Η δροσιά στις καλοκαιρινές διακοπές είναι πάντα ευπρόσδεκτη – συχνά με τη μορφή μπύρας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην σας κοροϊδέψουν..
Δωδεκάνησα: Είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες της. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή νησιά στους τουρίστες είναι η Ρόδος.
Για το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής «Achtung Abzocke», το οποίο προβλήθηκε στο KabelEins στις 11 Ιουλίου, ο Peter Giesel και η ομάδα του ταξίδεψαν εκεί για να αποκαλύψουν μια απάτη από επιχειρηματίες εστιατορίων στην ιστορική παλιά πόλη.
Το σχέδιό τους: να παραγγείλουν δύο μικρές μπύρες και στη συνέχεια να απολαύσουν μια σύντομη δροσιά μέσα στη ζέστη. Ωστόσο, αυτό που τους σερβίρουν στο πρώτο εστιατόριο είναι αυτό που ειρωνικά αποκαλούν «Κολοσσός της Ρόδου»: δύο ποτήρια με ένα λίτρο μπύρας το καθένα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τους σερβίρουν εντελώς άγευστο. Η μπύρα είναι επίσης εντελώς υπερτιμημένη.
Το τηλεοπτικό συνεργείο ανακαλύπτει ότι οι τιμές της μπύρας στη Ρόδο είναι τόσο υψηλές όσο στο Oktoberfest
Όταν ο Giesel πηγαίνει στο μπαρ για να πληρώσει, μένει έκπληκτος: η τιμή της μπύρας μπορεί να συναγωνιστεί την τιμή του Wiesn. Ένα λίτρο κοστίζει 15 ευρώ. Αυτός είναι ένας καλός μέσος όρος για το τι θα χρεώνεται στις μεγάλες σκηνές στο μεγαλύτερο λαϊκό φεστιβάλ του κόσμου το 2024.
Πληρώνει επίσης άλλα 16,50 ευρώ για μια μικρή σαλάτα. Αυτό δεν φαινόταν στην κάρτα του μενού – δεν του δόθηκε καν μενού.
Ακόμα και όταν η ομάδα επέστρεψε στο εστιατόριο κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων δοκιμών, τους δόθηκε μόνο μια κάρτα μενού χωρίς τιμές όταν τους ζητήθηκε. Μόνο όταν η ομάδα αναγνωρίστηκε ως τηλεοπτικό συνεργείο, τους δόθηκε ένα διαφορετικό μενού με τιμές.
Ο δοκιμαστής κατηγορεί τον υπεύθυνο για φοροδιαφυγή
Κατά την προσεκτικότερη εξέταση του λογαριασμού, ο δοκιμαστής Giesel παρατηρεί επίσης: Ο επιχειρηματίας προφανώς κλέβει φόρους.
Στην Ελλάδα ισχύει διαφορετικός φορολογικός συντελεστής για τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά από ό,τι για τα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με την απόδειξη, οι μπύρες χρεώθηκαν με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 13% για τα μη αλκοολούχα ποτά και όχι με τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή 24%.
Σε ένα άλλο μπαρ, η ομάδα KabelEins είχε μια παρόμοια εμπειρία: 9,50 ευρώ χρεώθηκαν για 0,7 λίτρα μπύρας. Το γεγονός ότι ο σερβιτόρος μισό αστειευόμενος, μισό περιφρονητικά αναφέρεται στις μικρές μπύρες ως «γυναικείες μπύρες» είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.
Εστιάτορας της Ρόδου είναι ενοχλημένος: «Η συμπεριφορά των συναδέλφων μου με εξοργίζει»
Άλλοι ντόπιοι εστιάτορες στο δημοφιλές θέρετρο διακοπών στην Ελλάδα είναι ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά των συναδέλφων τους: Ο γεννημένος στη Ρόδο εστιάτορας Θεόδωρος εξηγεί στον Giesel ότι η συμπεριφορά των εστιατόρων στο κέντρο της πόλης είναι παράνομη. Όπως και στη Γερμανία, μια μικρή μπύρα πρέπει να είναι μεταξύ 0,2 και 0,3 λίτρων και μια μεγάλη μπύρα γύρω στα 0,5 λίτρα. Το γεγονός ότι οι τουρίστες οδηγούνται στην τοκογλυφική παγίδα σε πολλά μαγαζιά τον εξοργίζει.
Συνιστά επίσης ένα πράγμα στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα: να ζητάνε πάντα μενού -με τιμές- και στο τέλος να συγκρίνουν τον λογαριασμό με αυτό. Αν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων αρνηθούν, τους συμβουλεύει να φωνάξουν την αστυνομία. Πολλοί εστιάτορες απλώς ελπίζουν ότι οι πελάτες που αποφεύγουν τις συγκρούσεις θα δεχτούν την αρπαχτή από φόβο για αντιπαράθεση.
Επιχειρηματίας υπερασπίζεται τον εαυτό του: Το μέγεθος του ποτηριού της μπύρας είναι «παράδοση»
Όταν η ομάδα επιστρέφει στο πρώτο εστιατόριο στο τέλος του προγράμματος, θέλει να μάθει τι θεωρεί ο ιδιοκτήτης ως «μεγάλη» μπύρα, αν η μικρή είναι ήδη «Maß». Και αυτό που τους σερβίρουν θα θεωρούνταν μάλλον υπερβολικό, ακόμη και σε οποιοδήποτε βαυαρικό λαϊκό φεστιβάλ.
Όταν τον ρωτάνε γιατί αυτά τα τραγελαφικά μεγέθη, ο ιδιοκτήτης του μπαρ δίνει μια παράλογη εξήγηση: Απλώς στο μαγαζί του είναι λίγο διαφορετικά. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, οι αρχηγοί κρατών συνήθιζαν να πίνουν από τέτοια ποτήρια, είναι σχεδόν παράδοση.
Αυτή η κοροϊδία από κάποιους εστιάτορες δεν φαίνεται να έχει κάνει μόνιμη ζημιά στους επιχειρηματίες εστίασης: τα νησιά στενάζουν κάτω από το βάρος του μαζικού τουρισμού. Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της ΕΕ Eurostat, το Αιγαίο είναι μία από τις περιοχές της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από αυτό.
Αλλά δεν είναι μόνο η μπύρα που πρέπει να προσέχουν οι τουρίστες: Οι τιμές για το δημοφιλές ποτό διακοπών Aperol Spritz αφήνουν άφωνη και την ομάδα «Achtung Abzocke ».
Ωστόσο, οι τιμές των αλκοολούχων ποτών δεν αποτελούν θέμα μόνο στην Ελλάδα: οι υψηλές τιμές του ποτού προκάλεσαν επίσης αναστάτωση στην Κροατία, ενώ ακόμη και στη Γερμανία είναι εντελώς υπερτιμημένη σε ορισμένα μέρη.
Κατερίνα Ηλιάδου – grland.info
ΣΤΟ ΟΚΤΟΜΠΕΡ ΦΕΣΤ ΤΟ ΜΙΣΌ ΛΊΤΡΟ ΜΠΎΡΑΣ ΚΟΣΤΊΖΕΙ 10,00 ΕΥΡΏ!!!!
ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΊΑ ΤΟ ΜΙΣΌ ΛΊΤΡΟ ΚΟΣΤΊΖΕΙ ΑΠΟ 4,5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΆΝΩ.
ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΏΝΟΥΜΕ ΌΛΑ!!!
Μην τα ισοπεδώνομαι όλα. ” Μην καίμε τα χλωρά μαζί με τα ξερά ” Δεν είναι όλοι το ίδιο. Γιατί στην πατρίδα τους είναι όλα και όλοι εντάξει ;
Ροδίτες ρε φίλε, άστα να πάνε… Φίλοι ξένοι, μακριά από δω!!