Αδύνατον φαντάζει μέχρι τις 31 Ιουλίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα, καθώς το διάστημα των επιπλέον 15 ημερών δεν επαρκεί για να καταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι να τρέξουν τις διαδικασίες.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, θα έπρεπε να δοθεί παράταση επιπλέον τουλάχιστον τριών μηνών διότι καταγράφεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών για να υποβάλουν αντιρρήσεις, όμως το χρονικό διάστημα δεν επαρκεί γι’ αυτό και εκτιμά ότι στο τέλος Ιουλίου θα απαιτηθεί και πάλι νέα παράταση.
«Η νέα παράταση εξυπηρετεί τους Δωδεκανήσιους αλλά και τους μηχανικούς εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν διαμορφωθεί, εκτιμώ όμως ότι δεν είναι ικανό το διάστημα των 15 ημερών για να ικανοποιηθούν τα χιλιάδες αιτήματα. Αν οι Διευθύνσεις Δασών δεν προβούν σε διορθώσεις, δεν πρόκειται μέχρι τις 31 Ιουλίου να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις», λέει ο κ. Αντ. Γιαννικουρής.
Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί προς διευθέτηση περίπου 3.000 αντιρρήσεις και 3.000 διορθώσεις για τα εμφανή πρόδηλα σφάλματα, που ο ίδιος χαρακτηρίζει εξαιρετικά μικρό νούμερο για το σύνολο των αναγκών του νησιού. Όπως όμως εξηγεί, στην προηγούμενη παράταση είχαν υποβληθεί μόλις 800 αιτήματα συνολικά, γεγονός που συγκριτικά με τα περίπου 6.000 έως τις 15 Ιουλίου δείχνει ότι οι πολίτες έχουν κινητοποιηθεί. «Η αύξηση των αιτημάτων δείχνει ότι οι πολίτες έχουν κινητοποιηθεί και έχουν ενδιαφέρον να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Αρα πρέπει να δώσουμε επιπλέον χρόνο στους πολίτες αφενός και αφετέρου οι Διευθύνσεις Δασών να προχωρήσουν σε διορθώσεις για τα εμφανή πρόδηλα σφάλματα και κυρίως τα φωτοερμηνευτικά και μετά την μερική κύρωση των δασικών χαρτών για να εξαιρεθούν περιπτώσεις».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η απόφαση ελήφθη λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού Κτηματολογίου.
Οι δασικοί χάρτες «πρασίνισαν» τα νησιά της Δωδεκανήσου αλλά… έκαψαν εκατοντάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι από την μια στιγμή στην άλλη είδαν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε δασικές εκτάσεις. Οικόπεδα, καλλιέργειες, βοσκοτόπια, ελαιώνες, ακόμα και παραλιακές εκτάσεις εμφανίζονται ως δάση και η μεγάλη ανησυχία πλέον έγκειται στο αν και με ποιον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω τις περιουσίες τους!
Στα Δωδεκάνησα, τεράστιες χορτολιβαδικές εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες που είναι δηλωμένες, φορολογούνται και περνούν από γενιά σε γενιά. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα είναι επιβεβλημένες και τα χρονικά περιθώρια στενά γεγονός που έχει θορυβήσει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα το οποίο τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτο.
Επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκτάσεων σε Πάτμο και Σύμη (περίπου το 90%) χαρακτηρίζονται δασικές, το ίδιο ισχύει και για την Αστυπάλαια, αλλά και για την Τήλο. Για τους δασικούς χάρτες της Καρπάθου και της Κάσου ελήφθησαν υπόψη αεροφωτογραφίες των ετών 1960, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλα στοιχεία. Εκτάσεις που μέχρι την αρχή της δεκαετίας του ’60 καλλιεργούνταν, και στις οποίες υπάρχουν τεκμήρια γι’ αυτό, χαρακτηρίζονται δασικές, υπάρχουν λανθασμένες καταγραφές στα όρια των οικισμών, ενώ εγκαταλελειμμένοι αγροί με λίγα φρύγανα θεωρούνται δασικές εκτάσεις.
Παράλληλα, παραλιακές εκτάσεις του Δημοσίου σε Ρόδο και Κω χαρακτηρίζονται δασικές ενώ είναι χορτολιβαδικές! Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται κάθε προοπτική τουριστικής αξιοποίησής τους από το Δημόσιο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολλών συμπολιτών μας που έμειναν με τις… άδειες οικοδομής στο χέρι, αφού ενώ είχαν ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και κατέβαλαν τα ανάλογα έξοδα που ανέρχονται σε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών ενημερώθηκαν ότι τελικά οι εκτάσεις οι οποίες οποία έχουν όλες τις άδειες… είναι δάση!
Να σημειωθεί ότι η νέα παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εξέπνεε στις 15 Ιουλίου 2022.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την Παρασκευή (15/7) ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 16 ημέρες.
https://www.dimokratiki.gr/20-07-2022/oi-dasikoi-chartes-ekapsan-ekatontades-idioktisies-sta-dod-nisa/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.