Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να κερδίσουν την μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουν ασφάλιστρο το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
Καθαρό όφελος 800 ευρώ τον χρόνο θα έχουν μεσοσταθμικά από 1-1-2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την εφαρμογή των αυξήσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.
Για τα νοικοκυριά προβλέπεται παράταση του market pass για ένα τρίμηνο και του καλαθιού του νοικοκυριού έως τα τέλη του έτους ενώ αυξάνεται το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρω.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να κερδίσουν την μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουν ασφάλιστρο το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής στα tablets κατά την περίπτωση μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ και η κοινοποίηση προστίμων. Κατά 375 εκατ. ευρώ αυξάνεται η χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Αυξήσεις μισθών έως και 17%
Tα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, οσοι αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο και εκείνοι που έχουν παιδιά είναι οι πιο κερδισμένοι από τους δημοσίους υπαλλήλους, που μετά από 14 χρόνια θα έχουν αυξήσεις στους μισθούς τους από την 1-1-2024.
Οι αυξήσεις διαμορφώνονται από 3,25% έως και 17% στις αποδοχές 663.000 δημοσίων υπαλλήλων ενώ μεσοσταθμικά θα ανέλθουν συνολικά σε 1.292 ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2023. «Καθαρά» (μετά τις κρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους κ.λπ.) το μέσο ετήσιο όφελος θα φτάσει στα 800 ευρώ το χρόνο.
Εκτος από την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ που αφορά στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων – ακόμα και εκείνων που λαμβάνουν στο μισθό τους «προσωπική διαφορά» παρότι κανονικά δεν θα έπαιρναν καμία πραγματική μισθολογική αύξηση στα επόμενα χρόνια μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά στο μισθό τους – όσοι έχουν θέση ευθύνης θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος όπως και όσοι έχουν παιδιά θα λάβουν επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ.
Μαζί και με την αύξηση του αφορολογήτου (που θα ισχύσει για όλους τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που έχουν παιδιά) οι δημόσιοι υπάλληλοι επιπλέον γλιτώνουν έως και 240 ευρώ (για οικογένειες με 4 παιδιά).
Επίδομα θέσης Ευθύνης
Το επίδομα θέσης ευθύνης που λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνεται κατά 30%. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.
Ενας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα.
Το επίδομα ευθύνης για τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης από 900 ευρώ διαμορφώνεται στα 1.170 ευρώ ενώ για τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαμορφώνεται στα 715 ευρώ.
Για γενικούς και υπηρεσιακούς γραμματείς το επίδομα ευθύνης διαμορφώνεται στα 1.820 ευρώ από 1.400 σήμερα.
Για γενικούς διευθυντές και συντονιστές αποκ. Διοικήσεων το επίδομα ευθύνης διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ.
Οσον αφορά στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ το επίδομα διαμορφώνεται στα 715 ευρώ και τον αρχηγό ΓΕΣ στα 520 ευρώ.
Εισαγωγικός μισθός
Στα 850 από 780 διαμορφώνεται ο εισαγωγικός μισθός υποχρεωτικής εκπαίδευσης [αυξηση 8,97%] και στα 928 από 858 ευρώ [αυξηση 8,16%] για δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στην κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.162 ευρώ με αύξηση 6,41%.
Για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης με δύο παιδιά ο εισαγωγικός μικτός μισθός διαμορφώνεται από 850 στα 970 ευρώ, αύξηση 14,12%
Αύξηση αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά
Εισοδηματικές ανάσες παίρνουν πάνω από 700.000 φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα παιδιά. Αναλυτικά:
Φορολογούμενος χωρίς παιδιά έχει έκπτωση φόρου 777 ευρώ και (έμμεσο) αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ
Με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 810 ευρώ σε 900 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 9.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 10.000 ευρώ
Με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 900 ευρώ σε 1.120 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 10.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 11.000 ευρώ
Με τρία παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.120 ευρώ στα 1.340 και το έμμεσο αφορολόγητο από 11.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 12.000 ευρώ
Με τέσσερα παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.340 ευρώ σε 1.560 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 12.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 13.000 ευρώ
Με πέντε παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.560 ευρώ σε 1.780 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 13.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 14.000 ευρώ
Το άμεσο οφελος είναι ότι θα μειωθεί, από το επόμενο έτος, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος θα μειωθεί:
Κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
Κατά 220 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 15,7 έως 18,33 ευρώ σε μηνιαία βάση, για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι παραπάνω ετήσιες μειώσεις των 90 και των 220 ευρώ θα γίνουν αντιληπτές το 2025 με την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024.
Μarket Pass – Καλαθι νοικοκυριού
Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι με 7,5 εκατομμύρια μέλη (σύζυγοι, παιδιά) θα ωφεληθούν από το νέο market pass που χορηγεί η κυβέρνηση. H ενίσχυση παρατείνεται για τρεις μήνες (έως και τον Οκτώβριο του 2023) ενώ οι αιτήσεις των νέων δικαιούχων θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.
Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης και όσοι υπέβαλαν αιτήσεις και απορρίφθηκαν δεν χρειάζεται να υποβάλλουν νέα αίτηση.
Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος). Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.
Το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» παρατείνεται, μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.
Μείωση ΕΝΦΙΑ
Για τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο παραμένουν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.
Aυτό σημαίνει:
Ασφάλιση για 12 μήνες, έκπτωση 10%
Ασφάλιση για 9 μήνες, έκπτωση 7,5%
Ασφάλιση για 3 μήνες, έκπτωση 2,5%
Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση στον λογαριασμό ΕΝΦΙΑ
Ψηφιακή υπογραφή
Επανακαθορίζεται το πλαίσιο για τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στην περίπτωση μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης, η κοινοποίηση των εγγράφων βεβαιώνεται με την ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή επί αυτών από το πρόσωπο στο οποίο αφορά η κοινοποίηση, ή σε περίπτωση απουσίας του, από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 24 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Επίσης προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που τα πρόσωπα που ελέγχονται λείπουν ή αρνούνται να υπογράψουν, η κοινοποίηση συντελείται με την ανάρτηση των εγγράφων στο λογαριασμό του προσώπου που αφορά η κοινοποίηση και την ηλεκτρονική ειδοποίησή του στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
Aναδρομικές Αυξήσεις
Αναδρομικές αυξήσεις προβλέπονται για περίπου 10.000 συνταξιούχους που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (και παρέμειναν στην αρμοδιότητά του ακόμη και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και την ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ).
Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Η πλειονότητά τους θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75% με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017.
Youth Pass
Θεσπίζεται το Youth Pass για τους νέους 18 και 19 ετών οι οποίοι από εφέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
Πηγή imerisia.gr