Ειδήσεις

Στον εμπορικό κόσμο επικρατεί δυσαρέσκεια και απογοήτευση για τις νέες “αυτάπατες” του Αλ. Τσίπρα

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για δήθεν ‘πάγωμα’ των ασφαλιστικών εισφορών και για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, που θα διευκολύνει τους επιχειρηματίες.
Σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, με δηλώσεις του στην «δ» υπογράμμισε την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά ενώ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εξέφρασε την έντονη απογοήτευση του εμπορικού κόσμου:
«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με το ‘πάγωμα’ των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιχειρηματίες (ΟΑΕΕ), τελικώς δεν είχε αντίκρισμα. Ο πρωθυπουργός πήρε αποσπασματικά την πρόταση που είχε κάνει η ΕΣΕΕ και την παρουσίασε για… επικοινωνιακούς λόγους. Ένα ‘πάγωμα’ από μόνο του, χωρίς καμία ερμηνεία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει δεν έχει κανένα νόημα. Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι ‘πάγωμα’, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή του ασφαλιστικού χρόνου. Δηλαδή: όταν π.χ. κάποιος οφείλει 20.000 ευρώ, και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες εισφορές του. Αυτό το ποσόν, μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί και να μεταφερθεί στην λήξη του ασφαλιστικού χρόνου του εργαζόμενου –με επιτόκιο. Αυτό θα είναι ένα συμβατικό επιτόκιο (1%) με ρήτρα πληθωρισμού. Η ΕΣΕΕ έκανε μια ρεαλιστική πρόταση, η οποία πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πρόταση στο όλο πρόβλημα. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός δεν την αξιοποίησε, την χρησιμοποίησε αποσπασματικά για επικοινωνιακούς λόγους, με αποτέλεσμα να μην το δεχτούν οι Θεσμοί».
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις κατασχέσεις των λογαριασμών και το αίτημα για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου ήταν κατηγορηματικός:
«Η δημιουργία ενός λογαριασμού ο οποίος θα είναι ακατάσχετος, είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διευκολυνθούν. Ο επιχειρηματίας και έμπορος, που θα χρησιμοποιεί το πλαστικό χρήμα (κάρτες) για τις συναλλαγές του, να γνωρίζει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί έντονα και δυστυχώς η κυβέρνηση, το αντιμετωπίζει με μεγάλη επιπολαιότητα χωρίς να δώσει βάρος και την δέουσα προσοχή για το πώς μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη και να διευκολύνει τις συναλλαγές. Ο εμπορικός κόσμος εκτιμά ότι ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα μηχανάκια ‘POS’. Γι’ αυτό παρουσιάστηκε το φαινόμενο με κάποιες ξένες εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν μηχανάκια ‘POS’ τα οποία συνδέονται με λογαριασμούς στο εξωτερικό. Για όλα αυτά πρέπει να βρεθούν λύσεις άμεσα και να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και όχι με επιπολαιότητα».
Με δεδομένη την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και την συνέχιση των ‘capital controls’, ο εμπορικός κόσμος βλέπει το άμεσο μέλλον πολύ δύσκολο, καθώς η επιβολή των περιορισμών στις συναλλαγές με τις τράπεζες δεν πρόκειται να ανασταλούν ούτε σε ένα χρόνο, δυσχεραίνοντας την λειτουργία ολόκληρης της αγοράς με τον περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων.
Είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται, χωρίς ρευστότητα και χωρίς διευκολύνσεις.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Νίκος Μπόνης εκφράζει την απογοήτευση και την αγωνία του εμπορικού κόσμου της Ρόδου, που καλείται να λειτουργήσει μέσα σε συνθήκες απόλυτης ‘ασφυξίας’: «Ο χειμώνας για την αγορά της Ρόδου, προβλέπεται… τραγικός. Θα είναι ο χειρότερος όλων των εποχών. Δεν έχει αλλάξει τίποτε όσον αφορά την πραγματική οικονομία και όλα αυτά που λένε και ανακοινώνουν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο εμπορικός κόσμος υποφέρει, ζει το μαρτύριό του και καλείται να ανέβει τον ‘Γολγοθά’ του χωρίς καμία ελπίδα για ανάκαμψη» όπως τόνισε.
Σημειώνεται πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είχε ως αποτέλεσμα το 2016 να ξεκινήσει με απώλειες καταθέσεων και τις καθαρές εκροές να διαμορφώνονται σε 2 δισ. ευρώ έως και το τέλος Απριλίου. Από τότε χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να επανέλθουν στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του έτους, δηλαδή γύρω στα 123 δισ. ευρώ.
Η ανάκτηση των κεφαλαίων αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από τον Τουρισμό, στη μείωση των εισαγωγών και σε μικρότερο βαθμό στους ιδιώτες, οι οποίοι μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς περιόρισαν τις αναλήψεις μετρητών. Επιπλέον ώθηση υπήρξε και μετά τις 23 Ιουλίου, όπου με τη χαλάρωση των ‘capital controls’ απελευθερώθηκαν οι αναλήψεις για το νέο χρήμα αλλά ουσιαστικά, οι καταθέσεις και το ‘ρευστό’ δεν εμφανίζονται πια στις τράπεζες, καθώς οι συναλλασσόμενοι με τις ελληνικές τράπεζες αρνούνται να αφήσουν ρευστό μέσα στους λογαριασμούς τους, φοβούμενοι κατασχέσεις για οποιαδήποτε οφειλή τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου