Αρνητικός ο αντίκτυπος από το μέτρο που επιβάλλει να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στη Μεσαιωνική Πόλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΜΠ (Σωματείο Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης), Βασίλη Δοντά. Γενικότερα, η πανδημία του κορωνοϊού και οι συνέπειές της, δοκιμάζουν τις αντοχές της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Δοντά, ο οποίος σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η φετινή χρονιά είναι γεμάτη δυσκολίες. Η σεζόν ξεκίνησε με καθυστέρηση και αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια καλή κίνηση. Ωστόσο, οι δυσκολίες είναι πολλές. Μία από αυτές έχει να κάνει με το μέτρο που επιβάλλει να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Σαφώς και πρόκειται για ένα ορθό μέτρο από υγειονομικής άποψης. Από την άλλη όμως, είναι αρνητικός ο αντίκτυπος όχι μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα κέντρα διασκεδάσεως αλλά και στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Φέτος ο κόσμος κυκλοφορούσε στη Μεσαιωνική Πόλη από τις 8 το απόγευμα κι έπειτα. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς, ότι μετά την επιβολή του μέτρου κανείς σχεδόν δεν κάθεται στα εστιατόρια και στα μπαρ και οι επισκέπτες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν κάποιες αγορές από τις εμπορικές επιχειρήσεις».
Θετική η εικόνα
της Μ. Πόλης
Όπως επεσήμανε ο κ. Δοντάς, είναι σαφώς βελτιωμένη φέτος η εικόνα της Μ. Πόλης με την αλλαγή στο σύστημα ελέγχου εισόδου και εξόδου των τροχοφόρων. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Παράπονα πάντα υπήρχαν-ακόμη και στις καλές εποχές-και πάντα θα υπάρχουν. Προσπαθούμε όλα αυτά να τα επιλύουμε σε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Δράκο με τον οποίο έχουμε μία ιδιαίτερα καλή συνεργασία. Το νέο σύστημα απαγόρευσης εισόδου στη Μ. Πόλη έχει αποδώσει και το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε σύγκριση με άλλες χρονιές έχει περιοριστεί σημαντικά. Βέβαια εξακολουθούν να κυκλοφορούν κάποια λίγα δίκυκλα. Όμως με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, πιστεύουμε ότι θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές πάντως, η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή. Μετά τις 9 δεν βλέπουμε οχήματα τροφοδοσίας. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην Παλιά Πόλη, βλέπω για πρώτη φορά να γίνεται τροφοδοσία καταστημάτων με καροτσάκι εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου.
Τα ηλεκτρικά οχήματα τα χρησιμοποιεί ο κόσμος. Είναι ένα καλό μέσο για τη μετακίνηση των επισκεπτών και των καταστηματαρχών. Βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Θα έχουμε όμως καλύτερη εικόνα όσον αφορά στην λειτουργία του μέτρου την επόμενη χρονιά, κατά την οποία πιστεύουμε ότι η κίνηση θα είναι αυξημένη. Πάντως είναι γεγονός ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα εξυπηρετούν τον κόσμο».
Όλες οι επιχειρήσεις
ανοιχτές
Η έφορος δημοσίων σχέσεων του ΣΕΕΜΠ, κα Μαρία Αγγέλου δήλωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις στη Μ. Πόλη λειτουργούν ώστε να αποκομίσει ο επισκέπτης την εικόνα μίας ζωντανής αγοράς. Όμως οι τζίροι είναι μειωμένοι έως και 80%.
