Για απόλυτο αλαλούμ στην τοπική αγορά μετά την ισχύ των συντελεστών ΦΠΑ από σήμερα έκανε λόγο μιλώντας στον ρ/σ Sky ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Κακλιός ανέφερε ότι όπως ήταν αναμενόμενο δεν πρόλαβαν οι επιχειρηματίες να κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να προσαρμοστούν αφού το χρονικό διάστημα ήταν εξαιρετικά σύντομο.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κακλιού στον Sky:
Επικρατεί στο αλαλούμ…
Θα επικρατήσει ένα “αλαλούμ” στα καταστήματα, μέχρι να αλλαχθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα, να αλλάξουν οι ταμειακές μηχανές και μια σειρά από άλλες διαδικασίες. Δεν ήμασταν έτοιμοι για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές ειδικά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το θέμα όμως είναι πως τα μέτρα αυτά που επιβάλλει η κυβέρνηση δε θα έχουν αποτέλεσμα και τεκμηριωμένα το 30%-40% των επιχειρήσεων δε θα αντέξει και θα κλείσει, γιατί ήδη αρχίσαν οι ρυθμίσεις οφειλών τους να απορυθμίζονται, 1 στους 5 δε μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον και να τηρήσει τη ρύθμιση που του έχει επιβληθεί, έγινε κι αυτό το αλαλούμ με τις τράπεζες, που ακόμη κι αυτοί που είχαν κάποιο ποσό σε λογαριασμό δε μπόρεσαν να το βγάλουν για να πληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί οι οφειλές τους και να πρέπει τώρα να πληρώσουν δύο και τρεις δόσεις μαζί. Δεν έχει διευκρινιστεί από τους αρμόδιους το πώς θα γίνει αυτή η πληρωμή των δόσεων που καθυστέρησαν να πληρωθούν λόγω της “τραπεζικής αργίας”.
Δεν μπορούν να αποπληρώσουν ούτε τις δόσεις για τη ρύθμιση
Ήταν η πρώτη φορά που το κράτος άκουσε τις παραγωγικές τάξεις, γιατί η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν δική μας πρόταση, της Ομοσπονδίας της Ρόδου, του Επιμελητηρίου Ρόδου της ΚΕΕ της Αθήνας και της ΓΕΣΕΒΕ, κι αυτή η ρύθμιση ήταν η ευνοϊκότερη όλων και τώρα κινδυνεύει να χαθεί από κακούς χειρισμούς. Οι επιχειρήσεις πλέον έχουν χάσει τον έλεγχο των οφειλών τους, δε μπορούν να προγραμματίσουν τίποτε. Υπάρχει ακόμη τεράστιο πρόβλημα με τις συναλλαγές από το εξωτερικό. Όταν κλείσανε οι τράπεζες, είχαν έρθει τα εμπορεύματα στην Αθήνα και δε μπορούσαμε να τα πάρουμε λόγω του ότι έπρεπε να γίνει τραπεζική συναλλαγή. Φανταστείτε πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε με τα ευπαθή προϊόντα τα οποία περίμεναν στα ψυγεία τόσες ημέρες.
Να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πρέπει να βοηθηθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, γιατί ακόμη κι έναν μόνο υπάλληλο να προσλάβει αμέσως η ανεργία θα μειωθεί κατά 60%. Με την τωρινή κατάσταση, το μεγαλύτερο μέρος τω υπαλλήλων των επιχειρήσεων δεν έχει πληρωθεί, όχι λόγω κακής πρόθεσης του εργοδότη, αλλά γιατί δεν έχει εισπράξει ρευστό για να πληρώσει τους εργαζομένους του, κι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ή θα αναγκαστεί να τους απολύσει ή θα παραμένουν απλήρωτοι με αποτέλεσμα να μην κινείται γενικότερα η οικονομία. Αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα λάθη, με τον τρόπο που επιβλήθηκαν τα capital controls δε θα είχαμε τόσο μεγάλη αναστάτωση, ειδικά στους ηλικιωμένους που έπρεπε να στέκονται καθημερινά σε ένα ΑΤΜ για 60 ευρώ. Η αγορά είναι ψυχολογία. Από τη μεταπολίτευση και μετά έχουν αλλάξει 4. 000 φορολογικά νομοσχέδια. Πώς ένας άνθρωπος που είχε κάποια χρήματα θα εμπιστευτεί τη χώρα για να ανοίξει μια μικρομεσαία επιχείρηση; Εδώ δεν ξέρει ο επιχειρηματίας αν θα είναι ανοικτός σε έναν μήνα, και τον καλούν να πληρώσει προκαταβολικά τον φόρο για του χρόνου.
Πιστεύω ότι θα πάμε σε παράλληλο νόμισμα
Πιστεύω ότι όλο αυτό είναι ένας ελιγμός από την κυβέρνηση προκειμένου να εισπράξει κάποια χρήματα και ότι γνωρίζει πως δεν μπορούν τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν. Θεωρώ ότι θα πάμε σε παράλληλο νόμισμα. Η φημολογία για εκλογές δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά, οι ελλείψεις είναι διάχυτες ακόμα και στο Νοσοκομείο και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγηθεί όλη αυτή η κατάσταση. Όταν η λέξη «απελπισία» εισέλθει σε μία επιχείρηση τότε χάθηκαν τα πάντα, δεν κάνει ούτε επενδύσεις, ούτε ανακινήσεις και περιμένει να έρθει ο θάνατος.