Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Άλλον έναν πονοκέφαλο αποκτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς φαίνεται πως τα σχέδιά της να διορίσει νέους διοικητές στα νοσοκομεία, μπλοκάρει λόγω θεσμών.
Ειδικότερα, μπορεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Ανδρέας Ξανθός να επιδιώκουν εδώ και καιρό να διορίσουν νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία με το επιχείρημα της ανικανότητας, αλλά και επειδή η ιδεολογία τους δε συνάδει με τα «θέλω» της νέας κυβέρνησης, φαίνεται όμως πως οι τροϊκανοί έχουν άλλη άποψη.
Μέσα στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές, προβλέπεται ξεκάθαρα ότι η χώρα μας και ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα πρέπει να παρουσιάσει (καταληκτική ημερομηνία θεωρείται η 20η Ιουλίου) συγκεκριμένη πρόταση ώστε σταματήσουν τα ρουσφέτια στη δημόσια διοίκηση.
Συγκεκριμένα στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρει: «να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης.
Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να δοθεί στις 20 Ιουλίου, μετά από συζητήσεις με τα θεσμικά όργανα. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τα όργανα».
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Εάν οι δανειστές επιμείνουν να αρθούν οι αλλαγές που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τότε η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, για την απομάκρυνση των παλαιών διοικητών χωρίς αποζημίωση, πάει στράφι…
Μια τροπολογία που βέβαια προβλέπει και το διορισμό νέων διοικητών, χωρίς καμία απολύτως διαδικασία αλλά μόνο με απόφαση του υπουργού Υγείας. Μάλιστα η θητεία τους προβλέπεται για δύο χρόνια μέσα στα οποία θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ο μηχανισμός και οι επιτροπές αξιολόγησης.
Ήδη πάντως το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ετοιμάζει νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση όπου υποχρεωτικά θα ενταχθούν και μέτρα για την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης.
Κάτι που επισταμένα ζητούν οι θεσμοί δεδομένης και της αντίληψής τους ότι η χώρα μας διοικείται… ρουσφετολογικά.
Αντίληψη όχι και άδικη αν σκεφτεί κανείς ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι διοικητές όλα τα τελευταία χρόνια διορίστηκαν με κομματικά κριτήρια.
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι μετά τις τελευταίες ανατροπές λόγω της συμφωνίας με τους δανειστές, η ηγεσία του υπουργείου υγείας αναζητά τρόπους να διορισθούν ακόμη και τεχνοκράτες τουλάχιστον στα μεγάλα νοσοκομεία, τεχνοκράτες που θα είναι αποδεκτοί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και επηρεαστούν και οι θεσμοί.
Παράλληλα αναζητούνται και άλλες λύσεις όπως επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία επιτροπής αξιολόγησης, ώστε οι διορισμοί να περάσουν από το σκόπελο των θεσμών.
Μέχρι τότε όμως δε φαίνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μπορεί να προχωρήσει σε απολύτως κανέναν διορισμό διοικητή νοσοκομείου.
Και έτσι και η λίστα που όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, είχε ετοιμασθεί με τα νέα πρόσωπα, μάλλον θα πρέπει να μπει στο συρτάρι…
Οι υπάρχοντες γαλαζοπράσινοι διοικητές από την άλλη είναι σε αναμονή για να δουν πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, ελπίζοντας ότι οι εκλογές δεν είναι ….μακριά και ίσως να μείνουν και στη θέση τους…
healthreport.gr