«Οι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει όλες, γεγονός ενθαρρυντικό, καθώς στόχος μας ήταν να δείξουμε μία εικόνα πλήρους λειτουργίας στους επισκέπτες μας. Βέβαια η μείωση του τζίρου κυμαίνεται από 70% έως 80%. Όπως καταλαβαίνετε, θα προκύψουν προβλήματα όχι μόνο λειτουργικής φύσεως αλλά επιβίωσης. Εκεί ακριβώς επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας, να αναδείξουμε το πρόβλημα με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία ή με τη συμμετοχή σε συσκέψεις, όπως αυτή που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στη Ρόδο με την παρουσία του προέδρου μας κ. Δοντά. Να σημειώσουμε επίσης ότι το πρόγραμμα του Σωματείου μας είχε να κάνει με την προώθηση της Μεσαιωνικής Πόλης ως τουριστικής περιοχής, δράση που αναβλήθηκε λόγω της όλης κατάστασης και θα υλοποιηθεί το 2021», είπε η κα Αγγέλου και συμπλήρωσε σχετικά με τα αιτήματα των επιχειρηματιών:
«Τα αιτήματά μας είναι γνωστά. Επιμένουμε στον επαναπροσδιορισμό των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς δεν αναγνωριζόμαστε ως τέτοιες. Ζητούμε να προσδιοριστούν όσες βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με την προοπτική, όλες αυτές οι οποίες έχουν πληγεί να ωφεληθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης ζητούμε την παράταση της αναστολής οφειλών προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο για όλη τη χειμερινή περίοδο. Γίνεται μία προσπάθεια για ένα διακανονισμό των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την περίοδο της καραντίνας και να ξεκινήσει η με δόσεις καταβολή τους από το Γενάρη του 2021. Εμείς έχουμε υποβάλει αίτημα να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων από τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, αφού οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν έσοδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Διαφορετικά θα μπούμε σε ένα μεγαλύτερο φαύλο κύκλο από αυτό που βρισκόμαστε ήδη».
Ο κ. Β. Δοντάς, επισημαίνει πως τη στιγμή που οι επιχειρηματίες έβαλαν πλάτη για να δοθεί μία θετική εικόνα στον ξένο επισκέπτη, θα πρέπει και οι ίδιοι να έχουν την ανάλογη βοήθεια από το Κράτος. Ανέφερε μάλιστα ότι το ίδιο το ΤΑΠΑ δεν συμφωνεί με την παράταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων.
«Η έκκληση που απευθύναμε σε όλους τους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Παλιά Πόλη έπιασε τόπο. Όλοι ανταποκρίθηκαν και άνοιξαν ώστε ο επισκέπτης να αποκομίζει μία θετική εικόνα. Παρόλα αυτά, ζητάμε στήριξη του κράτους στα στοιχειώδη. Για να βάλουμε πλάτη, θα πρέπει να έχουμε και εμείς την ανάλογη στήριξη. Ζητούμε συγκεκριμένα από το Κράτος να βάλει πλάτη όσον αφορά στα ενοίκια των καταστημάτων. Για τα καταστήματα που ανήκουν στο ΤΑΠΑ λ.χ., δεν γίνεται δεκτό το αίτημα της παράτασης της μείωσης ενοικίων. Το μέτρο διήρκεσε μόνο δύο μήνες», είπε ο κ. Δοντάς.
Η κρουαζιέρα
Η αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο θαλάσσιο τουρισμό. Όπως όμως δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΕΜΠ Β. Δοντάς, φέτος δεν προβλέπεται να προσεγγίσει στη Ρόδο κανένα κρουαζιερόπλοιο. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων το μήνα Σεπτέμβριο έχουν ακυρωθεί. Τον Οκτώβριο ακυρώθηκαν οι μισές σχεδόν. Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, δεν βλέπουμε να πραγματοποιηθεί καμία προσέγγιση. Θα είναι ευτύχημα εάν έχουμε δύο με τρία κρουαζιερόπλοια», ανέφερε ο κ. Δοντάς.
Αντίστροφη μέτρηση
Οι προσδοκίες για ένα Σεπτέμβριο με καλή τουριστική κίνηση έχουν εξανεμιστεί σύμφωνα με την κα Αγγέλου, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το peak της τουριστικής περιόδου το έχουμε περάσει ήδη και βρισκόμαστε σε καθοδική πορεία. Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αργά και σταθερά κάποια πτώση. Μετά τα νέα υγειονομικά μέτρα με τα οποία δεν διαφωνούμε, αποθαρρύνονται αγορές από το να μας προσεγγίσουν. Οι προσδοκίες για ένα πολύ καλό Σεπτέμβριο έχουν εξανεμιστεί. Δεν ζητούμε να μειωθούν τα μέτρα, αλλά να στηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να επιβιώσουν».