Ειδήσεις

Μέσα Σεπτεμβρίου οι αλλαγές για εισπρακτικές – Γιατί δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα το ΥΠΟΙΚ

Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να τεθεί ένα φρένο στις αυθαιρεσίες των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες. Γιατί το υπουργείο δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα. Ποιο νομικό κενό εκμεταλλεύονται.

Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα εισηγηθεί τις αλλαγές στο νόμο 3758/2009, που αφορά τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (εισπρακτικές), προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στόχος του υπουργείου, με τις αλλαγές που θα ενσωματώσει στον εν λόγω νόμο, είναι να θέσει ένα φρένο κυρίως για τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες. Οι προτάσεις της ομάδας θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς θα επιχειρηθεί στο μέτρο του δυνατού να μπει ένα όριο στις αυθαιρεσίες των δικηγορικών γραφείων, τα οποία δεν καταλαμβάνονται από το ισχύον πλαίσιο.

Κι αυτό, διότι με βάση την υπ.αριθμ. 598/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η ένταξη των δικηγόρων – δικηγορικών εταιριών στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο δεν συνάδει με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δεδομένου ότι η ενημέρωση οφειλετών εντάσσεται ήδη σε αυτό και καθιστά αδύνατη, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, την επιβολή κυρώσεων σε δικηγόρους – δικηγορικές εταιρίες, για την επιβολή των οποίων αρμόδιος είναι το οικείο πειθαρχικό όργανο!

Ωστόσο, έως αυτή τη στιγμή, τα πειθαρχικά όργανα των δικηγορικών συλλόγων, παρά το πλήθος καταγγελιών, δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για τον περιορισμό του φαινομένου.

Για παράδειγμα, ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες ορίζει, επί ποινή προστίμου που μπορεί να φθάσει τις 50.000 ευρώ ή και τη διαγραφή της εταιρείας από το μητρώο σε περίπτωση υποτροπής, συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες (π.χ. να καλούν μία φορά ανά δύο ημέρες ή πιο αραιά και κατά τις εργάσιμες ημέρες 9:00 – 20:00 κ.ο.κ). Αν υπάρξει παράβαση του πλαισίου, ο οφειλέτης μπορεί να καταγγείλει την εισπρακτική στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και να της επιβληθεί πρόστιμο.

Αν πρόκειται όμως για δικηγορικό γραφείο, ο οφειλέτης μπορεί να καταγγείλει την παράβαση, πλην όμως καμία δημόσια αρχή δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο, αφού δεν προβλέπεται νομοθετικά. Οι καταγγελίες απλώς διαβιβάζονται στον οικείο δικηγορικό σύλλογο, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων…

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με τις ρυθμίσεις που αναμένονται, επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στην καταχρηστική συμπεριφορά των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών. Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστών) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες).

Τώρα, κατά πόσο θα περιοριστούν δραστικά οι αυθαιρεσίες των δικηγορικών εισπρακτικών γραφείων είναι κάτι που πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τις αλλαγές δεν συμμετέχει κανένα μέλος ως εκπρόσωπος δικηγορικού συλλόγου.

 

Σταμάτης Ζησίμου

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου