Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ και οι εκδόσεις iWrite παρουσίασαν τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ρόδος, Ιστορίες του Τόπου μας» στο χώρο «Συσσίτιο» της Παλιάς Πόλης. Οι ιστορίες αυτές προέκυψαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού συγγραφής που προκήρυξαν οι εκδόσεις iWrite το καλοκαίρι του 2017 προσκαλώντας συγγραφείς της Ρόδου, ανεξαρτήτως ηλικίας, να γράψουν ένα διήγημα που να εκτυλίσσεται στο νησί της Ρόδου, με στόχο να αναδειχθούν τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του νησιού με αφορμή ένα λογοτεχνικό κείμενο.
Οι συγγραφείς των οποίων τα διηγήματα διακρίθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στον τόμο είναι οι εξής:
Πεμπέ Αλιέ «Η κόρη του Αλί Μεχμέτ»
Μυρτώ Βαξεβάνη «Η κόρη του Ήλιου»
Γιάννης Γερογιάννης «Αξέχαστη Κρουαζιέρα»
Ειρήνη Ιορδάνα «Ο Σβούρας»
Χασάν Καϊλή «Εγώ για μια βουτιά ήρθα»
Αλέκα Καρυπίδη «Η Πυργοδέσποινα του Πύργου Ναγιάκ»
Νικόλαος Κοντουδιός «Αναμμένα Μαγκάλια»
Αρετή Μανωλάκη «Μια μαρτυρία από τα αστέρια»
Μαρία Μίγκλη «Το άγρυπνό της βλέμμα»
Ιωάννης Μουντουφάρης «Ο θησαυρός της Ρόδου»
Θεοφάνης Μπόγιαννος «Φάνις και Σμαραγδούλα»
Μαριάννα Νικολάου «Η μπαμπού πολυθρόνα»
Βασίλης Ντριάνκος «Από το ημερολόγιο ενός ιπποκόμου»
Ευαγγελία Πέτα «Ίχνη… στην τάφρο»
Νίκος Πήλιος «Διακοπές στον χρόνο»
Άννα Πολυζώη «Άρωμα ζωής»
Γιώργος Ταρασλιάς «Για είκοσι ψωροευρώ»
Αναστασία Χατζηαντωνίου «Ανασκαλίζοντας το άλμπουμ μου»
Νίκος Χρύσαλλος «Μια βόλτα στον παράδεισο»
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου κ. Τέρης Χατζηιωάννου, αφού πρώτα συνεχάρη ο ίδιος όλους τους συγγραφείς, στη συνέχεια μετέφερε και τα θερμά συγχαρητήρια του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Κατόπιν απένειμε τα βραβεία στους τρεις μεγάλους νικητές και στη σύντομη παρέμβασή του επισήμανε στους παρευρισκόμενους τη σημασία που αποδίδει ο Όμηρος στην πόλη και την καταγωγή από τους προγόνους του για έναν άνθρωπο, παραθέτοντας την ερώτηση της Πηνελόπης προς τον Οδυσσέα «ποιος είσαι κι από πούθε, ποιος είναι ο γονιός σου και ποια η καταγωγή σου;». Πρόσθεσε, επίσης, πως η φήμη μιας πόλης συνδυάζεται με τις πράξεις των πολιτών της και γι’ αυτό η Ρόδος είναι περήφανη για τους συγγραφείς αυτού του συλλογικού τόμου που εκφράζουν έμπρακτα το σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι του νησιού.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσοπανάκης απένειμε τους επαίνους στους διακριθέντες συγγραφείς και σημείωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρύνονται και να στηρίζονται.
Η Άννα Αχιολά, γραφείο εκδηλώσεων και πολιτισμού Ποιήεσσα, που διοργάνωσε και διεκπεραίωσε το διαγωνισμό στη Ρόδο, παρουσίασε τον εκδοτικό οίκο iWrite, ο οποίος έχει διοργανώσει τέτοιους διαγωνισμούς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα κ.ά.) με μεγάλη επιτυχία. Όπως είπε η Άννα Αχιολά, σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας μας μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Ειδικότερα για τη Ρόδο, με αυτόν τον τόμο έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το νησί μας σε διάφορες εποχές, πάντα υπό το μυθοπλαστικό πρίσμα.
Η εκπρόσωπος του ΔΚΣΜΡ Ελευθερία Μπινίκου υπογράμμισε πως τα διηγήματα της συλλογής ακουμπούν στη Ρόδο του χτες και του σήμερα. Ενώ όλες οι ιστορίες μοιράζονται τις γωνιές και τις τοποθεσίες της Ρόδου, κανένα δεν μοιάζει με κανένα. Ο κάθε συγγραφέας περιγράφει τις δικές του εικόνες, παρουσιάζει τους δικούς του χαρακτήρες με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο και ύφος. Έτσι, το κάθε διήγημα προκαλεί και προσκαλεί τον αναγνώστη να τρυπώσει ανάμεσα στις λέξεις, να γνωριστεί με τους ήρωες και τις ηρωίδες και να δει τα τοπία της Ρόδου μέσα από τα δικά τους μάτια.
Οι συγγραφείς εμπνέονται από καθημερινές ιστορίες ανθρώπων του σήμερα ή του χτες, γεμάτες ανθρωπιά και αισιοδοξία, όπως Η κόρη του Αλί Μεχμέτ, ή Το άγρυπνό της βλέμμα, μια γυναίκα κι ένα παιδί στη μεταπολεμική Ρόδο ή Η μπαμπού πολυθρόνα, όπου ο θάνατος γλυκαίνει μέσα στη γαλήνη του τοπίου.
Άλλες ιστορίες αποπνέουν συναίσθημα μέσα από τις εσωτερικές αφηγήσεις των χαρακτήρων, όπως η κόρη του Ήλιου, ένας ύμνος για το νησί της Ρόδου χωρίς εξωραϊσμούς και υπερβολές, αλλά με πολύ φως και πολλή ψυχή ή μια μοιραία βόλτα με αυτοκίνητο στο διήγημα Μια μαρτυρία από τα αστέρια ή Μια βόλτα στον παράδεισο της παιδικής ηλικίας ή ακόμη ο Σβούρας, όπου ένας γέροντας περιδιαβάζοντας στην πόλη της Ρόδου αναθυμάται τη χαμένη του νιότη.
Ο έρωτας κυριαρχεί σε αρκετές ιστορίες όπως Η αξέχαστη κρουαζιέρα, με μεθυσμένους από τον έρωτα των διακοπών ήρωες με φόντο εμβληματικά μνημεία της Ρόδου, ή το διήγημα Φάνις και Σμαραγδούλα, ο απόλυτος έρωτας με το τραγικό τέλος, ενώ στην ιστορία με τίτλο Εγώ για μια βουτιά ήρθα, το καυτό καλοκαίρι της Ρόδου δίπλα στη θάλασσα διανθίζεται με μπόλικο διαβρωτικό χιούμορ.
Η Ιστορία της Ρόδου και ειδικά από τη μεσαιωνική εποχή λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τα διηγήματα Η πυργοδέσποινα του πύργου Ναγιάκ, όπου κυριαρχεί ο ρομαντισμός κι ένας έρωτας που σβήνει τραγικά ή η ιστορία της Αναστασίας Από το ημερολόγιο ενός ιπποκόμου.
Ο αναγνώστης απολαμβάνει την περιπέτεια στο Θησαυρό της Ρόδου, όπου δυο αγόρια σώζουν το θησαυρό της Ρόδου από τους πειρατές, αλλά και στην ιστορία Ίχνη…στην τάφρο, όπου εδώ βιώνουμε την αγωνία μιας ανθρώπινης ιστορίας στις κατακόμβες της μεσαιωνικής πόλης, ενώ η αγωνία κλιμακώνεται σε θρίλερ με σκηνικό την Παλιά Πόλη στο διήγημα Διακοπές στο χρόνο.
Η θάλασσα, ο ουρανός, τα τοπία, η βροχή έχουν Άρωμα ζωής σε μια Ρόδο αλλιώτικη, σε μια Ρόδο-γυναίκα, ενώ η λογοτεχνία λειτουργεί ως πρόσχημα για τα ανθρώπινα αδιέξοδα Για είκοσι ψωροευρώ.
Στο διήγημα Ανασκαλίζοντας το άλμπουμ μου, η συγγραφέας μάς καλεί να περάσουμε και να ξαναπεράσουμε από τη όμορφη Ρόδο μας, να σας γνωρίσουμε και να σας υποδεχτούμε, ενώ, τέλος, στα Αναμμένα μαγκάλια, πρωταγωνιστούν οι μυρωδιές, τα χρώματα, η ζωή, οι άνθρωποι, τα ήθη και τα έθιμα μιας Ρόδου του παρελθόντος, που όμως δεν έχει καταδικαστεί στη λήθη.
Βραβεία
Οι συγγραφείς που παραβρέθηκαν διάβασαν σύντομα αποσπάσματα από τα διηγήματά τους και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
1ο βραβείο
Αναμμένα Μαγκάλια – Νικόλαος Κοντουδιός
2ο βραβείο
Η κόρη του Αλί Μεχμέτ – Πεμπέ Αλιέ
3ο βραβείο
Η μπαμπού πολυθρόνα – Μαριάννα Νικολάου
Επαίνους παρέλαβαν όλοι οι διακριθέντες συγγραφείς για τα διηγήματά τους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο ταγματάρχης ΥΠ κ. Χρήστος Ψύλλας, εκπροσωπώντας την 95 ΑΔΤΕ.
Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το χώρο «Συσσίτιο» όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ευγενική του φιλοξενία και όλοι ευχήθηκαν καλή δύναμη και έμπνευση για νέες ιστορίες και καινούργια βιβλία.