Τοπικές Ειδήσεις

Επίσκεψη του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο

Τον καταυλισμό στο Κορακόνερο επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Θωμά Σωτρίλλη και υπηρεσιακά στελέχη. Κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη, ο δήμαρχος συνομίλησε με τους ΡΟΜΑ, ενημερώθηκε για τις ανάγκες και τις συνθήκες διαβίωσης και δήλωσε ότι πλέον, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει να υφίσταται η …κατάσταση που επικρατεί.
«Επισκεφθήκαμε τον καταυλισμό ΡΟΜΑ γιατί ακούγαμε πολλά… και διάφορα. Πιστεύω ότι για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να το δεις εκ των έσω και να αντιληφθείς την πραγματική του διάσταση. Δεν μπορείς να τα λύσεις τα προβλήματα μέσα από ένα γραφείο. Γι’ αυτό επιλέξαμε να έρθουμε εδώ με εργαζόμενους του δήμου που έρχονται σε επαφή με τις οικογένειες σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι οι άνθρωποι που παρακινούν τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.


Μπαίνοντας στον καταυλισμό, διαπιστώνεις ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, εδώ και τώρα παρεμβάσεις. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Θα φροντίσουμε να λύσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα για να βγούμε νικητές και οι δύο πλευρές, όλοι όσοι είμαστε εκεί έξω και όσοι ζουν στον καταυλισμό…
Συναντήσαμε πολλά παιδιά και μητέρες που επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Είναι μονόδρομος για την κοινωνικοποίησή τους. Δεν υπάρχει άλλη λύση.
Συζητήσαμε ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις ακόμη και αν είναι δύσκολες και σκληρές. Η αποχώρηση από ένα χώρο στον οποίο έχεις συνηθίσει να ζεις… μπορεί να είναι δύσκολη. Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση… Είναι η μοναδική… Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε τουλάχιστον για τα μικρά παιδιά, είναι να προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός αυτός ο χώρος.
Ξέρω ότι οι συνδημότες μας θα μας πουν ότι σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή και τα σκουπίδια… Αλλά αυτό που ζήσαμε, οι εικόνες των μικρών παιδιών να κινούνται σε χώρους που είναι εστίες μόλυνσης, μας παροτρύνουν να σκύψουμε το κεφάλι και να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο κ. Κολιάδης. Είπε ότι οι ΡΟΜΑ είναι δεκτικοί και ότι υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή των ενδεδειγμένων λύσεων για την μετεγκατάστασή τους και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Χαίρομαι γιατί άκουσα ότι είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό που πρέπει… πράγμα που δεν θα συζητούσαν 10 και 15 χρόνια πριν. Πρέπει να πάψει όμως να λειτουργεί ο χώρος με τον τρόπο που λειτουργεί… Πρέπει να πάψει να λειτουργεί γενικά…


Μιλήσαμε για τις φωτιές που βάζουν, για τη μόλυνση… και νομίζω ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε χρόνο. Το πρώτο βήμα ήταν να δούμε την εικόνα, να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση… Αν δεν ερχόμασταν θα προσπαθούσαμε να δώσουμε λύσεις πιστεύοντας κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει.
Εγώ φεύγω από τον καταυλισμό με μία διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα στο μυαλό μου.
Και επειδή πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι, πρέπει να δοθεί λύση. Δεν μπορώ να σας πω το χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το αρμόδιο υπουργείο, οι υπηρεσίες μας και εν γένει η δημοτική μας αρχή πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε η εγκατάσταση των ΡΟΜΑ σε αυτό τον καταυλισμό να αποτελέσει παρελθόν.
Και βεβαίως δεν πρόκειται να εγκατασταθούν σε έναν άλλο καταυλισμό όπου μπορεί να δημιουργηθεί γκέτο. Στόχος είναι να κοινωνικοποιηθούν και να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο ώστε σε 10 με 15 χρόνια να έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία…
Αν αυτό είχε συμβεί πριν από 20 χρόνια ίσως να μη χρειαζόταν να είμαστε εδώ σήμερα…

Δεν πρόκειται για μομφή… Για να προχωρήσει κάτι, πρέπει να το θέλουν και οι δύο πλευρές. Εμείς το θέλουμε πάρα πολύ, και βλέπουμε ότι και οι ίδιοι το επιθυμούν. Άρα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την όποια διαδικασία».


Οι λύσεις, όπως τόνισε ο κ. Κολιάδης πρέπει να εφαρμοστούν εδώ και τώρα που το έδαφος είναι πρόσφορο καθώς, για πολλά χρόνια τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα που προκαλούνται από την ύπαρξη του καταυλισμού σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης.
«Θα κάνουμε τη μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως είχαμε προαναγγείλει. Αλλά για να το κάνουμε αυτό, θέλαμε να έχουμε μία συγκεκριμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό.
Δεν χρειάζονται πολλές συζητήσεις πλέον… Πρέπει να δοθεί λύση. Για πολλά χρόνια χαθήκαμε στη μετάφραση και σε μελέτες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Δεν μπορεί στη Ρόδο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε μία κεντρική περιοχή, δίπλα σε συνοικίες… Δεν μπορεί να υπάρχει ο καταυλισμός.
Άκουσα σήμερα προβλήματα και αγωνία και διάθεση να κάνουν αυτό που πρέπει για να φύγουν από εδώ και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν εδώ και με τον τρόπο που μένουν. Κυρίως τα μικρά παιδιά. Και είδαμε περισσότερα παιδιά από ενήλικες. Πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία, να πάνε σχολείο…
Οπωσδήποτε πρέπει να καθαρίσουμε το χώρο… Όπως πρέπει να καθαρίσουμε όλο το νησί από τα πολλά σκουπίδια… Όπου δεν υπάρχει τάξη, υπάρχει μία κατάσταση που δεν μας τιμά… Έχουμε αρκετές ενστάσεις και είμαστε προβληματισμένοι με τις υπηρεσίες αποκομιδής και θα το συζητήσουμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου… Δεν μπορούμε να αφήσουν τα πράγματα ως έχουν», δήλωσε ο κ. Κολιάδης.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόνοιας, κα Χριστίνα Καραγιάννη δήλωσε ότι η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ του δήμου Ρόδου το 2017 σηματοδότησε τη μεγάλη αλλαγή στη διαχείριση του πληθυσμού των ΡΟΜΑ. Πλέον, όλοι οι ένοικοι του καταυλισμού κάνουν φορολογικές δηλώσεις, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, τρία ολοκλήρωσαν το λύκειο, εννέα το γυμνάσιο, 100 φοιτούν στο δημοτικό ενώ όλο και περισσότερα εγγράφονται σε προσχολικές δομές. Περίπου 25 οικογένειες αποχώρησαν από τον καταυλισμό και έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια στα χωριά και στην πόλη και εργάζονται σε ξενοδοχεία, στο αεροδρόμιο και άλλες επιχειρήσεις. Πλέον επικαιροποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου το σχέδιο δράσης για την επόμενη προγραμματική περίοδο με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τους πέντε βασικούς άξονες δράσεις που έχουν να κάνουν με τη στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την πρόνοια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου