Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, παίρνοντας τον λόγο στην αρχή της διαδικασίας, αμφισβήτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου περί των αναστολών και ζήτησε να συμπληρώσει την πρότασή της.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της σχετικά με 11 κατηγορούμενους οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης και δεν έχουν λευκό ποινικό.
Επιμένει η εισαγγελέας
Η εισαγγελέας απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρόταση της όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Ως εκ τούτου και για τα πρόσωπα αυτά εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση της.
O έντονος διάλογος Λεπενιώτη – Οικονόμου
Η πρόεδρος εξήγησε ότι δεν ισχύσει ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης, είπε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της εισαγγελέως ότι δεν πρόκειται οι καταδικασθέντες να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.
Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας.
Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοιπους.
Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.
Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!
Εισ: Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…
Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;
Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο
τι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας ειναι και για τους υπόλοιπους που είπα;
Eισ: Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει & τηρούν τους όρους.
Πρ: Και άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτο φυγής;
Εισ: Να ανασταλεί ναι.
Ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επικαλέστηκε άλλο βούλευμα, μεταγενέστερο, το οποίο αναφέρει ότι ο Λαγός δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους.
Η σημερινή συνεδρίαση κράτησε μόλις 20 λεπτά. Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη στις 11 προκειμένου με επιμέλεια της εισαγγελέως να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παραβίαση όρων του Γιάννη Λάγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση. Παρόντες εκ των κατηγορουμένων ήταν οι: Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ι. Αγγος, Ελπ. Καλαρίτης, Αν. Μιχάλαρος, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Λ. Τσαλίκης, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Χρ. Χατζηδάκης, Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος. Δ. Λιακόπουλος, Χρ. Στεργιόπουλος.
Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο
Και σήμερα, αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Εφετείο Αθηνών.
Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυναν η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι», ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Ξεκίνημα, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε και το ΚΚΕ (μ-λ).
Η πρόταση Οικονόμου και οι αντιδράσεις
Η στάθμιση που θα κάνει το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής για κάθε έναν από τους καταδικασθέντες σε πρόσκαιρες καθείρξεις για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση την βαρύτητα των πράξεων και την αξιολόγηση εξατομικευμένων δεδομένων, είναι αυτή που θα δώσει την απάντηση για την έκτιση των ποινών.
Η απάντηση του δικαστηρίου στο αν και ποιοι από τους 49 συγκατηγορουμένους του καταδικασμένου σε ισόβια και 14 έτη κάθειρξης Γιώργου Ρουπακιά θα τον ακολουθήσουν στην φυλακή, αναμένεται πιθανότατα την Τετάρτη -καθώς σήμερα συνεχίζονται οι αγορεύσεις της υπεράσπισης- και από αυτήν θα κριθούν οι διαδικασίες που θα δρομολογηθούν μετά την ανακοίνωσή της.
Η Πολιτική Αγωγή είναι απολύτως σαφής σε αυτό που ζητά: Να φυλακιστούν οι δράστες των δολοφονιών και σαφώς να φυλακιστούν όσοι καταδικάστηκαν ότι είχαν την διεύθυνση και τον έλεγχο μίας οργάνωσης που σκότωνε και τραυμάτιζε ανθρώπους. Οι συνήγοροι των θυμάτων τονίζουν πως δε νοείται καταδίκη για τόσο σοβαρά αδικήματα , που διαπράχθηκαν υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, η οποία να μην οδηγεί στην φυλακή τους υπαίτιους.
Η Εισαγγελέας Έδρας έδωσε χθες την δική της αξιολόγηση σε αυτόν τον προβληματισμό απαριθμώντας με βάση τις διατάξεις του νόμου τους λόγους για τους οποίους δεν απαιτείται να κρατηθούν οι καταδικασθέντες.
Κατά την κ. Οικονόμου όλοι οι λόγοι που προβλέπονται στο νόμο ώστε να χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση , βρίσκουν εφαρμογή και στους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και σε όλους τους υπόλοιπους 42 καταδικασθέντες -πλην του Ρουπακιά- για ένταξη και σε όλους όσοι καταδικάστηκαν επιπλέον και ως δράστες των ενεργειών της οργάνωσης . Κατά την εισαγγελέα όλοι οι καταδικασθέντες μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση με την επιβολή όρων.
Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις εντός και εκτός δικαστηρίου για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και νομικοί όπως ότι η κ. Οικονόμου εισηγήθηκε για όλους ταυτοχρόνως τους καταδικασθέντες. Επίσης της καταλογίζεται ότι υποβάθμισε την καταδίκη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το 1979 για βομβιστική επίθεση, με βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό, στον κινηματογράφο «Έλλη» , με 18 τραυματίες. Επίσης της ασκείται κριτική γιατί δεν ανέφερε πως ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, το 2015.
Τι δήλωσαν οι δικηγόροι για την εισαγγελική πρόταση
Την πρόταση που εισηγήθηκε προς το δικαστήριο η Εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, σχολιάζουν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Παναγιώτης Σαπουντζάκης- Δικηγόρος στην υπόθεση του ΠΑΜΕ:
«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που καταδικάστηκε το 79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ λαγού.
Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η ΧΑ καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχεγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα».
Κώστας Παπαδάκης- Συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων:
«Τώρα που η δική τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν.
Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».
Θανάσης Καμπαγιάννης – Δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων
«Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξιας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει.»
Πηγή in.gr