«Πονοκέφαλο» δημιουργεί στην κυβερνητική πλειοψηφία η απόφαση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ να μην υπερψηφίζουν πλέον ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνούν, αλλά διαφωνούν οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ. Η στάση τους αυτή έχει καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν (σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, μουσουλμανικό τέμενος κ.ά.) και λειτουργούσε ως σανίδα σωτηρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να διαχωρίζουν την θέση τους σε κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες, κάτι που ουσιαστικά έθετε εν αμφιβόλω την δεδηλωμένη.
Με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο Κοντονή για την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τα στοιχεία για τις ποινικές έρευνες και την διαφωνία των ΑΝΕΛ, τόσο αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και η ΔΗΣΥ ξεκαθάρισαν στην Βουλή ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν διασώζοντας για μια ακόμη φορά την κυβερνητική πλειοψηφία. Πηγές τις ΝΔ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες» και ότι «ανεξάρτητα τι πιστεύουμε εμείς, ήρθε η ώρα η κυβερνητική πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην στηρίζεται στην υπεύθυνη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων».
Το θέμα έθεσε στην Ολομέλεια ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας δηλώνοντας ότι εφεξής το κόμμα του δεν θα στηρίζει διατάξεις τις οποίες καταψηφίζει το έτερον ήμισυ της συγκυβέρνησης. «Εμείς δεν θα νομιμοποιούμε την διαφωνία και την πολυφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι «δεν θα δώσουμε άλλοθι στην έλλειψη δεδηλωμένης» και ότι «αν δεν έχετε την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα βρείτε σε εμάς καμία στήριξη». «Θα καταψηφίζουμε από δω και πέρα οποιαδήποτε ρύθμιση δεν έχει την στήριξη των ΑΝΕΛ ακόμα και όταν συμφωνούμε με αυτήν», είπε ο ίδιος.
Η επίμαχη ρύθμιση επί της οποίας οι ΑΝΕΛ διατυπώνουν την διαφωνία τους είναι εκείνη που αφορά τη λειτουργία μειονοτικών συλλόγων και οργανώσεων της Θράκης. Μάλιστα ο Π. Καμμένος ζήτησε στο περιθώριο του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή να την αποσύρει, ωστόσο ο τελευταίος του εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς συνιστά συμμόρφωση της Ελλάδας με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι στην αντίθετη περίπτωση η χώρα μας θα βρεθεί έκθετη. Ο κ. Κοντονής μάλιστα διευκρίνισε ότι η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν αφαιρεί τη δυνατότητα προσφυγής στον Άρειο Πάγο.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα διότι, όπως είπε, «αγγίζει κάποια εθνικά θέματα». «Παράκληση αγάπης να ξαναδεί αυτή την τροπολογία», είπε, ενώ και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης σχολίασε σχετικά με την στάση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ ότι «δεν παίζουμε με τα μέτρα της Θράκης». «Τι παιχνίδια είναι αυτά; Τι πάει να πει ναι μεν αλλά; Εδώ μιλάμε για εθνικό θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην «βάζουν πλάτη» σε ρυθμίσεις επί των οποίων διαφοροποιούνται οι ΑΝΕΛ, ακόμα και όταν τα ίδια κρίνουν απαραίτητη την ψήφισή τους, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που αναμένεται να διχάσει για άλλη μια φορά την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία.
Η άρνηση της αντιπολίτευσης να παράσχει «σανίδα σωτηρίας» στην κυβερνητική πλειοψηφία, οδήγησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή να αποσύρει αργά το βράδυ την επίμαχη διάταξη, υποστηρίζοντας ωστόσο την ορθότητά της και καταγγέλλοντας την στάση της ΝΔ και της ΔΗΣΗ ως «καραγκιοζιλίκια».
Όπως είπε, η εν λόγω τροπολογία σχετίζεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες όσα ακούστηκαν από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ότι έτσι επιβάλουμε την αναγνώριση τουρκικών σωματείων στην Θράκη» και διευκρίνισε ότι η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα εθνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. «Δικαίωμα επανεξετάσεως δίνει κι εσείς ανοίγετε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν στην διάταξη», είπε εγκαλώντας ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι το μόνο που θέλουν είναι να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση.
Πάντως, όπως ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναβλήθηκε η σχετική συζήτηση ενώπιον του συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων και άρα «μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν όλοι καλύτερα για το τι λέει και τι επιδιώκει αυτή η διάταξη», όπως διευκρίνισε αποσύροντας την τροπολογία, ανταποκρινόμενος έτσι και στην «έκκληση των ΑΝΕΛ» ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας – δέκα ημερών μέχρι να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.