Τη διαβεβαίωση ότι τα βιβλία βρίσκονται ήδη από τον Ιούλιο στα σχολεία έδωσε στους γονείς ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Focus» της Θεσσαλονίκης.
«Ζητήσαμε 22.500 αναπληρωτές και εξασφαλίσαμε 19.500. Τα 3.000 κενά που απομένουν θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις», συμπλήρωσε σχετικά με τα κενά σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα κληθούν να διδάξουν εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα. Η ΟΛΜΕ, από την πλευρά της, εκτιμά ότι τα κενά θα είναι πάνω από 3.000, θα φτάσουν τις 20.000, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Στο μεταξύ, διά της Βουλής των Ελλήνων απάντησε το υπουργείο σε φλέγοντα ερωτήματα που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής, μέσω βουλευτών.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2014 – 15 πραγματοποιήθηκαν βάσει των κτιριακών υποδομών, χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ των σχολείων, καιρικών συνθηκών και ιδιομορφίας γεωγραφικού ανάγλυφου. Εξ ου και στην πλειονότητά τους οι συγχωνευόμενες μονάδες βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ακόμα και συστεγαζόμενες. Σχετικά με την αναλογία δασκάλου-μαθητών (1 προς 25), το υπουργείο σημειώνει ότι μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο αριθμός των μαθητών δύναται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να υπερβαίνει το 10% της αναλογίας.
Σχετικά με την Τράπεζα Θεμάτων, το υπουργείο απαντά ότι η εφαρμογή της αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας των εξετάσεων. Ακόμα, ότι η μείωση της εξεταστέας ύλης και η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων συνέβαλαν στην κάλυψη μαθησιακών κενών. Ενδεικτικό της επιτυχίας του θεσμού είναι ότι πριν από την εφαρμογή της Τράπεζας ο αριθμός των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση ήταν μεγαλύτερος.
Η στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2014-15 θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου Ειδικής Εκπαίδευσης, και, από τις διαθέσιμες πιστώσεις. Τέλος, η δαπάνη για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία θα καλυφθεί από τους δευτεροβάθμιους ΟΤΑ.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