Τοπικές Ειδήσεις

Εργασία τουλάχιστον 5 ετών για μπόνους στο επίδομα ανεργίας

Έξτρα επίδομα ανεργίας μετά από 5 έτη εργασίας θα “χτίζουν” οι εργαζόμενοι με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Το επίδομα ανεργίας γίνεται ανταποδοτικό ώστε να αυξάνεται όσο περισσότερα χρόνια  εργασίας και πληρωμής εισφορών έχει ένας άνεργος και όσο υψηλότερος είναι ο μισθός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το μπόνους στο επίδομα ανεργίας βάσει ετών και αποδοχών θα χτίζεται μετά τα 3 ή τα 5 έτη εργασίας, και θα είναι κλιμακούμενο ώστε όσοι περισσότερα είναι τα χρόνια τόσο μεγαλύτερο να είναι και το μπόνους στο επίδομα ανεργίας που θα χτίζουν οι εργαζόμενοι πέρα από το βασικό ποσό που θα είναι ίδιο για όλους όπως και σήμερα.

Όπως επεσήμανε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως το επίδομα ανεργίας διακατέχεται από την ίδια φιλοσοφία τα τελευταία 70 χρόνια και δεν λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως είναι η ασφαλιστική προϊστορία του ανέργου, πόσα χρόνια δουλεύει κάποιος, πόσες ασφαλιστικές εισφορές έχει πληρώσει. Σύμφωνα με την κα Κεραμέως οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά στο να γίνει πιο δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη του το ιστορικό του ασφαλισμένου.

“Είναι διαφορετικό αν έχεις δουλέψει 40 χρόνια ή αν έχεις δουλέψει πέντε μήνες. Είναι διαφορετικό αν δούλευες με 900 ευρώ και διαφορετικό αν δούλευες με 1500 ευρώ γιατί πληρώνεις διαφορετικές εισφορές ανεργίας”, ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός και πρόσθεσε ότι “η σκέψη είναι να υπάρχει ένα βασικό επίδομα ανεργίας και από εκεί και πέρα να υπάρχει ένα μπόνους που θα λαμβάνει υπόψιν ακριβώς την ασφαλιστική προϊστορία του προσώπου”.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι το επίδομα θα γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή τους πρώτους δύσκολους μήνες που κάποιος έχει χάσει τη δουλειά του, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο και εν συνεχεία θα βαίνει μειούμενο, προκειμένου να παρακινήσει τον δικαιούχο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

Σήμερα με 125 μέρες ασφάλισης ένας μισθωτός θεμελιώνει δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας με βασικό ποσό 509 ευρώ και προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος;. Το ίδιο ποσό παίρνει και ένας άνεργος με 35 χρόνια ασφάλισης ενώ ο εποχικά εργαζόμενος (π.χ. τουρισμός και οικοδόμοι) παίρνουν επίδομα με 100 ένσημα το χρόνο.

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας θα γίνουν αρχικά σε πιλοτικό στάδιο σε ένα πλήθος 10.000 ως 15.000 ανέργων.

Η πιλοτική εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει από το Νοέμβριο.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος που έχει εργαστεί και ασφαλιστεί για 25 έτη θα παίρνει το αυξημένο επίδομα ανεργίας (σταθερό και μεταβλητό ποσό) ενώ άνεργος με 5 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μόνον το βασικό επίδομα και μετά το 5ο έτος θα χτίζει την προσαύξηση του επιδόματος βάσει προϋπηρεσίας.

Αν η 5ετία αποφασιστεί να γίνει 3ετία, τότε το μπόνους θα ξεκινά από πολύ χαμηλά και θα αυξάνεται μετά τα 5, ή 10 έτη.

Σήμερα το βασικό επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 509,75 ευρώ τον μήνα.

Με το σχέδιο των αλλαγών και προκειμένου οι άνεργοι να μην μένουν για πολλούς μήνες στο επίδομα, εξετάζεται κατά τους τρεις πρώτους μήνες να καταβάλλεται  μεγαλύτερο ποσό και σταδιακά να μειώνεται. Αν για παράδειγμα ένας άνεργος δικαιούται εξάμηνη επιδότηση με συνολικό βασικό επίδομα 3.060 ευρώ, θα παίρνει για τους τρεις πρώτους μήνες 650 ευρώ και για τους άλλους τρεις μήνες 360 ευρώ. Στο σύνολο θα έχει πάρει 3.060 ευρώ, αλλά τα πιο πολλά στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.

Το μπόνους από το μεταβλητό επίδομα μπορεί είναι έως και 20% ή 30% του μισθού που είχε ο εργαζόμενος ενώ θα υπάρχει και ένα ανώτατο πλαφόν ώστε το άθροισμα των δυο ποσών επιδόματος (σταθερό+μεταβλητό) να μην το ξεπερνά. Το πλαφόν που συζητείται μπορεί να φτάνει στα 1.100 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο. Μετά το τρίμηνο θα μειώνεται το βασικό επίδομα ενώ θα μένει το μπόνους.

 

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου