Ειδήσεις

Καύσωνας απάτης στα ATM

H θερμοκρασία ανεβαίνει, οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν και οι σπείρες των επιτηδείων που «χτυπούν» στα αφύλακτα ATM σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς επιστρέφουν.

Έτσι, με το θερμόμετρο να «χτυπά κόκκινο», οι τράπεζες για ακόμη μια φορά «χτυπούν καμπανάκι» για την έξαρση της απάτης στα ΑΤΜ, εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, ζητώντας από τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα στους παραθεριστικούς προορισμούς.

Καθώς μάλιστα το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι επισκέψεις στον γκισέ μειώνονται και η χρήση των ATM αυξάνει. Παράλληλα, ειδικά το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που πραγματοποιούν συναλλαγές από το κινητό τους, καταφεύγοντας πάλι σε ATM για αναλήψεις μετρητών.

Έτσι, όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, το καλοκαίρι στα νησιά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς τόπους, πολλές συναλλαγές γίνονται σε «αφύλακτα» ATM, τα οποία δεν βρίσκονται μέσα σε τράπεζες, αλλά σε δρόμους, πλατείες, καταστήματα, ακόμη και σούπερ μάρκετ.

Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο για τις σπείρες των επιτήδειων να «στήσουν» κάποιο από τα κόλπα τους, αφαιρώντας χρήματα από τους υποψήφιους πολίτες.

Σε αυτό τον καμβά, ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα κόλπα που τίθενται σε εφαρμογή από εκείνους που προσπαθούν να «ξαφρίσουν» (skimming) τις συναλλαγές στο ΑΤΜ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «ευρεσιτεχνία» που χρησιμοποιούσε μια συμμορία, η οποία παγίδευε με ειδικές μεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσε χρήματα.

Τα μέλη της συμμορίας που δρούσαν νυκτερινές ώρες τοποθετούσαν ειδικές μεταλλικές τάπες στις εξόδους χρημάτων των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης με αποτέλεσμα όταν οι πελάτες-θύματα προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων να γίνεται μεν κανονικά η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασμού τους, αλλά τα χρήματα της ανάληψης να μην βγαίνουν από το μηχάνημα και οι πελάτες να μην τα λαμβάνουν.

Οι δράστες που παρακολουθούσαν τη συναλλαγή, αφαιρούσαν τη μεταλλική τάπα και αποσπούσαν τα χρήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι συµµορίες τοποθετούν ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή της κάρτας στο ΑΤΜ µέσω των οποίων μπορούν να «διαβάσουν» τη µαγνητική της επιφάνεια. Παράλληλα, µέσω µικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες µπορούν να υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάξουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνµες αναλήψεις µετρητών.

Πώς θα προστατευθείτε

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αν και οι e-απάτες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, η προστασία από τους επιτήδειους είναι απλή αν τηρηθούν ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Παράλληλα και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν «στήσει» ειδικούς μηχανισμούς παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ.

Έτσι, αν για παράδειγμα ένας πελάτης φανεί ότι πραγματοποιεί ανάληψη χρημάτων στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη, η τράπεζα αυτόματα μπλοκάρει την κάρτα και επικοινωνεί μαζί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της απάτης.

Πώς να προστατευθείτε από τις απάτες στα ATM

Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN
Προτιμήστε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους
Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος
Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα
Αν σας προσεγγίσουν λέγοντάς σας ότι σας έπεσαν χρήματα, ελέγξτε άμεσα αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων
Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό.
in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου