Ειδήσεις

«Τα προγράμματα διάσωσης τελειώνουν, όχι όμως κι ο πόνος» – Ο ξένος Τύπος για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

Στην επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια η οποία ωστόσο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στους πολίτες αναφέρονται με δημοσιεύματά τους ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Τα προγράμματα διάσωσης τελείωνουν, ο πόνος όμως κάθε άλλο παρά τελειώνει» γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times. «Η Ελλάδα φτάνει στο σημείο καμπής ενός εκ των πιο ισχυρών οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη. Η οικονομία επιστρέψει σιγά-σιγά στην ανάπτυξη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι μπαίνει ένα τέλος στην κρίση χρέους που σχεδόν διέλυσε το ευρώ, αλλά το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα για την επιστροφή της ήταν βαρύ.

Μια δεκαετία περικοπών και αυξήσεων στους φόρους προκειμένου να επιδιορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας άφησαν πίσω τους το ένα τρίτο του πληθυσμού των δέκα εκατομμυρίων στα όρια της φτώχιας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ» επισημαίνουν οι ΝΥΤ.

Παράλληλα, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «τα οικογενειακά εισοδήματα έπεσαν κατά 30% και περισσότερο από το 20% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει βασικές έξοδα όπως το ενοίκιο του σπιτιού, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ή ένα δάνειο στην τράπεζα. Ένα τρίτο των οικογενειών έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος».

Αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια κάνουν και οι Financial Times.

«Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους διεθνείς πιστωτές», αναφέρουν. Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι η χώρα, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία για το χρέος του περασμένου Ιουνίου, θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μια ενδεχόμενη αποτυχία σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσυρθεί ένα μέρος της στήριξης», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα αλλά και οι τομείς στους οποίους αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μη φιλικό προς τους επενδυτές κλίμα.

Το βρετανικό δίκτυο BBC κάνει αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί αλλά και στην ενισχυμένη εποπτεία που θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια.

«Η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί αργά τα τελευταία χρόνια αλλά είναι κατά 25% μικρότερη από την έναρξη της κρίσης», γράφει το δημοσίευμα. Επίσης, γίνεται ανάφορα στην περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων της Αθήνας που θα έχει σαν στόχο το να αποφευχθεί οποιοσδήποτε «εκτροχιασμός».

Παράλληλα, σε άλλο δημοσίευμά του το BBC γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις στη ζωή των νέων Ελλήνων και «στη ζημιά που έχει ήδη γίνει».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει και πρόσφατη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία τρεις στους τέσσερις υποστηρίζουν αφενός ότι η χώρα έχει λάθος κατεύθυνση και αφετέρου ότι τα Μνημόνια αντί να σώσουν την Ελλάδα της προκάλεσαν κακό.

«Οι φόροι παραμένουν υψηλοί και το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις δαπάνες της χώρας τα επόμενα χρόνια» προστίθεται στο άρθρο. Όπως τονίζεται η κρίση που χτύπησε όλους τους Έλληνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους. Την οκταετία 2008-2016 το 4% των Ελλήνων, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, έγιναν μετανάστες με αποτέλεσμα ενώ το 2008 οι Έλληνες ηλικίας 20-39 ετών ήταν το 29% του πληθυσμού, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια μειώθηκαν στο 24% του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των λόγων που ωθούν τους νέους στη μετανάστευση είναι η απουσία επαγγελματικών ευκαιριών, καθώς το ποσοστό ανεργίας το 2013 έφτασε το 27,5% αλλά για αυτούς που ήταν κάτω των 25 ετών, ήταν παραπάνω από διπλάσιο στο 58%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου