Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στον νόμο για το νέο δικαστικό χάρτη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα δυσλειτουργίας των Πρωτοδικείων στις νησιωτικές περιοχές.
Επικαλείται ως παράδειγμα, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Πρωτοδικείο Κω και τις περιφερειακές του έδρες σε Κάλυμνο και Λέρο.
Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, στο νέο νόμο, προβλέπεται ότι η κατάθεση ενδίκων βοηθημάτων θα πρέπει να γίνεται μόνο στο Πρωτοδικείο Κω.
Αυτό σημαίνει ότι δικηγόροι από την Κάλυμνο, αλλά και τη Λέρο, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Κω, στο Πρωτοδικείο Κω για να προβούν στις συγκεκριμένες πράξεις και να επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης.
Επιπρόσθετα, επιβαρύνεται με ένα δυσανάλογο διοικητικό βάρος και το Πρωτοδικείο Κω, στο οποίο υπάρχει σημαντική υποστελέχωση σε υπαλλήλους.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία να καθίσταται σαφές ότι η κατάθεση δικογράφων από δικηγόρους θα μπορεί να γίνεται, είτε και στις περιφερειακές έδρες (Κάλυμνος και Λέρος) και όχι μόνο στη γραμματεία της έδρας του Πρωτοδικείου στο οποίο υπάγονται.
«Με αυτό τον τρόπο θα αποσυμφορηθεί το διοικητικό βάρος που καλείται να διαχειριστεί το Πρωτοδικείο Κω, θα έχουν ρόλο ύπαρξης οι περιφερειακές έδρες Καλύμνου και Λέρου και θα αποφευχθούν μετακινήσεις και πρόσθετες δαπάνες των δικηγόρων», τονίζει ο Μάνος Κόνσολας
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Κύριε Υπουργέ,
Οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη, που επήλθαν με τον νόμο 5134 του 2024, είχαν ως στόχο την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και την αναβάθμιση του θεσμού των Ειρηνοδικών και των Ειρηνοδικείων, που θα αποτελούσε ποιοτική αναβάθμιση και για την απονομή της Δικαιοσύνης στις νησιωτικές περιοχές.
Ιδιαίτερα αυτό που έχει συμβεί σε Κω και Κάλυμνο, είναι ενδεικτικό της ανάγκης βελτιωτικών παρεμβάσεων.
Σε πρακτικό επίπεδο και σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 51 παράγραφος 4, προβλέπεται ότι η κατάθεση ενδίκων βοηθημάτων θα πρέπει να γίνεται μόνο στο Πρωτοδικείο Κω.
Αυτό σημαίνει ότι δικηγόροι από την Κάλυμνο, αλλά και τη Λέρο, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Κω, στο Πρωτοδικείο Κω για να προβούν στις συγκεκριμένες πράξεις και να επιβαρύνονται με έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης.
Πέρα βέβαια από το γεγονός, ότι το Πρωτοδικείο Κω είναι υποστελεχωμένο από δικαστικούς υπαλλήλους και οι υπάλληλοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον διοικητικό βάρος.
Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεται, πέρα από τις μετακινήσεις των δικηγόρων, με ένα δυσανάλογο διοικητικό βάρος και το Πρωτοδικείο Κω.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία να καθίσταται σαφές ότι η κατάθεση δικογράφων από δικηγόρους θα μπορεί να γίνεται είτε και στις περιφερειακές έδρες και όχι μόνο στη γραμματεία της έδρας του Πρωτοδικείου στο οποίο υπάγονται.
Με αυτό τον τρόπο θα αποσυμφορηθεί το διοικητικό βάρος που καλείται να διαχειριστεί το Πρωτοδικείο Κω, θα έχουν ρόλο ύπαρξης οι περιφερειακές έδρες Καλύμνου και Λέρου και θα αποφευχθούν μετακινήσεις και πρόσθετες δαπάνες των δικηγόρων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δυσλειτουργίας των Πρωτοδικείων στις νησιωτικές περιοχές που προκύπτει με τη συγκεκριμένη διάταξη και να προωθήσει λύση που προβλέπει ότι η κατάθεση δικογράφων μπορεί να γίνεται και στις περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων και όχι μόνο στη γραμματεία της έδρας τους;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου