Ειδήσεις

Παράνομες εγγραφές αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους της Νισύρου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω για τις παράνομες εγγραφές αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους της Νισύρου, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Η υπόθεση ανατέθηκε σε Ειρηνοδίκη της Κω, ο οποίος απέστειλε στον Αστυνομικό Σταθμό Νισύρου έγγραφο με το οποίο ζητείται να κατατεθούν από τον απερχόμενο δήμαρχο Νισύρου τα πρωτότυπα δικαιολογητικά εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 158 πολιτών της Ε.Ε..
Όπως είχε καταγγελθεί οι αλλοδαποί αυτοί ουδέποτε μετέβησαν στη Νίσυρο και γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους είτε με αποστολή των στοιχείων τους μέσω φαξ ή με κατάθεση μέσω τρίτου προσώπου φωτοτυπίας της ταυτότητάς τους.
Επίσης, κλήθηκαν να καταθέσουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του Δήμου Νισύρου.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά 158 υπηκόων Βουλγαρίας, που φέρονται να είναι κάτοικοι του Δήμου Νισύρου, προχώρησε ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Καραγεώργης.
Ο κ. Καραγεώργης επεσήμανε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές κατοχυρώνεται για τους αλλοδαπούς πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν στην περιοχή συγκεκριμένου οργανισμού τοπικής αυτοδιοικήσεως της Ελληνικής Επικράτειας πράγματι κατοικία, δηλαδή το κέντρο των βιοτικών δραστηριοτήτων τους.
Για την εγγραφή αλλοδαπού κοινοτικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Δήμου προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις δημοτικές εκλογές, απαιτείται να έχει πράγματι την κατοικία ή διαμονή του στο Δήμο αυτό, σχετικώς δε θα πρέπει να αποδεικνύει τούτο με την προσκόμιση των κατάλληλων δικαιολογητικών, σε εξαιρετικές δε περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής αιτιολογήσεως, είναι επιτρεπτή η έκδοση βεβαίωσης του δημάρχου κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου.
Στην προκειμένη περίπτωση, όπως καταγγέλλει, η εγγραφή των κοινοτικών αλλοδαπών έγινε χωρίς να προσκομισθεί εκ μέρους τους κάποιο έγγραφο ή δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει η μόνιμη κατοικία ή διαμονή τους στο Δήμο Νισύρου, η πιθανόν δε χορηγηθείσα βεβαίωση του δημάρχου Δήμου Νισύρου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι ή διαμένουν στη Νίσυρο εκδόθηκε χωρίς να προσκομισθεί τέτοιο δικαιολογητικό.
Εν προκειμένω μάλιστα δεν συντρέχει ουδεμία εξαιρετική περίπτωση για την απόδειξη της κατοικίας τους με μόνη την έκδοση της βεβαίωσης του δημάρχου, ούτε βεβαίως παρατίθεται από το δήμαρχο Νισύρου ειδική αιτιολογία για την ανάγκη απόδειξης της μόνιμης κατοικίας τους με μόνο αυτό το πιστοποιητικό.
Επιπλέον ανεξάρτητα από την υποβολή δικαιολογητικών, τα οποία θα έπρεπε να αποδεικνύουν τη μόνιμη κατοικία τους οι αλλοδαποί πράγματι δεν διέθεταν και δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία ή διαμονή στη Νίσυρο ενεγράφησαν δε, ύστερα από ψευδή υπεύθυνη δήλωσή τους και αίτηση η οποία υποβλήθηκε από τον καθένα χωριστά και ατομικά στο Δήμο Νισύρου κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2014, στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 χωρίς να έχουν προς τούτο το σχετικό δικαίωμα.
Ανάλογα προβλήματα είχε αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή και στο παρελθόν.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έχει απαλλάξει, ελλείψει δόλου, τον πρώην δημάρχο Νισύρου κ. Π. Κατσιματίδη από την κατηγορία της εξακολουθητικής παράβασης καθήκοντος.
Ο πρώην δήμαρχος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή. Η κατηγορία συνίστατο στο ότι με την ιδιότητα του ως δήμαρχος ενέγραψε στα δημοτολόγια του δήμου παράνομα 4 άτομα με μεταδημοτεύσεις οι οποίοι και ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές και επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Κατσιματίδης κατηγορήθηκε αρχικώς ότι είχε επιτρέψει παράνομα τις μεταδημοτεύσεις 12 ατόμων οι οποίοι και ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές του 2002. Η υπόθεση εξετάστηκε αρχικώς από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου που έκρινε ότι μόνο οι 4 από τις 12 μεταδημοτεύσεις είχαν γίνει παρανόμως.
Μετά από αναίρεση, την ίδια υπόθεση εξέτασε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επικύρωσε ως προς το περιεχόμενό της, την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ο πρώην δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρχε δόλος στην απόφασή του να εγκρίνει τις ως άνω μεταδημοτεύσεις και ότι αν έγινε λάθος αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο ποινικών δικαστηρίων καθώς δεν δικαιολογείται η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αλλά πειθαρχικό ίσως αδίκημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου