Δύο από τα θέματα «αγκάθια» για την εικόνα του πολιτικού συστήματος, δηλαδή η βουλευτική ασυλία και η άσκηση δίωξης κατά μελών μιας κυβέρνησης, αποτέλεσαν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, βρίσκοντας επί της αρχής σύμφωνα όλα τα κόμματα.
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε αφορούσε την αλλαγή των δύο σχετικών με τα θέματα αυτά άρθρων του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, με την επισήμανση από όλες τις πλευρές πως θα πρέπει να αποφασιστούν εκείνες οι αλλαγές στις υπάρχουσες διατυπώσεις ώστε να επιτευχθούν τόσο η προστασία του πολιτικού κόσμου από βιομηχανία διώξεων με σαφή σκοπιμότητα όσο και η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος να μην υπάρχουν ειδικές εξαιρέσεις των πολιτικών σε σύγκριση με τους πολίτες έναντι του νόμου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και διαπιστώθηκε η ανάγκη αλλαγών στις επίμαχες διατάξεις, υπογραμμίστηκε από σχεδόν όλες τις πτέρυγες πως το γενικότερο πρόβλημα προκλήθηκε πολλές φορές από επιλογές της εκάστοτε κυβερνώσας πλειοψηφίας να προστατευθούν μέλη και στελέχη της, μέσω είτε άρνησης να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες είτε ευνοϊκών προς εκείνα «ερμηνειών» των συνταγματικών προβλέψεων. Αν υπήρξε κρίσιμο σημείο διαφωνίας, αυτό αφορούσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω «ερμηνευτικής δήλωσης» για τη δυνατότητα αναδρομικής ισχύος στην αναζήτηση της ποινικής ευθύνης ενός υπουργού. «Τη θεωρώ υπερβολική και επικίνδυνη» σχολίασε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του ο πρόεδρος της επιτροπής Ευρ. Στυλιανίδης, για να προσθέσει: «Η εκ των υστέρων δίωξη υπουργών για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, που διαπράχθηκαν όταν δεν ίσχυε η συγκεκριμένη διάταξη, νομικά εκθέτουν τη χώρα, πολιτικά δημιουργούν περιβάλλον ρεβανσισμού, που με μαθηματική ακρίβεια, όπως μας διδάσκει η Ιστορία, οδηγεί σε έναν νέο εθνικό διχασμό».
Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της διάταξης για την ευθύνη των υπουργών, το ενδιαφέρον είναι ότι όλες οι πλευρές βρίσκουν θετική την πρόταση να απαλειφθεί η ισχύουσα διάταξη περί «αποσβεστικής προθεσμίας», που αποτελεί και τη βάση επί της οποίας υποθέσεις οδηγούνται σε παραγραφή. Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, αξιοσημείωτες είναι οι επισημάνσεις πολλών για τις «καταχρήσεις» που έγιναν από πλειοψηφίες στο παρελθόν στα επίμαχα ζητήματα. «Δεν φταίνε οι διατάξεις, τα γράμματα, το χαρτί που αποτυπώνει ένα κομμάτι του ανθρώπινου λόγου, όπως είναι το Σύνταγμα. Φταίει η πρακτική κάποιων πλειοψηφιών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ενώ ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από την Ελ. Λύση και το ΜέΡΑ25.