Τοπικές Ειδήσεις

Αίτημα του Βασίλη Α. Υψηλάντη για τους συνταξιούχους με αναπηρία

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης κατέθεσε, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε για την απονομή σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο να μην απαιτείται η διακοπή της εργασίας σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν εργαζόμενοι και να εξισωθεί το καθεστώς με τους συνταξιούχους λόγω γήρατος.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του βουλευτή είναι το ακόλουθο:

 

Προς την Αξιότιμη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση του άρθρου 11A Ν. 4387/2016, ώστε για την απονομή σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο να μην απαιτείται η διακοπή της εργασίας σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν εργαζόμενοι»

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με το Νόμο 5078/2023 προβλέφθηκε ότι κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικώς υπακτέας στην ασφάλιση του Φορέα απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα μεταξύ άλλων και οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ λόγω αναπηρίας.

Εντούτοις, στην ΕΓΚΥΚΛΙΟ με αριθ. 1-15/01/2024 του e-ΕΦΚΑ διαλαμβάνεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 11Α του ν. 4387/2016, η οποία προστέθηκε στο άρθρο 11 του νόμου αυτού με το άρθρο 26 του Ν. 4997/2022, για την απονομή κύριας σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο απαιτείται –εκτός των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται στην εν λόγω διάταξη- η με οποιονδήποτε τρόπο διακοπή της υπακτέας στην ασφάλιση εργασίας.

Προκύπτει επομένως το παράδοξο ένας υποψήφιος συνταξιούχος λόγω αναπηρίας που θέλει να συνεχίσει να εργάζεται να πρέπει πρώτα να διακόψει την εργασία του, έπειτα να συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας και μετά να επανέλθει στην εργασία. Αντίθετα, δεν μπορεί συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας συμπολίτης μας όντας εργαζόμενος. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), όπου απαιτείται μια σειρά από χρονοβόρες και με κόστος διαδικασίες, ώστε να γίνει διακοπή εργασίας, όπως π.χ. να εξέλθει από εταιρίες στις οποίες είναι εταίρος, να μεταβιβάσει μετοχές, να διαγραφεί από το Επιμελητήριο, να κλείσει τα φορολογικά βιβλία και ταμειακές μηχανές. Και όλα αυτά απαιτεί ο Νόμος να ξαναγίνουν από την αντίθετη πλευρά όταν επανέλθει στην εργασία. Σημειωτέον ότι για τους υποψήφιους συνταξιούχους λόγω γήρατος που θέλουν να συνεχίζουν να εργάζονται δεν απαιτείται η διακοπή εργασίας για την απονομή της σύνταξης.

Στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του Νόμου 5078/2023 που ενσωματώνεται στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: “Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσπίζεται ενιαίος κανόνας για τη μεταχείριση των απασχολούμενων συνταξιούχων αναπηρίας όλων των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ Φορέων, οι οποίοι από 1ης.1.2024 επιτρέπεται να εργάζονται και να λαμβάνουν τη σύνταξη αναπηρίας στο ακέραιο χωρίς την καταβολή του πόρου της παρ. 3. ” .

Προκύπτει επομένως ότι το πνεύμα του Νόμου ήταν να καταργηθεί αυτή η διάκριση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η αξιότιμη Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,

Εάν το Υπουργείο προτίθεται να τροποποιήσει το άρθρου 11A Ν. 4387/2016, ώστε για την απονομή σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο να μην απαιτείται η διακοπή της εργασίας σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν εργαζόμενοι και να εξισωθεί το καθεστώς με τους συνταξιούχους λόγω γήρατος.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου