Τα νοσοκομεία σε μεγάλα νησιά που κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζουν τον πληθυσμό τους καθώς υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες εκπέμπουν SOS.
Οι τραγικές ελλείψεις δεν τους επιτρέπουν να εξυπηρετήσουν ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών. Το νοσοκομείο Κέρκυρας λειτουργεί με έναν καρδιολόγο, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι ενώ μόλις δύο ασθενοφόρα εξυπηρετούν ολόκληρο το νησί.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ΕΚΑΒ. Ολόκληρο το νησί καλύπτεται με δύο ασθενοφόρα στη βάρδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό» τόνισε στο Open TV η Ντίνα Ιωάννου, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Κέρκυρας.
Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο της Λήμνου ένα πρόβλημα λύνεται και ένα άλλο βγαίνει στην επιφάνεια καθώς μετά την παθολόγο που εφημέρευε ασταμάτητα για ένα μήνα (το θέμα λύθηκε με την παρέμβαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας), σειρά πήρε χειρουργός που έχει περάσει 1,5 μήνα μέσα στο νοσοκομείο.
«Έχουμε χειρουργό που εφημερεύει εδώ και 47 μέρες και έτσι προβλέπεται να πάει. Ο άνθρωπος ζητάει βοήθεια και έχει απόλυτο δίκιο με τέτοια εφημερία, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με πολύ περισσότερο πληθυσμό είναι ο μοναδικός που εφημερεύει. Πόσο θα πάει ακόμα;» λέει από την πλευρά της η Κυριακή Στεφανιδάκη, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείο Λήμνου.
Από την άλλη πλευρά στη Ζάκυνθο το νοσοκομείο λειτουργεί με δύο αναισθησιολόγους, έναν παιδίατρο και με υπερσύγχρονη ΜΕΘ από το 2012, η οποία όμως είναι κλειστή εδώ και επτά χρόνια.
«Έχουμε πάρα πολλά τροχαία, πάρα πολλά ατυχήματα, και επομένως είναι εκ των ουκ άνευ να λειτουργήσει η ΜΕΘ η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη και δεν λειτουργεί. Έχει πέντε κλίνες, είναι πολυδύναμη ΜΕΘ και από πλευράς εξοπλισμού υπάρχουν τα πάντα. Ωστόσο δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να είναι κλειστή» σημειώνει ο Παύλος Καψαμπέλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου.