Η Ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Χ. Σταϊκούρα και Κ. Πιερρακάκη και έχει ως θέμα της την μείωση ΦΠΑ στα νησιά που ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα των ΔΟΥ Σάμου, Μυτιλήνης, Κως και Χίου.
Ο Βουλευτής του νομού Σάμου Ικαρίας και Φούρνων αναφέρεται στην οδηγία 2006/112/ΕΕ και κυρίως με το Άρθρο 120 όπου « Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ έως 30% από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στη Ηπειρωτική Ελλάδα».
Συνεπώς, επισημαίνει ότι μπορεί δικαιωματικά να εφαρμοστεί το ειδικό καθεστώς χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, όπως και έγινε στα νησιά που πλήττονται από προσφυγικές ροές από το 2015. και προσθέτει:
“Πριν μερικά χρόνια, το ειδικό καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά του Αιγαίου καταργήθηκε με το ν. 4334/2015. Στη συνέχεια, με συνεχόμενες τροποποιήσεις και εφαρμογή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου προβλέφθηκε η διατήρηση του ΦΠΑ μέχρι την 31/12/2020 μόνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Χίο.
Το άνωθεν νομοθετικό πλαίσιο, όμως, προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα, καθώς εξαιρεί από την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, έξι νησιά τα οποία ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα των ΔΟΥ Μυτιλήνης, Σάμου, Κως και Χίου, όπως για παράδειγμα η Ικαρία και οι Φούρνοι.
Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι η εξαίρεση των νησιών αυτών είναι λανθασμένη, καθώς ο διαχωρισμός τους από τα υπόλοιπα μεταναστευτικά κέντρα, τα καθιστά μη ανταγωνιστικά και επιβαρύνει την οικονομία των κατοίκων τους.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η επισκεψιμότητα στα εν λόγω νησιά επηρεάζεται το ίδιο αρνητικά με τα υπόλοιπά, αφού δεν έχουν διεθνή αεροδρόμια. Συνεπάγεται, βεβαίως, ότι μία μείωση τουρισμού στα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμια θα αποτελεί μείωση και στα γύρω εξαρτώμενα νησιά.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δίκαιο να υπάρχει ίση εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που βρίσκονται στις περιφέρειες που πλήττονται από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά σύμφωνα με τα γεωγραφικά κριτήρια που ισχύουν στις νησιωτικές περιοχές και ισχύουν και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως τα νησιά Φερόε, τα Κανάρια νησιά κ.α.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του ισχύοντος καθεστώτος ώστε να ισχύουν οι μειωμένοι κατά 30 % συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά που ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα των ΔΟΥ Μυτιλήνης, Σάμου, Κως και Χίου;”.
Πηγή voreioaigaio.ert.gr