Στο φούλ πρέπει να βάλουν τις μηχανές τους οι νησιωτικοί δήμοι για να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις σωστές υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μετά τη διημερίδα του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώθηκε χθες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δρομολογήθηκαν διαδικασίες, που θα συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον η λειτουργία των ΧΑΔΑ. Επιπλέον, αναζητούνται τρόποι ώστε να μην επιβαρυνθούν με δυσβάστακτα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση οι Δήμοι.
Αναλύθηκαν εκτενώς και τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας υγείας στα Δωδεκάνησα. Οι περισσότεροι δήμαρχοι δήλωσαν πως πρέπει να τοποθετηθούν γιατροί για να καλύπτονται οι ανάγκες και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
«Προσπαθούμε να αποσοβήσουμε τα πρόστιμα για τα απορρίμματα. Το κόστος θα είναι σαν ένα μίνι μνημόνιο που θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες. Τα χρήματα που δόθηκαν στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέδωσαν καρπούς. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων στον τόπο μας. Τουλάχιστον 82 ΧΥΤΑ πρέπει να αποκατασταθούν σε όλη τη χώρα. Στο Νότιο Αιγαίο έχουν κτυπήσει κόκκινο 16 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Από τη Ρόδο εντάχθηκαν έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά υπήρξε ολιγωρία για την έναρξη κατασκευής τους. Χρήματα για τις αποκαταστάσεις και για την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης στη Νότια Ρόδο υπάρχουν. Συζήτηση έγινε και για την ΕΓΝΑΤΙΑ, που ήταν ο ενδιάμεσος φορέας που είχε την ευθύνη. Ζητήσαμε να γίνει ιεράρχηση των πρωτοβουλιών για να γλιτώσουν οι πολίτες τα πρόστιμα της ΕΕ, που μετακυλίονται στην ΤΑ. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η Περιφέρεια, να εργαστεί μαζί με τους ΟΤΑ, ώστε μέχρι το 2015 να έχουν τελειώσει όλα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος και πρόσθεσε πως με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.
«Δεν μπορεί να έχουμε πάρει χρήματα από τα τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και να μην έχουμε τις υποδομές που πρέπει. Είναι αδιανόητο να μην λειτουργούν βιολογικοί ή να μην υπάρχουν καν. Σε άλλες περιοχές της χώρας θάβουν τα τοξικά και αποκομίζουν οφέλη. Επιβάλλεται να δοθεί άμεσα λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο. Ο νέος περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι δήλωσαν πως έχουν τη θέληση να δουλέψουν για το σκοπό αυτό. Υπάρχει και χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Συμφωνήσαμε για την τήρηση των κανονισμών. Αυτοί που καταξιώθηκαν στις εκλογές πρέπει να λειτουργήσουν. Δεν μπορούν να πληρώνουν τα πρόστιμα οι πολίτες. Ηδη ξεπληρώσαμε σαν μικρομεσαίοι πράματα που δεν αντέχαμε», δήλωσε ο κ. Καλογερόπουλος.
«Είναι ανάγκη να δουλέψουμε σκληρά για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε τις προσπάθειες», δήλωσε ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σ. Σπυρίδων.
Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Η διαχείριση στερεών αποβλήτων θα είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας για το έτος 2015. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε πως σεβόμαστε τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ευρώπη. Τα πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις θα είναι πολύ μεγάλα. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να αποσβέσουμε τα πρόστιμα. Αν δεν δώσουν τα χρήματα οι Δήμοι θα καταβληθούν από την κυβέρνηση και θα αφαιρεθούν από τους ΚΑΠ. Πρέπει να αναφέρω πως δεν έχουν παραλάβει καν τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απόβλητα. Ο ρόλος της Περιφέρειας θα είναι πιο ενεργός στο ζήτημα αυτό. Με στάση ευθύνης δήλωσα πως θα μπούμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε στη διάθεση της προωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης. Κύριο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να χρηματοδοτήσουμε όσο μπορούμε τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Εκτενώς αναλύθηκαν στην διημερίδα και τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας στα νησιά.
