Τοπικές Ειδήσεις

Μέτρα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Ρόδου

Συνέντευξη Τύπου “εφ’ όλης της ύλης” για τις δράσεις που προωθούνται από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, τους εκπροσώπους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών στην Ρόδο, έδωσαν χτες, ο εντεταλμένος πρωτογενούς τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως χτες ανακοινώθηκε ότι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία για την παραχώρηση των κτημάτων της Βάρης και του Καλαμώνα στην ΠΝΑι με στόχο την αξιοποίησή τους –αφού απομένει μόνον μια υπογραφή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (!).
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο εντεταλμένος πρωτογενούς τομέα της ΠΝΑι, Φιλήμονας Ζαννετίδης υπογράμμισε πως η επίσκεψη των εκπροσώπων του ΕΛΓΟ –Δήμητρα και των καθηγητών, έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και των αποφάσεων που ελήφθησαν: «Έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενημερώσεις στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σχετικά με την διαχείριση των καμένων εκτάσεων και βοσκοτόπων. Η συνεργασία μας με τον ΕΛΓΟ –Δήμητρα είναι πολύ σημαντική, καθώς βρισκόμαστε σε προετοιμασία για την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης στα νησιά της περιοχής ευθύνης μας. Επίσης, η ΠΝΑι θα υπογράψει σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την ανάθεση της προώθησης της ‘κάπαρης’ Αιγαίου ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης κ.λπ. στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει εδώ και χρόνια η Περιφέρεια, για την ανάδειξη των παραγόμενων τοπικών μας προϊόντων».
-Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα καθ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, υπογράμμισε τα εξής:
«Ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα είναι ένας οργανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος στηρίζει το υπουργείο από επιστημονική άποψη. Αυτή η εβδομάδα, είναι αφιερωμένη σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Ήδη είχαμε επαφές με τους μελισσοκόμους και ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι και όσοι ασχολούνται με την ελαιοκομία. Ο στόχος μας είναι να τους παρέχουμε συμβουλές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε». αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από θέματα, όπως για τα βήματα και τις δράσεις που θα γίνουν μετά τις πυρκαγιές: η παροχή συμβουλών και το φύτεμα νέων δέντρων, φυτών κ.λπ., η αξιολόγηση των εδαφών που επλήγησαν από την πυρκαγιά (με την αρωγή του ΕΛΓΟ Δήμητρα και των εργαστηρίων του), τα μέτρα για την αναγέννηση των δασικών εκτάσεων και η αξιολόγηση της επικινδυνότητας πιθανών πλημμυρικών φαινομένων στις καμένες περιοχές.
«Πέραν τούτων, συζητήσαμε και άλλα θέματα όπως η συνδρομή μας στην αλλαγή του φακέλου για το λάδι της Ρόδου καθώς και τις επικείμενες καταρτίσεις νέων αγροτών –από τον επόμενο μήνα με 217 υποψήφιους από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί για πρώτη φορά έχει μπει και η εξ αποστάσεως κατάρτιση, διευκολύνοντας τους ενδιαφερόμενους από τα νησιά. Επιπλέον, προωθούμε το σχέδιο για την ανάπτυξη της οικοτεχνίας, ώστε με την παραγωγή τοπικών προϊόντων που έχουν τυποποιηθεί και πιστοποιηθεί, να προωθηθούν στον Τουρισμό».


Ο κ. Χαρουτουνιάν είπε ακόμη ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια όπως η εισαγωγή υποτροπικών φυτών από θερμότερα κλίματα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και αποφέρουν ένα καλό εισόδημα σε όσους ενδιαφερθούν.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας (που ανήκει στο υπουργείο και στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα) υπογράμμισε πως έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να παραχωρηθεί στην ΠΝΑι για να προχωρήσει στην αξιοποίησή της στα νησιά. «Εκκρεμεί μία τελική υπογραφή από το υπουργείο» -όπως είπε.
Ο κ. Ζαννετίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα κτήματα σε Βάρη και Καλαμώνα αφού έχουν προηγηθεί όλες οι διαδικασίες.

-Με την σειρά του, ο διευθυντής Δασικών Ερευνών δρ Θωμάς Παπαχρήστου επικεντρώθηκε στο κομμάτι των πυρκαγιών, που κατέστρεψαν εκτάσεις δασικού χαρακτήρα στην Ρόδο:
«Το κύριο μέλημα μετά από κάθε δασική πυρκαγιά είναι πρώτα απ’ όλα να προστατεύσουμε το παραγωγικό έδαφος. Από την ώρα που εξαφανίζεται η βλάστηση, απογυμνώνεται το έδαφος. Επομένως, θα πρέπει να προστατέψουμε από πιθανές διαβρώσεις καθώς και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να προστατέψουμε από τυχόν πλημμύρες τις περιοχές. Αυτό είναι αρμοδιότητα και δουλειά των υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας. Το επόμενο βήμα είναι η αποκατάσταση της βλάστησης και πώς θα γίνει αυτή: είτε δια της φυσικής οδού είτε μέσω παρεμβάσεων (επίσης έργο της Δασικής Υπηρεσίας που κάνει εκτιμήσεις για δύο χρόνια και φυσικά, κάνει εκτιμήσεις σε περιοχές που έχουν καεί δύο φορές). Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η καμένη έκταση είναι περίπου 186.000 στρέμματα. Αν δει κάποιος ποιες από αυτές τις εκτάσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν βοσκήσιμες γαίες, θα καταλάβουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης –ώστε εκεί να ταυτοποιηθούν οι εκτάσεις και να αξιοποιηθούν κατάλληλα.
Οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι τα 130.000 στρέμματα θα μπορούσαν να είναι βοσκήσιμα. Συνεπώς, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα αντικαταστήσουμε τις εκτάσεις για να βοηθήσουμε αφενός τους κτηνοτρόφους, αφετέρου τους μελισσοκόμους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στα βοσκήσιμα μέρη, εκτιμάται ότι θα επανέλθουν μετά από 2 – 10 χρόνια για μελίσσια. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους. Γι’ αυτό και πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις –όπως π.χ. το μοντέλο των ΗΠΑ, όπου αναστέλλεται για μερικά χρόνια η βόσκηση».
Είπε ακόμη, πως άλλο πρόβλημα για την κτηνοτροφία είναι τα ελάφια που αναζητούν τροφή σε αυτές τις εκτάσεις –γι’ αυτό και πρέπει να βρεθεί λύση για την συντήρηση και σίτιση των ελαφιών ώστε να μην καταστρέφονται οι εκτάσεις που κάηκαν και προσπαθούν να αναγεννηθούν.
Καταλήγοντας, ο διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου τόνισε τα εξής:
«Δραστηριοποιούμαστε αρκετά χρόνια στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με στόχο την κατάρτιση των παραγωγών, των κτηνοτρόφων και νέων αγροτών. Η προσπάθεια είναι να τους ενημερώσουμε και να τους καταρτίσουμε, χωρίς να τους επιβαρύνουμε με τις μετακινήσεις. Σε μερικά νησιά θα κάνουμε μαθήματα κατάρτισης διά ζώσης όπως: σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και ίσως σε Κάσο – Κάρπαθο και στις Κυκλάδες, σε Άνδρο, Κύθνο, Νάξο και Σύρο. Στα υπόλοιπα νησιά θα γίνουν με τηλεδιασκέψεις και τηλεκατάρτιση –που βοηθούν πολύ αφού οι παραγωγοί ανταλλάσσουν απόψεις για την παραγωγική διαδικασία και βοηθούν ο ένας τον άλλο. Ταυτόχρονα, καταγράφουμε και τις ανάγκες ανά νησί για να λύσουμε τα προβλήματα σε κάθε περιοχή –κυρίως σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές όπως π.χ. η Ρόδος».
Εν κατακλείδι, η συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο, τις υπηρεσίες και την ΠΝΑι κρίνεται πλέον παραπάνω από αναγκαία με στόχο την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών, των αναδασώσεων, της προστασίας των κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, παραγωγών αλλά και της χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου