Αντώνης Καμπουράκης: «Για ένα Διεθνές Συνέδριο, στην αιχμή των παγκόσμιων τάσεων και αναζητήσεων, η Ρόδος είναι ο ιδανικότερος τόπος»
Στη Ρόδο φιλοξενείται το διάστημα από 19 έως 23 Ιουνίου η 26η Συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Ανάπτυξης της Συμπεριφοράς (ISSBD), με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και ότι την τελευταία φορά έλαβε χώρα στο Queensland της Αυστραλίας το 2018. Η επόμενη διοργάνωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2020, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Για τη φιλοξενία της φετινής διοργάνωσης, έθεσαν υποψηφιότητα πολλοί γνωστοί προορισμοί ανά τον κόσμο, ενώ κατάφερε να προκριθεί η Ρόδος, που έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, συγκεντρώνει και πάλι τα μέλη της “ISSBD-International Society For The Study Of Behavioural Development” και μεταξύ αυτών καθηγητές από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Yale, το Berkeley κ.α.
Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, συμμετείχε την Κυριακή 19 Ιουνίου ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης. Απευθύνοντας χαιρετισμό στους διοργανωτές και συμμετέχοντες, δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή της Ρόδου για τη διεξαγωγή της 26ης Συνάντησης της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Ανάπτυξης της Συμπεριφοράς (ISSBD), ενώ σημείωσε ότι το νησί είναι ο ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία τέτοιων σημαντικών διοργανώσεων.
Ειδικότερα ο κ. Καμπουράκης, ανέφερε ότι: «Η Ρόδος καλωσορίζει με εξαιρετική χαρά την 26η Συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Ανάπτυξης της Συμπεριφοράς (ISSBD) και είναι μεγάλη τιμή για το νησί μας να φιλοξενεί επιστήμονες εγνωσμένης αξίας στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο που θα τοποθετηθούν για μείζονος σημασίας ζητήματα.
Αυτό που λέμε στην καθημερινότητά μας πως «όλα είναι ψυχολογία», δείχνει και τη σημασία του Συνεδρίου, όχι μόνο για την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την κοινωνία, η οποία αναζητεί κατεύθυνση προκειμένου να προσαρμοστεί στις μεγάλες αλλαγές που πυροδοτούν οι διασταυρούμενες κρίσεις της συγκυρίας.
Για ένα Διεθνές Συνέδριο λοιπόν, στην αιχμή των παγκόσμιων τάσεων και αναζητήσεων, δύσκολα θα έβρισκε κανείς ιδανικότερο τόπο από τη Ρόδο. Από τη Ρόδο του Απόλλωνα και των αρχαίων φιλοσόφων, εδώ που μαθήτευσε ο Ιούλιος Καίσαρας. Από τη Ρόδο των Ιπποτών πάνω στο «σταυροδρόμι» ηπείρων και πολισμών. Από τη Ρόδο που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως για τη βιωσιμότητα και τον πράσινο τουρισμό. Μέσα στη μεγάλη διαδρομή της, η Ρόδος δεν είναι απλά ένας τόπος. Είναι ένας τρόπος να βλέπεις στο καθαρό φως το αληθινό μέτρο των πραγμάτων.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και μια ευχάριστη όσο και γόνιμη διαμονή σε όλους τους συμμετέχοντες».
Βράβευση του καθηγητή, Elliot Turiel
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ, κ. Elliot Turiel. Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στη «μυθιστορηματική» ιστορία του διακεκριμένου εβραϊκής καταγωγής ακαδημαϊκού, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρόδο το 1938 και τόνισε ότι αποτελεί «ακριβό προνόμιο» για τον ίδιο, να βραβεύει με την ιδιότητα του Δημάρχου ένα άξιο παιδί της Ροδίτικης Γης!
Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος, κ. Α. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής: «Είναι ακριβό προνόμιο για μένα με την ιδιότητα του Δημάρχου Ρόδου να βραβεύω ένα άξιο παιδί της Ροδίτικης Γης. Τον εξέχοντα ακαδημαϊκό, τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ Elliot Turiel. Είναι πραγματικά μια πολύ συγκινητική στιγμή καθώς η προσωπική ιστορία του μοιάζει μυθιστορηματική και συμπυκνώνει μνήμες από την ιστορία του νησιού μας. Μνήμες από την εβραϊκή παρουσία στη Ρόδο, χρονολογούμενη από τον 2ο αιώνα π.Χ. Όμως είναι η εγκατάσταση των ισπανόφωνων Εβραίων στο νησί μας κατά τον 15ο και 16ο αιώνα μ.Χ., που το κατέστησε ένα από τα σημαντικότερα σεφαραδίτικα κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι να υποστεί τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η προσωπική ιστορία του καθηγητή Turiel που σώθηκε χάρη στο τουρκικό διαβατήριο της μητέρας του είναι μια ιστορία ελπίδας κι ένα μήνυμα δύναμης ακόμα κι αν όλα γύρω μοιάζουν με κόλαση. Η διάσωσή του, η μετανάστευση, η ακαδημαϊκή διαδρομή του, οι διακρίσεις του και η παγκόσμια φήμη του έργου του για την ανάπτυξη της ηθικότητας στα παιδιά και τους εφήβους, μας υπενθυμίζουν μια μεγάλη αλήθεια: το κακό πάντα στην αρχή δείχνει να θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικιέται. Αυτή τη νίκη τιμάμε στο πρόσωπό του συμπατριώτη μας καθηγητή Turiel και είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία να βρίσκεται απόψε εδώ μαζί μας, στην γενέθλια πατρίδα του».
Τέλος κ. Καμπουράκης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της ISSBD (International Society For The Study Of Behavioural Development), κα Toni Antonucci και την Πρόεδρο του Συνεδρίου, κα Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που η Ρόδος με το Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Ανάπτυξης της Συμπεριφοράς (ISSBD), είναι πάνω στο παγκόσμιο χάρτη αυτής της συζήτησης.
«Θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου στην Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Ανάπτυξης της Συμπεριφοράς (ISSBD), καθηγήτρια στο University of Michigan κα Toni Antonucci και την Πρόεδρο του Συνεδρίου, καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κα Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη για την ευκαιρία που έδωσαν στη Ρόδο να φιλοξενήσει ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου προβληματισμού για την ανθρώπινη ψυχολογία σε πρωτοφανείς συνθήκες όπως αυτές που ζήσαμε με την πανδημία.
Η γνώση είναι δύναμη. Και είναι η επιστήμη που θα ανοίξει δρόμους για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο, τους άλλους και τον εαυτό μας, ώστε να υπερβούμε τις προκλήσεις στην κατεύθυνση ενός καλύτερου, πιο ειρηνικού και περισσότερο βιώσιμου κόσμου για όλους. Χαιρόμαστε ειλικρινά και είμαστε ευγνώμονες που η Ρόδος με το Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη της Ανάπτυξης της Συμπεριφοράς (ISSBD) είναι πάνω στο παγκόσμιο χάρτη αυτής της συζήτησης», είπε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Α. Καμπουράκης.