«Παρουσία δημάρχων από επτά νησιά συζητήθηκαν αρκετά θέματα που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη. Είναι μια πρώτη προσέγγιση. Είμαστε και σε πορεία εκλογική για την ΚΕΔΕ. Με αφορμή την υποψηφιότητα του κ. Γ. Πατούλη εκφράζω πως θα είναι ένας εξαιρετικά καλός πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Διεξήχθη μια συζήτηση όμορφη και εξήχθησαν συμπεράσματα που έχουν ουσία. Οι προτάσεις μας θα υποβληθούν στον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη. Εκτιμώ πως η απερχόμενη ηγεσία της ΚΕΔΕ δεν ασχολήθηκε όσο έπρεπε για να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις, ώστε όλοι οι κάτοικοι να απολαμβάνουν καλή περίθαλψη. Με αφορμή τις εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο, δηλώνω πως θέλουμε αυτοδιοίκηση καλή, σωστή και ισότιμη με την κεντρική εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δίκτυου Υγιών Πόλεων κ. Γ. Πατούλης.
«Ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων δήλωσε πως θα γίνει καταγραφή των προβλημάτων ανάλογα με τον πληθυσμό των νησιών. Θα ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας να υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί στα νησιά. Ακόμη τη λύση μπορούν να δώσουν τα συστήματα τηλειατρικής. Πρέπει, επίσης, να υπάρχουν αρκετοί γιατροί στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίζονται σωστά τα περιστατικά για να μειωθούν οι διακομιδές», δήλωσε ο κ. Πατούλης.
«Το θέμα της υγείας το βιώνουμε και μας έχει απασχολήσει όλους. Το αντιμετωπίζουν περισσότερο οι δήμαρχοι στα μικρά νησιά μας. Δεν υστερούμε σε υποδομές υγείας. Διαθέτουμε και τα καλύτερα μηχανήματα. Το ζήτημα είναι πως θα δοθούν λύσεις από τους ανθρώπους που γνωρίζουν, για να πάψουν τα υπουργεία να μας απαξιώνουν», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Οι περισσότεροι δήμαρχοι δήλωσαν πως θα πρέπει να προσληφθούν γιατροί για να καλυφθούν οι ανάγκες στα νησιά.
«Κακώς μας συγκρίνουν με άλλα νησιά. Ο πληθυσμός μας το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού αυξάνεται. Δεν μπορεί στη Σύμη να υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Φθάνω στο σημείο να μεταφέρω μόνος μου ασθενείς. Τσακώθηκα με τον υφυπουργό Υγείας για το θέμα αυτό. Έκανα ερωτήματα στο ΥΠΕΣ για να με ενημερώσουν αν μπορώ να προσλάβω έναν γιατρό. Η κατάσταση στη Σύμη είναι τραγική. Ο κ. Βορίδης μας δήλωσε πως είναι δύσκολο να δοθεί λύση. Αν δεν μπορούν να βοηθήσουν να πάνε στα σπίτια τους. Δεν μπορεί να ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, εμφανώς αγανακτισμένος.
«Η κατάσταση στον τομέα της Υγείας χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα. Έχουμε πολυδύναμο ιατρείο που λειτουργεί με ένα γιατρό. Είναι αδύνατο να παρέχει σωστή ιατρική φροντίδα. Ας μην πούμε για τα κτήρια που φτιάχτηκαν με χρήματα που μας έδωσε το κράτος. Τα συστήματα της τηλεϊατρικής που μας άφησε ο Τάσος Αλιφέρης σαπίζουν γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι για να τα δουλέψουν.
Μέσα σε 14 μήνες ξοδεύτηκαν 100.000 ευρώ για την περίθαλψη των κατοίκων της Τήλου. Ποιος ειδικευμένος γιατρός δεν θα ερχόταν στο νησί μου, αν του δίνονταν κίνητρα;», αναρωτήθηκε η δήμαρχος Τήλου κ. Μαρία Καμμά-Αλειφέρη.
Στις τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας αναφέρθηκαν και οι δήμαρχοι Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός και Καλύμνου κ. Γιάννης Γαλουζής.
Στο προσυνέδριο παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και διοργανωτής κ. Γιώργος Πατούλης, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Γαλουζής, ο δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, η δήμαρχος Τήλου κ. Μαρία Καμμά – Αλειφέρη και ο δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός, ο τ.β. κ. Γιάννης Παππάς, και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου παρέστησαν ο κ. Χρήστος Μαντάς-πρόεδρος καθώς και ο κ. Γιάννης Μυροφόρου-γραμματέας.