Διορία δέκα ημερών για να βρει ισοδύναμα του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, έως το τέλος Οκτωβρίου το υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει είτε να επαναφέρει το εισιτήριο των 5 ευρώ είτε να βρει άλλον τρόπο να αποδίδει κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία ποσό ύψους 19 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν τα ετήσια έσοδα από το εισιτήριο. Εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, το υπουργείο Υγείας δεν «ανοίγει τα χαρτιά του» στο συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, πρόσφατες ιδέες που εκφράστηκαν για δημοσιονομικό αντιστάθμισμα από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ καταργήθηκε αρχές Απριλίου 2015, προς υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, αντίστοιχη παρέμβαση –παρά τις αρχικές εξαγγελίες– δεν έγινε για το ένα ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ, το οποίο «αφαιρεί» από την τσέπη των ασφαλισμένων περίπου 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η «ιστορία» του εισιτηρίου των 5 ευρώ αρχίζει το 1991, όταν θεσμοθετήθηκε αμοιβή για εξέταστρα ύψους 1.000 δραχμών για τους προσερχομένους στα εξωτερικά ιατρεία. Με την υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα, οι 1.000 δραχμές έγιναν 3 ευρώ και το 2010 αυξήθηκαν σε 5 ευρώ. Από το 2010 έγινε επίσης πιο αυστηρή η είσπραξη του εισιτηρίου σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση και για τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, αφού μεταξύ των 48 προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της 1ης υποδόσης του δανείου είναι και η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα δίνει τη δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να έχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε την πλειοψηφία των μετοχών ενός φαρμακείου. Εξελίξεις για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν εντός της εβδομάδας, οπότε και οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν τους φαρμακοποιούς για τις τελικές ρυθμίσεις αυτής της απόφασης. Με βάση τη λίστα των πρώτων προαπαιτουμένων, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει επίσης στην είσπραξη του claw back του 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές και στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για την τήρηση συνταγογραφικών οδηγιών από τους γιατρούς.
Τέλος, εκκρεμεί και η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων για την οποία επιμένουν οι δανειστές, με δεδομένη τη συνεχή «υπέρβαση» έως και 100% της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ που παρατηρείται από το 2013 έως και σήμερα. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει υποβάλει τη δική της πρόταση, που εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά 30% τις δαπάνες –την οποία, ωστόσο, δεν δέχονται οι εκπρόσωποι των παρόχων–, ενώ προτίθεται να προχωρήσει και στην ενίσχυση των κατευθυντηρίων οδηγιών για τη συνταγογράφηση εξετάσεων.
Καθημερινή