Ειδήσεις

Συνεχίζει να πέφτει η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα

Επιβεβαιώνονται όσοι μιλούσαν για κάμψη της ζήτησης από τον Απρίλιο και χαμηλότερες πληρότητες στα ξενοδοχεία σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάιο καταγράφηκε μείωση στις αφίξεις των ξένων επισκεπτών κατά 2,6%, εντούτοις είναι θετικό πως οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 9,3%, φθάνοντας τα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,46 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2018.

Στο πεντάμηνο αντίστοιχα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,4% και διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2018. Οι αφίξεις παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,9%.

Αν και το γεγονός πως τα έσοδα εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, η κάμψη της επισκεψιμότητας προβληματίζει φορείς και επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς που βλέπουν πως η ανάκαμψη των γειτονικών προορισμών της Μεσογείου και ειδικά της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την πτώση της τουρκικής λίρας, έχει αποσπάσει σημαντικά μερίδια από τους ελληνικούς προορισμούς. Σημειώνουν ακόμη πως και ο Ιούνιος κινήθηκε στους ίδιους ρυθμούς, εξηγώντας πως ναι μεν διανύουμε την πιο υψηλή περίοδο από πλευράς κρατήσεων, όμως στο τέλος της χρονιάς είναι πολύ πιθανό το “ταμείο” των αφίξεων να είναι χαμηλότερο από πέρσι.

Σημειώνεται πως πέρσι στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, με τα έσοδα σύμφωνα με την ΤτΕ να φτάνουν τα 15,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα.

Σε αυτό συνηγορεί εξάλλου η πρόσφατη καταγραφή από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις προκρατήσεις θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, που δείχνουν πως στα περιφερειακά αεροδρόμια- μέχρι τέλος Ιουνίου- ήταν λιγότερες κατά 1,2 εκατ. (7%) σε σχέση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για την σεζόν του 2018 και κατά 4,9% (855 χιλ.) σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που εν τέλει υλοποιήθηκαν το 2018.

Στο τετράμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνιζαν αύξηση κατά 22,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε όμως μόλις 0,5% και διαμορφώθηκε στα 2,9 εκατ. ταξιδιώτες.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως φορείς του τουρισμού εξαρχής έκαναν λόγο για μια “σταθεροποιητική” χρονιά στα τουριστικά μεγέθη. Προέβλεπαν εντούτοις ένα δύσκολο καλοκαίρι, αφού έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στη ζήτηση από βασικές αγορές του εξωτερικού, όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, και οι tour operators αναφέρουν σημαντική άνοδο της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Η τάση αυτή είχε γίνει εμφανής από τον Δεκέμβριο, οπότε ξεκίνησε η περίοδος των προκρατήσεων και παρά το γεγονός πως τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για ακόμη μια καλή σεζόν, η εικόνα δεν είναι ίδια με αυτή του 2018.

πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου