Ειδήσεις

“Η καταστροφή του τουρισμού είναι κοντά”-Σφοδρή επίθεση προς κυβέρνηση

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για την πολιτική που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες σε οτι αφορά τον τουρισμό και τις επενδύσεις που δεν έρχονται στον κλάδο και για την επερχόμενη καταστροφή ίσως και την επόμενη χρονιά σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για την τουριστική ανάπτυξη χρησιμοποίησε πριν λίγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης κατά τη διάρκεια του 14ο Συνέδριο “Τουρισμός & Ανάπτυξη” του Συνδέσμου.
Όπως τόνισε ενώ το στοίχημα του τουρισμού θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο σε ευχολόγια χωρίς να έχει ανακοινωθεί ούτε μια ξένη επένδυση και χωρίς η ίδια να έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να στηρίξει τον κλάδο.
“Βρισκόμαστε πλέον σε σημείο καμπής. Ο ελληνικός τουρισμός ή θα συνεχίζει να στηρίζει το ίδιο αποφασιστικά, όπως κανένας άλλος κλάδος, την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση, ή θα υποχωρήσει στην πίεση που δημιουργούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες και κυρίως, ο διαφαινόμενος κίνδυνος αποεπένδυσης της οικονομίας.

Ας μην μας αποπροσανατολίζει το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, μέχρι στιγμής, δείχνουν να μας ευνοούν τουριστικά, για το 2016. Αυτό, πρώτον, μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί και δεύτερον, δεν έχει σχέση με τα ζητήματα που ανοίγονται μπροστά μας.

Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε δύο πλαίσια. Ένα, η εφαρμογή του νέου Μνημονίου, με τα γνωστά προαπαιτούμενα, δημοσιονομικούς στόχους και μεταρρυθμίσεις όπως έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Δύο, οι προοπτικές ανάπτυξης, με βάση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Το πρώτο, όπως βλέπουμε, βασίζεται στη γνωστή – και σε μεγάλο βαθμό, επιβεβλημένη από τους θεσμούς – συνταγή των τελευταίων ετών. Αύξηση φόρων και νέες επιβαρύνσεις παντού, οριζόντια και κάθετα. Χωρίς ρεαλιστική εκτίμηση των επιπτώσεων. Χωρίς επιτάχυνση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων, πχ. για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, κλπ.

Το δεύτερο, αυτό της ανάπτυξης, που θα έπρεπε να είναι το αντίβαρο – το πραγματικό ισοδύναμο – του πρώτου, παραμένει σχεδόν κενό. Όλοι ευλογούν και επικαλούνται την ανάπτυξη, αλλά αυτή, δυστυχώς, δεν έρχεται. Δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα. Γιατί; Και αν δεν έρχεται η ανάπτυξη, πόσο ακόμα φοροδοτικό περιθώριο υπάρχει;”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Αναφερόμενος δε στις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε πως η καταστροφή είναι πολύ κοντά σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις.
“Ανάπτυξη και επενδύσεις. Αυτό είναι το στοίχημα, για όλους μας. Πολιτεία και ιδιωτικό τομέα.

Βρισκόμαστε ουσιαστικά στον έκτο χρόνο συνεχούς ύφεσης της οικονομίας, με εξαίρεση μια ένδειξη ανάκαμψης το 2014, γεγονός χωρίς προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η πρόβλεψη του προσχεδίου προϋπολογισμού για ύφεση 2,3% και 1,5% το 2015 και 2016 αντίστοιχα, πρέπει να αποτελέσει λόγο σοβαρής εγρήγορσης όλων όσοι έχουν άμεση σχέση με την πραγματική οικονομία.

Παρόλα αυτά, στη δημόσια συζήτηση, οι αναφορές στην ανάπτυξη, παραμένουν γενικόλογες και σε επίπεδο ευχολογίου, επομένως ανώφελες.

Εφόσον όλοι συμφωνούμε, πως ο μόνος τρόπος να αναστραφούν οι υφεσιακές τάσεις που προκαλούνται από την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας, είναι η εισροή νέων κεφαλαίων, η ανάταση της επιχειρηματικότητας μέσω αναπτυξιακών εργαλείων και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τότε θα έπρεπε, ήδη, να μιλάμε πάνω σε αυτές τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε αυτές τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κράτους και επενδυτή είναι ίσως η σημαντικότερη συνθήκη για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα. Και άμεση προϋπόθεση για αυτήν την εμπιστοσύνη, είναι πρώτα απ’όλα, η ύπαρξη σταθερού επενδυτικού και φορολογικού πλαισίου. ”

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου