Τοπικές Ειδήσεις

Θεία Λειτουργία στην Παναγία της Νίκης -Σάντα Μαρία- από τους Ιππότες της Ρόδου!

Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Προστάτη του Κυρίαρχου Τάγματος της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στην Καθολική Εκκλησία της Παναγίας της Νίκης – Σάντα Μαρία, ο πρέσβης του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών στη Ελλάδα Λούκα Ροβάτι.
Ο πρέσβης έχει πλέον συχνή παρουσία στη Ρόδο, καθώς βρέθηκε και πέρυσι στο νησί, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τάγματος το 2021.
Η περίφημη συμφωνία των Πρεσπών έφερε με έμμεσο τρόπο την επίλυση του ζητήματος, καθώς το Κυρίαρχο Τάγμα είχε προ ετών αναγνωρίσει τα Σκόπια. Η Ελλάδα και το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας σύναψαν διπλωματικές σχέσεις τον Δεκέμβριο του 2021 με νομοθετική πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που κύρωσε η Ελληνική Βουλή, ενώ μέσω σχετικής ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων, που εξασφάλιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης από την πλευρά του Τάγματος ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας προήλθε από τους σταυροφόρους Ιωαννίτες Ιππότες το 1099.
Σήμερα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος με καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και έχει αναπτύξει τεράστια δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα στους τομείς των ανθρωπιστικών αποστολών και της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις εθελοντισμού στην Ιταλία, μετά τον Ερυθρό Σταυρό, με αυξημένη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είχε βοηθήσει τη χώρα μας στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021.


Το Τάγμα διατηρεί δραστηριότητα σε 120 χώρες και έχει την ευθύνη της διαχείρισης και λειτουργίας 1.500 νοσοκομείων, ιατρικών κέντρων και σταθμών παροχής πρώτων βοηθειών ανά τον κόσμο. Αποτελείται από 13.500 μέλη και ιερείς, 80.000 μόνιμους εθελοντές και 25.000 υπαλλήλους. Οι περισσότεροι εργάζονται για τη φροντίδα ηλικιωμένων, προσφύγων, απόρων, αστέγων και παιδιών.
Το δεξί χέρι του Ιωάννη του Προδρόμου
Σημειώνεται ότι Προστάτης του Τάγματος είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, που το δεξί του χέρι είχε δωρίσει στον Μεγάλο Μάγιστρο Ντ’ Ομπυσόν, ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συνθήκη που έχουν υπογράψει οι δύο άνδρες.
Το άγιο λείψανο έφτασε στη Ρόδο το 1484 και στην λειτουργία που ακολούθησε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Κολλακίου, κλήρος, ιππότες και λαός ασπάστηκαν το άγιο χέρι που βάφτισε τον Ιησού Χριστό.
Οι ιππότες εκδιώχθηκαν από τη Ρόδο, το τάγμα έχασε τα πολύτιμα κειμήλια του (μεταξύ αυτών και το δεξί χέρι του Ιωάννη) και αιώνες μετά, το 1978 το ανεξάρτητο πλέον κράτος του Μαυροβούνιου παρουσίασε στον κόσμο, τα τρία ιερά λείψανα της Ρόδου.
Για μια περίοδο δύο εβδομάδων το 2006, το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ταξιδεύει στη Ρωσία και εκτίθεται στον καθεδρικό ναό Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα.
Πληβείοι και πένητες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, χιλιάδες άνθρωποι στήνονται ατέλειωτες ώρες στην ουρά για να προσκυνήσουν το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη.
Μετά τη Μόσχα, το άγιο χέρι του Προδρόμου προσκύνησαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, Λευκορωσίας και Ουκρανίας. Αιώνες μετά τον δρόμο της προσφυγιάς, οι προβληματισμοί ως προς την έκθεση των ιερών κειμήλιων στο Μαυροβούνιο, συνεχίζονται. Εκκλησία και Κράτος ερίζουν και για την ιδιοκτησία των λατρευτικών αντικείμενων, καθώς τόσο η συμβολική, όσο και η οικονομική τους αξία είναι ανυπολόγιστη. Τα αγιασμένα κειμήλια, μνημεία πίστης και μέρος της πολιτιστικής παράδοσης της Ρόδου και της Χριστιανοσύνης φωτίζουν τις καρδιές των ανθρώπων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου