Συνήλθε χθες σε συνεδρίαση η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία του προέδρου της κ. Εμμανουήλ Κόνσολα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Πολιτικές για τη στελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές».
Στην Επιτροπή παρέστησαν ο υπουργός Υγείας, κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ.: Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (Ε.Ν.Π.Ε.) – περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ιωάννης Μαλαφής, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Λιανός, αντιπρόεδρος του ΔΣ ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου – δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γεώργιος Στασινόπουλος, προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, δήμαρχος Ζακύνθου, Γεώργιος Μαρινάκης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, δήμαρχος Ρεθύμνου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ιατρικών Συλλόγων European Council of Medical Orders (CEOM) και Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Οπως τόνισε ο κ. Κόνσολας, η συζήτησε ήλθε σε συνέχεια πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών που είχαν αναλάβει στο προηγούμενο διάστημα, όπου σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε προσέλθει στην επιτροπή. Μάλιστα, τότε, με ομόφωνη απόφαση από την Επιτροπή, όλα τα κόμματα συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο αναφορών και πολιτικών, που η τότε ηγεσία είχε την πρόθεση και είχε ανακοινώσει, ότι θα υιοθετήσει.
Μετά την διαλογική συζήτηση ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως οι βόρειες χώρες έχουν προσελκύσει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, για να καλύψουν το δικό τους έλλειμμα. Άρα, αυτό έχει προσθέσει μεγαλύτερη πίεση στα δικά μας συστήματα.
Τόνισε πως δεν μπορεί με οικονομικούς όρους το Δημόσιο, να ανταγωνιστεί ούτε τις βόρειες χώρες, ούτε τους ιδιώτες και πρόσθεσε ότι οι αμοιβές των ιατρών στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά χαμηλές και θα έπρεπε να λαμβάνουν τουλάχιστον τα τριπλάσια χρήματα από όσα παίρνουν σήμερα.
«Ομως, εγώ δεν έχω αυτά τα χρήματα να τους δώσω, ούτε εσείς αν γίνετε αύριο υπουργός, ούτε κανένας, γιατί αυτά τα χρήματα απλά δεν υπάρχουν. Μπορεί ο κύριος Βελόπουλος, με τα πετρέλαια και τα αέρια να τα βρει κάπου, που δεν τα έχουμε υπολογίσει», πρόσθεσε.
Απο εκεί και πέρα, όπως επεσήμανε, από την πρώτη Ιανουαρίου έδωσε αύξηση στις εφημερίες.
Στη νέα (ΚΥΑ), που θα έχει εκδοθεί το αργότερο σε (ΦΕΚ) μέχρι τα μέσα Αυγούστου, άγονα που έχουν θεσπιστεί την δεκαετία του ‘80 σε δύο κατηγορίες, στην κατηγορία α’ και στην κατηγορία β’ διευρύνουντα κριτήρια πως εντάσσεται μια περιοχή στην κατηγορία α, και την κατηγορία β’.
Στην κατηγορία α’, δίνουν σε όλους τους γιατρούς 3.600 επιπλέον μεικτά το χρόνο και στις ειδικότητες που έχουν την πολύ μεγάλη έλλειψη, όπως είναι Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής, Ανατομικής Ακτινολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής, δίνουν τα διπλάσια 7.200 μεικτά επιπλέον το χρόνο.
Άρα, από την ΚΥΑ αυτή και μετά όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές που είναι Άγονη Κατηγορία Α΄, έχουμε τα κριτήρια πώς γίνεται, θα παίρνουν όλοι οι γιατροί 3.600 ευρώ παραπάνω τον χρόνο, 7.200 ευρώ παραπάνω, μεικτά πάντα, οι συγκεκριμένες ειδικότητες. Στην Κατηγορία Β΄ τώρα, 2.400 ευρώ μεικτά και στην περίπτωση που είναι στις έξι ειδικότητες 4.800 ευρώ μεικτά.
«Αυτό είναι ένα κίνητρο προσέλκυσης για να μπορούμε να έχουμε περισσότερες συμμετοχές κατά τη γνώμη μας, κατά την ελπίδα μας αν θέλετε, στις προσκλήσεις που θα επαναπροκηρύξουμε αμέσως μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Γιατί πρέπει να βγει η ΚΥΑ ώστε η προκήρυξη που θα κάνουμε να συμπεριλαμβάνει αυτό το μισθολογικό καθεστώς και να το ξέρουν και οι γιατροί πριν κάνουν την αίτηση. Πολύ ωραία. Δεν κάνουμε μόνο αυτό. Κάνουμε και διαρθρωτικά μέτρα τα οποία εσάς μπορεί να σας βρίσκουν φοβερά αντίθετους για ιδεολογικούς λόγους. Εγώ τα πιστεύω πάρα πολύ και έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν. Όπως ήδη υπέγραψα την Υπουργική Απόφαση για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα με την υπηρεσία του ΕΣΥ ιδιωτικό έργο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Πέραν αυτού αυξήθηκε με απόφαση που θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα, το οικονομικό κίνητρο, το έκτακτο, που δίνουν στον γιατρό ο οποίος θα επιλέξει να φύγει από ένα αστικό κέντρο για να πάει σε ένα νησί κατά τους θερινούς μήνες ως επιπλέον αμοιβή ad hoc. Αυτό γίνεται ανά μήνα έως τρεις μήνες για να πιάσει την τουριστική περίοδο. Θα παίρνει ο κάθε γιατρός που θα επιλέξει να πάει από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά το καλοκαίρι, κάθε μήνα, συν 2.100 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις προκηρύξεις για προσωπικό τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι αν έχουν πιστώσεις για προκηρύξεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκουν προσωπικό.
Για το θέμα της συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς τόνισε ότι τα κενά στα νοσοκομεία στο σύνολο που έχουν διαδοχικά συνεχόμενα προβλήματα σε αυτές τις ειδικότητες άγονων διαγωνισμών, είναι 14. Όμως, τα πραγματικά «σκληρά», δηλαδή, αυτά που έχουν πρόβλημα στις εφημερίες, που έχουν πρόβλημα στη λειτουργία τους, είναι τέσσερα. Είναι το νοσοκομείο της Κω, είναι το νοσοκομείο της Ξάνθης, είναι το νοσοκομείο της Δράμας και είναι το νοσοκομείο της Σπάρτης.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει προς ψήφιση διάταξη – εξουσιοδότηση που θα του δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο θέμα.
«Ο πρωθυπουργός είναι σύμφωνος με αυτό τον χειρισμό και συμφωνεί με τις συγκεκριμένες πολιτικές», είπε ο υπουργός Υγείας με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστικών φορέων. «Το κράτος αναγνωρίζοντας το μεγάλο έλλειμμα των περιοχών και την καθυστέρηση ωστόσο δίνει επιπλέον κίνητρα, δεν είναι καμία συγκλονιστική θυσία να κάνουν οι γιατροί δύο η τρείς εφημερίες το μήνα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.