Ειδήσεις

ΕΣΥ: 150 εκατομμύρια ευρώ χαμένα από τα νοσήλια τουριστών στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση Κικίλια πυροδότησε την κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση να ρωτά αν η εγκύκλιος για πληρωμή νοσηλίων αφορά και μετανάστες

«Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογούμενων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και αμέσως ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της νοσηλείας των τουριστών στο ελληνικό ΕΣΥ. Μια υπόθεση που για τους γνωρίζοντες δεν είναι καινούργια. Ουσιαστικά, κάθε χρόνο χιλιάδες ξένοι πολίτες νοσηλεύονται στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία χωρίς να καταβάλλουν το κόστος για τα νοσήλια, παρότι ειδικά σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων.

Ωστόσο, επειδή η διαδικασία για πολλούς μοιάζει γραφειοκρατική, δεν προβαίνουν στη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων ή στην αποστολή τους όταν έχουν φύγει από τη χώρα μας, με αποτέλεσμα, όμως, να δημιουργείται μία «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά του ΕΣΥ. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας το 2015 οι απώλειες από τις δωρεάν νοσηλείες των ξένων τουριστών στη χώρα μας άγγιζαν ετησίως τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον, λόγω και της αύξησης της τουριστικής κίνησης, το ποσό υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της βελτίωσης των συνθηκών στα νοσοκομεία. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή από το 2016 έως το 2018 έχουν χαθεί περίπου 150 εκατ. ευρώ!

Από το υπουργείο Υγείας, πάντως, διευκρινίζεται ότι η εγκύκλιος που εστάλη σε όλες τις Υγειονομικές Μονάδες αφορά μόνο στους τουρίστες και σε καμία περίπτωση σε μετανάστες που αδυνατούν να καταβάλλουν τα χρηματικά ποσά, και οι οποίοι θα συνεχίζουν να καλύπτονται υγειονομικά στη χώρα μας. Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι «η νέα εγκύκλιος που απέστειλε το υπουργείο Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες όλης της χώρας καθιερώνει σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από Ευρωπαίους και επισκέπτες τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας και χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, το θέμα της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων δεν θίγεται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, εάν δηλαδή αυτή εξαιρεί ή όχι τους νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Διεκδίκηση των κονδυλίων και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στο ΕΣΥ από τις χιλιάδες δωρεάν νοσηλείες των τουριστών στη χώρα μας είχε απασχολήσει εντόνως και την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015, ο τότε υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε δηλώσει ότι εξετάζεται η αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε οι τουρίστες να καταβάλλουν αμέσως τα νοσήλια στη χώρα μας και όχι να αναμένεται η εξόφληση από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής είχε τονίσει ότι θα αναζητηθούν τα κονδύλια που χρωστούν οι τουρίστες των ξένων χωρών, ώστε αυτά να καταβληθούν στα ελληνικά δημόσια ταμεία. Ωστόσο, ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υποστηρίζει ότι τέτοιο σύστημα είσπραξης υπάρχει και ότι «οι παρεχόμενες υπηρεσίες είτε υποβάλλονται από τα νοσοκομεία και αναζητούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς (αν πρόκειται για πολίτη που διαθέτει την ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας) είτε χρεώνονται και εισπράττονται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων (αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών). Με την έννοια αυτή, το κόστος περίθαλψης δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους».

Διερωτάται, ωστόσο, εάν η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας «αλλάζει κάτι σε σχέση με τη μεταχείριση αλλοδαπών πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και που σήμερα εξυπηρετούνται δωρεάν από το ΕΣΥ με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4368/2016, τότε πρέπει να το ξέρουμε» όπως αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις περιπτώσεις εκείνες των κατοίκων της Ε.Ε. ή και τρίτων χωρών που είναι ασφαλισμένοι, αλλά δεν φέρουν μαζί τους τα ασφαλιστικά τους έγγραφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρεωθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλωστε, εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της είσπραξης των νοσηλίων, επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Γι αυτό και η εγκύκλιος αναφέρει: «Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα (ΕΚΑΑ) και εφόσον δεν προλαβαίνουν να προσκομίσουν εγκαίρως ΠΠΑ (σε περίπτωση νοσηλείας) οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου ο δεύτερος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του Φορέα για αποζημίωση όταν επιστρέψει στη χώρα του.»

πηγή ethnos.gr
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου