«Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αλλάζει ριζικά το χάρτη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα δίνει διέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες, ενώ διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα της γυναίκας», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε σε αλλαγές και καινοτομίες, όπως η αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που μπορούν να καταφύγουν σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο στο 54ο έτος της ηλικίας τους, όπως και η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων πέραν του ανωτάτου ορίου των 20 χρόνων της διάρκειας της κρυοσυντήρησης.
Όπως είπε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ήταν επιβεβλημένη, αφού υπήρχαν πολλά ζευγάρια στη χώρα μας, που ήταν αναγκασμένα να καταφύγουν στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας ανέδειξε μια άλλη πτυχή που συνδέεται με την υποβοηθούμενη ιατρικώς αναπαραγωγή, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με τον τουρισμό υγείας.
«Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δομές υγείας στη χώρα μας, σε ό, τι έχει σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να την καταστήσουν πόλο έλξης για ζευγάρια από το εξωτερικό που επιζητούν ιατρική συνδρομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Για αυτό και είναι σημαντική η αύξηση του ηλικιακού ορίου της γυναίκας στα 54 χρόνια, αφού εκτός από το ότι καθιστά σύστοιχο το νομοθετικό μας πλαίσιο με τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στη χώρα μας, στο συγκεκριμένο σκέλος.
Προφανώς, όμως, το επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι μια θεσμική παρέμβαση, μετά από συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, στο θέμα της πιστοποίησης
των παρόχων για την παροχή υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και μια διεθνής καμπάνια», επεσήμανε ο κ. Κόνσολας