Την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, έληξαν οι εργασίες της 27ης Συνόδου της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας και το βράδυ της ίδιας μέρας έλαβε χώρα στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου η τελετή λήξης με την απονομή των διπλωμάτων στους αποφοίτους.
Η Ροδιακή Ακαδημία του Δικαίου της Θάλασσας διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου από το 1996, σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των Η.Π.Α και στη συνέχεια με το Πανεπιστήμιο του New Hampshire, το Ίδρυμα Max Planck για τη Διεθνή Ειρήνη και το Κράτος Δικαίου (Max Planck Foundation for International Peace and the Rule of Law) που εδρεύει στη Χαϊδελβέργη, το Ολλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας (Netherlands Institute for the Law of the Sea) που εδρεύει στην Ουτρέχτη, το Ινστιτούτο του Δικαίου της Θάλασσας της Ισλανδίας (Law of the Sea Institute of Iceland) που εδρεύει στο Reykjavik και το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου (Center for International Law) της Σιγκαπούρης.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν ως χορηγοί, και το Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου της Κορέας (Korea Maritime Institute) και το τουρκικό Εθνικό Κέντρο Δικαίου της Θάλασσας και Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (Ankara University National Center for the Sea and Maritime Law).
Η Ροδιακή Ακαδημία αποτελεί ένα πρόγραμμα θερινών μαθημάτων διάρκειας τριών εβδομάδων που απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, διπλωμάτες, υπαλλήλους διεθνών οργανισμών, ερευνητές και πανεπιστημιακούς, έχει δε αναγνωριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε επανειλημμένα ψηφίσματά της (με πιο πρόσφατο αυτό της 5ης Δεκεμβρίου 2023 (A/RES/78/69)) ως η σημαντικότερη διοργάνωση διεθνώς για την εξειδίκευση στο δίκαιο της θάλασσας.
Στις μέχρι σήμερα 27 συνόδους της Ροδιακής Ακαδημίας έχουν διδάξει οι γνωστότεροι διεθνώς εκπρόσωποι του κλάδου του δικαίου της θάλασσας μεταξύ των οποίων και 15 Δικαστές (σε σύνολο 21) του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, καθώς και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ τα μαθήματα της Ακαδημίας έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 1093 φοιτητές από 136 χώρες.
Στη φετινή, 27η διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 23 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου 2024, φοίτησαν 49 φοιτητές από 33 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Δανία, Δημοκρατία της Κορέας, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Λίβανο, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Νιγηρία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Σαμόα, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τόνγκα, Τουρκία, Φιλιππίνες και Χιλή), μεταξύ δε των διδασκόντων περιλαμβάνονταν, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας Tomas Heidar (Ισλανδία), οι πρώην πρόεδροι Rüdiger Wolfrum (Γερμανία), Jin-Hyun Paik (Κορέα) και Albert Hoffmann (Ν. Αφρική) καθώς και οι δικαστές του ίδιου Δικαστηρίου, Tullio Treves (Ιταλία) και Maria Teresa Infante (Χιλή).
Την φετινή τελετή λήξης των εργασιών της Ροδιακής Ακαδημίας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Μιχαλάκης (απευθύνοντας χαιρετισμό), ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Νικόλαος Παπασταματίου μαζί με την ειδική σύμβουλο της Περιφέρειας κα. Παρασκευή Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου κ. Χριστόδουλος Κυρτσίδης, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Στέργος Λεβέντης καθώς και η υποπρόξενος της Τουρκίας ως εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο κα. Demet Kircaliali. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Παππάς και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Όπως πάντα, τον λόγο πήραν και δύο εκπρόσωποι των φοιτητών για να αναφερθούν στην εμπειρία τους από τη διοργάνωση αλλά και στις εντυπώσεις τους από τη Ρόδο. Εφέτος, εκ μέρους των φοιτητών μίλησαν η κα. Kolfinna Tómasdóttir, (Ισλανδία), Ανώτερη Σύμβουλος του Ισλανδικού Κέντρου Έρευνας και ο κ. Jie Hao Ong (Σιγκαπούρη), Ερευνητής του Κέντρου Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
Και οι δύο αναφέρθηκαν στο υψηλό επίπεδο της Ακαδημίας, στις ευκαιρίες που τους δόθηκαν να έρθουν σε επαφή με Δικαστές Διεθνών Δικαστηρίων, με διπλωμάτες, με καταξιωμένους καθηγητές και άλλες προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Δικαίου της Θάλασσας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μοναδική ευκαιρία που δίνει η Ακαδημία για τη δημιουργία σχέσεων καλής συνεργασίας αλλά και προσωπικών φιλικών σχέσεων μεταξύ διπλωματών, πανεπιστημιακών, στελεχών διεθνών οργανισμών και ανώτερων διοικητικών λειτουργών από χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αιγαίου κ. Νικόλαος Σκούρτος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες των συνεργαζόμενων στη διοργάνωση της Ροδιακής Ακαδημίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προς όλους, όσοι στήριξαν τη φετινή διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τη διάθεση του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου για την τελετή λήξης και ιδιαίτερα την κυρία Αγγελική Κατσιώτη, προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων κα αντ’ αυτού του αναπληρωτή προϊσταμένου της Ε.Α.Δ. και την κυρία Αγγελική Κοσμά, Αρχαιολόγο, την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για την κατ’ εξαίρεση ελεύθερη είσοδο των συμμετεχόντων στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τον αρχαιολόγο κ. Βασίλη Καραμπάτσο για την ξενάγηση στο χώρο του Παλατιού, την Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου για τη διάθεση ενημερωτικού υλικού για την πόλη και το νησί της Ρόδου και τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο κ. Salim Kircaliali, για τη δεξίωση που παρέθεσε στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Τέλος ο διευθυντής του Ινστιτούτου ευχαρίστησε τον τέως δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος συνεχίζοντας μια 20ετή ήδη παράδοση παρέθεσε δεξίωση με επίσημο δείπνο, με ελληνική μουσική και ελληνικούς χορούς στο ξενοδοχείο Rodos Palace, για τους συμμετέχοντες και διδάσκοντες του προγράμματος.