Ερχονται 23 δισ. ευρώ και φεύγουν άμεσα πάνω από 22 δισ. ευρώ. Ξεκινά σταδιακά η διαδικασία αποπληρωμής οφειλών του δημοσίου και repos. Το πολιτικό σκηνικό, ο χρησμός Ντάισελμπλουμ και ο «πονοκέφαλος» των υπο-δόσεων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
Ένα χρόνο μετά την τελευταία κανονική εκταμίευση δόσης από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση -αν εξαιρεθεί το δάνειο-γέφυρα του Ιουνίου-, η Ελλάδα μετά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από τον ESM λαμβάνει σήμερα 23 δισ. ευρώ.
Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι από αυτά τα κεφάλαια μένουν λιγότερα από 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού δημοσίου και την έναρξη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα λεφτά όπως έρχονται, φεύγουν, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους των 312,8 δισ. ευρώ. Τα επόμενα κεφάλαια δε, ύψους 3 δισ. ευρώ των υπο-δόσεων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, για να φτάσουν στην Αθήνα θα πρέπει να ξεπεράσουν τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς σκοπέλους της ψήφισης πακέτων με προαπαιτούμενα που αγγίζουν ευαίσθητες πολιτικές χορδές, από το ασφαλιστικό έως και τη φορολογία εισοδήματος.
Κοινώς, ψαλίδι στις συντάξεις και αύξηση των φόρων, την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να παλινδρομεί μεταξύ εκλογών, ψήφου εμπιστοσύνης και εκλογών, ή ενδεχομένως και κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το τελευταίο σενάριο έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση. Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως, σύμφωνα με τις οποίες «είναι πιο σημαντικό να υπάρχει στήριξη από τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ παρά από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», δείχνουν πως στην Ε.Ε. υπάρχουν ορισμένοι που προτιμούν τη συγκυβέρνηση από την προσφυγή στις κάλπες.
Πού πάνε τα λεφτά
Η πρώτη δόση, η οποία εγκρίθηκε πριν καλά καλά υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση από τον ESM (η δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε χθες βράδυ), την περασμένη Παρασκευή από το Eurogroup, έχει ύψος 26 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα φάνηκε ξεκάθαρα από την αρχή ότι θα χρειαστεί να κοπιάσει πολύ περισσότερο, υλοποιώντας όλα όσα δεσμεύθηκε η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο, για να λάβει αυτή την πρώτη δόση. Γι’ αυτό άλλωστε και η πρώτη δόση σπάει στα τρία.
Σε πρώτη φάση, με την ικανοποίηση 58 προαπαιτούμενων εξασφαλίστηκε η έλευση των πρώτων 23 δισ. ευρώ και απομένουν 3 δισ. ευρώ (σε δύο υπο-δόσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο).
Τα κεφάλαια αυτά αναλύονται ως εξής:
• 10 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά, υπό μορφή ομολόγων του ESM, θα δημιουργηθούν αυτόματα από τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και θα διακρατούνται σε ειδικό λογαριασμό.
•12,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα από τον ESM (ο ESM μάς δίνει λεφτά για να τον ξεπληρώσουμε), 3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων τους που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν σήμερα, 2,2 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πληρωμή δόσης και τόκων και 100 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξυπηρέτηση άλλων δανείων.
• 1 δισ. ευρώ για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και repos (έχουν συναφθεί συμβάσεις συνολικού ύψος 9,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ πρέπει σταδιακά να επιστραφούν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης).
• 2,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Από τα 13 δισ. της πρώτης δόσης σε ρευστό (συν 10 σε ομόλογα για τις τράπεζες), το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ότι «περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο-γέφυρα) και σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Συνολικά από τα 46,7 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα έως το τέλος του έτους εφόσον το Μνημόνιο συνεχίσει να υλοποιείται όπως συμφωνήθηκε, τα (έως) 25 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ύψους 14,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους και 3,1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να πέσουν στην πραγματική οικονομία, δίνοντας ανάσα στην αγορά μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου. Τα υπόλοιπα θα καλύψουν τρύπες του προϋπολογισμού, αναστηλώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα και αναπληρώνοντας τα 700 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό για τη διασφάλιση των επόμενων δόσεων του ΔΝΤ.
euro2day.gr