Ειδήσεις

Γιατί οι Τούρκοι διακινητές πηγαίνουν τώρα τους πρόσφυγες στα Λέβιθα

Ένα νέο τρόπο άφιξης μεταναστών στη χώρα μας, με ελάχιστες πιθανότητες σύλληψης των διακινητών από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, φαίνεται πως υιοθέτησαν οι Τούρκοι διακινητές που κάνουν «χρυσές» δουλειές με τη μεταφορά των μεταναστών, αφού χρεώνουν κατά χιλιάδες ευρώ το «κεφάλι» ακόμα και για μια απόσταση ελάχιστων ναυτικών μιλίων.

Τα χρήματα που κερδίζουν καθημερινά οι διακινητές μεταναστών είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ωστόσο, η σύλληψη τους από τις ελληνικές αρχές, τους οδηγεί κατά μαθηματική ακρίβεια σε ισόβια φυλάκιση.

Για αυτό το λόγο, η μεταφορά πλέον των μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας, δεν καταλήγει πάντα σε μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η αλλαγή ρότας από τους Τούρκους διακινητές οφείλεται στις μεγάλες ποινές που επιβάλλει η ελληνική δικαιοσύνη καθώς οι ποινές που ακούγονται στις δικαστικές αίθουσες φτάνουν μέχρι και τα 300 χρόνια. Βέβαια, η ποινή που εκτίουν οι διακινητές δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια κάθειρξης.

Δυόμιση χιλιάδες ευρώ για τη μεταφορά με θαλαμηγό στα Λέβιθα

Η οικογένεια του Δημήτρη Καμπόσου που ζει στα Λέβιθα, μεταξύ Πάτμου και Λέρου, χρειάστηκε να μεταβεί δυο φορές σε δύσβατα σημεία προκειμένου να προσφέρουν χείρα βοηθείας στους μετανάστες που αποβιβάζονται από τις τουρκικές θαλαμηγούς, στο νησάκι τους, τα Λέβιθα.

Όπως λέει στο protothema.gr ο κ. Καμπόσος, που ζει μόνιμα στο νησί, μέχρι στιγμής έχουν ήδη αποβιβαστεί τουλάχιστον 120 μετανάστες, ανάμεσά τους και 4 έγκυες γυναίκες και 20 παιδιά τα περισσότερα από αυτά, μικρής ηλικίας.

«Οι περισσότεροι από τους μετανάστες μας είπαν ότι είναι Σύριοι και Κούρδοι. Ρωτήσαμε πόσα χρήματα έδωσαν στους Τούρκους για να τους φέρουν εδώ και μας είπαν, 2.500 το κεφάλι», λέει.

«Οι μετανάστες έρχονται με θαλαμηγούς 15-16 μ. Ο διακινητές τους εγκαταλείπουν και φεύγουν άρον άρον για να μην συλληφθούν. Ήδη μία φορά μας τηλεφώνησαν από το Λιμενικό Σώμα της Λέρου, για να μας πουν ότι, είχαν ένα στίγμα προς απόπλου, χωρίς να γνωρίζουν το ακριβές σημείο και μας ζήτησαν να πάμε να δούμε. Εκείνη την ημέρα είχαν φτάσε σε εμάς 69 άτομα. Τους δώσαμε νερό και μερικά γάλατα για τα παιδιά. Άλλη μια φορά, τους είδαμε να έρχονται και ειδοποιήσαμε εμείς το Λιμενικό», προσθέτει ο κ. Καμπόσος.

Η συνέχεια είναι πάνω κάτω γνωστή, με τους άνδρες του Λιμενικού να καταφτάνουν στο σημείο για να μεταφέρουν τους μετανάστες στη Λέρο προκειμένου να υποβληθούν οι κατάλληλες διαδικασίες και να μεταφερθούν στην Αθήνα.

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου