηφιακές και τεχνολογικές αλλαγές στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, οι μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και της Mastercard απαντά σε αυτή την ανάγκη, παρέχοντας μία σειρά σεμιναρίων που θα βοηθήσουν κάθε επιχείρηση να κάνει τα πρώτα της βήματα στην ψηφιακή εποχή. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, έχουν διάρκεια 12 ωρών το καθένα, και καλύπτουν τις θεματικές: Ψηφιακές συναλλαγές – Ηλεκτρονικές πληρωμές, Ψηφιακό Μάρκετινγκ με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και Βασικές αρχές επικοινωνίας στην εξυπηρέτηση πελατών. Η πρόσβαση στα ψηφιακά μαθήματα είναι ελεύθερη για όλους τους εργοδότες μικρών επιχειρήσεων και τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από τις 7 Ιουνίου και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής. Ήδη, τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες έχουν ξεκινήσει τα σεμινάρια τους και θα τα ολοκληρώσουν τις προσεχείς ημέρες.
https://www.dimokratiki.gr/20-06-2021/g-kavvathas-oi-epicheiriseis-den-einai-astynomikoi-i-ygeionomikoi-stathmoi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.