Η λήξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα, ως μέτρο αναχαίτησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, βρήκε ορισμένους «αετονύχηδες» να αναζητούν νέους τρόπους παράνομης διάθεσης επικίνδυνων για την δημόσια υγεία σκευασμάτων που πωλούνται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια σε σημεία μαζικής διασκέδασης τουριστών στα νησιά.
Την 19η Αυγούστου 2020 συνελήφθησαν στην πόλη της Ρόδου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ευαγγελισμού, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, δυο Σουηδοί ηλικίας 18 και 24 ετών οι οποίοι κατείχαν συσκευασίες με «αέριο γέλιου».
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου που αποσκοπούν στην αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών και στην προστασία των πολιτών – καταναλωτών, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούσαν αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. εντόπισαν τους κατηγορούμενους σε μηχανάκι να κατευθύνονται προς την παραλία «Ελλη», στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 55 φιαλίδια «αμπούλες» με υποξείδιο του αζώτου, 31 μπαλόνια και μια συσκευή διοχέτευσης αερίου.
Οι δράστες προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου, σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία και οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας που τους παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου για νοθεία τροφίμων.
Ενώπιον του Αυτοφώρου ζήτησαν προθεσμία προκειμένου να διορίσουν δικηγόρο για την υπεράσπισή τους.
Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να διαθέσουν σε τρίτους τις αμπούλες και τα μπαλόνια καθώς στην παραλία μετά το πέρας της λειτουργίας νυχτερινών κέντρων συγκεντρώνονται καθημερινά νεαροί.
Το «αέριο του γέλιου» ή «hippy crack», όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί νόμιμα. Είναι γνωστό και ως ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, ο χημικός τύπος του είναι Ν2Ο και ανήκει στα οξείδια του αζώτου.
Δεν εμπίπτει σε καμία νομοθεσία, ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί στα ελεγχόμενα φάρμακα ή στον περί ναρκωτικών νόμο καθώς το βρίσκει κανείς σε σωληνάριο σαντιγής για γλυκά.
Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.
Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία.
Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή, ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο – συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου. Iατροί προειδοποιούν ότι η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η χρήση του απαγορεύτηκε στη Βρετανία.
Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί άλλωστε με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.