Στην διαπίστωση ότι η Ρόδος βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά στην εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία, προέβησαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης, ο γραμματέας κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού κ. Γιώργος Χότζογλου (πρώην γ.γ. της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας).
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του κ. Χότζογλου στην Ρόδο καθώς «εκπροσωπεί έναν κλάδο που απασχολεί πάνω από το 80% των εργαζομένων. Συνεπώς, η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί είναι η σημαντικότερη για τους εργαζόμενους στο νησί μας», όπως είπε, συγχαίροντας την Ομοσπονδία για την υπογραφή της Πανελλήνιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική.
«Εμείς έχουμε την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει και η Πανελλήνια, για να μπορέσει να λειτουργήσει ως βάση. Θεωρώ πως η Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και πιο δυναμικές της χώρας. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ίδια την Ομοσπονδία καθώς ο κ. Σταμούλης είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής» ανέφερε.
Ο Γιώργος Χότζογλου
Από την πλευρά του, ο κ. Χότζογλου, υπογράμμισε τα εξής: «Είναι πράγματι σημαντικό το γεγονός πως ο κλάδος μας, εκπροσωπεί το 80% των εργαζομένων της Ρόδου. Εάν το Σωματείο εδώ δεν ήταν τόσο δυνατό και ενεργό, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε περίοδο περιφερειακών επισκέψεων. Κάθε χρόνο, η Ομοσπονδία μας γυρίζει σε όλη την Ελλάδα και συλλέγει πληροφορίες, συμμετέχει σε συσκέψεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία και με τα Εργατικά Κέντρα και επισκέπτεται χώρους εργασίας. Το ίδιο κάναμε και στην Ρόδο, όπου επισκεφθήκαμε χώρους εργασίας με τον κ. Σταμούλη και με την Επιθεώρηση Εργασίας. Μπορώ να πω ότι η Ρόδος βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία. Κι αυτό το αναφέρω επειδή υπάρχουν και σε άλλα μέρη συμβάσεις, όπως στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά, στο Λασίθι. Επισκεφθήκαμε την Κρήτη πριν λίγες ημέρες κι έχουμε πλήρη εικόνα. Στην Ρόδο οι ξενοδόχοι έχουν σεβαστεί την υπογραφή τους και δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνον η τουριστική σεζόν που τα σωματεία πρέπει να είναι κοντά στους εργαζόμενους. Όσοι εργάζονται σε αυτό τον κλάδο, θέλουν στήριξη και όταν είναι στην ανεργία –ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο όπου διογκώνονται τα προβλήματά τους».
Ο κ. Χότζογλου, έκανε αναφορά στα θέματα των ‘ρεπό’ καθώς και σε μερικές περιπτώσεις που κάποιοι εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ σε μία περίπτωση ξενοδοχείου, εντόπισαν εισαγωγή εργαζομένων μέσω ‘γραφείου ενοικιάσεως εργαζομένων’ τα λεγόμενα… δουλεμπορικά. «Έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Αθήνα όπου το 80% του προσωπικού είναι από τέτοια γραφεία. Στη Ρόδο το εντοπίσαμε μόνον σε μία περίπτωση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε ‘εργαζόμενους δύο ταχυτήτων’. Δηλαδή, σε μία θέση συγκεκριμένη, ο ένας υπάλληλος αμείβεται με την Τοπική Σύμβαση και ο άλλος αμείβεται με τα 60 ευρώ μικτά της ΓΣΕΕ (!) Κάποιοι επικαλούνται έλλειψη προσωπικού. Να το δεχτούμε σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως όταν αρχίζουμε και βλέπουμε ότι επεκτείνεται σε πολλές περιπτώσεις ανά την χώρα… πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς, στην Ρόδο δεν το είδαμε».
Είπε ακόμη για την ανάγκη να ανοίξουν ξανά οι τουριστικές σχολές έχοντας την προηγούμενη διαβεβαίωση των δύο πρώην υπουργών Τουρισμού κ.κ. Κουντουρά και Θεοχαρόπουλου που όμως, δεν έχει γίνει τίποτε μέχρι σήμερα.
«Θέλω να πιστεύω ότι το κράτος έχει συνέχεια. Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε μία συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού για το θέμα».
Ο Θανάσης Σταμούλης
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης, μίλησε για τους ελέγχους που ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν σε χώρους εργασίας, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. «Μόνον σε λίγες περιπτώσεις εντοπίσαμε παραβίαση της Τοπικής Σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση φέρνει και αποτελέσματα. Εμείς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και την πίεση, αφού πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων», όπως δήλωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση του ΣΕΠΕ ο κ. Χότζογλου απάντησε πως «θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη και να εκτιμήσουμε» σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα στην λειτουργία του, όπως η εντοπιότητα. «Ίσως λυθούν τα προβλήματα. Το βασικό είναι η υποστελέχωση…»