Μια γενναία απόφαση παίρνει το υπουργείο Οικονομικών παραδεχόμενη το λάθος του και διορθώνοντάς το. Το ποινολόγιο της εφορίας για μη έκδοση αποδείξεων ξαναγίνεται αυστηρό μετά τη μεγάλη φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται στον συγκεκριμένο τομέα αφού συμφέρει τους επαγγελματίες να πληρώνουν τα αστεία πρόστιμα.
Ετσι, επανέρχονται οι αυστηρές κυρώσεις. Με τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα, επαναφέρει τις διατάξεις του κώδικα φορολογικών διαδικασιών για κάθε μια απόδειξη που διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί, προσαρμοσμένες όμως σε πιο λογικά επίπεδα.
Οι διατάξεις αυτές προέβλεπαν συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία, ή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία.
Τα ποσά αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στα 100 – 150 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και στα 250 – 300 ευρώ για τις εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία.
Με βάση τον κώδικα, σε περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.
Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015.
Την διόρθωση του λάθους αυτού που έχει εκτοξεύσει την φοροδιαφυγή στα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου πάνω από το 50%, είχε ανακοινώσει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Σε δεύτερη τροπολογία που θα συνοδεύσει αυτή της επαναφοράς των προστίμων για τις αποδείξεις, το υπουργείο οικονομικών θα θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και την υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των επιτηδευματιών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν.
Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή που διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων αλλά και τα φαινόμενα χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών.