Σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο πλέει αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Το Oruc Reis ακολουθεί πορεία ανατολική-βορειοανατολική, οπότε θεωρείται πολύ πιθανό να προσεγγίσει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης εγγύτερα από τα 12 ναυτικά μίλια που είναι η δυνητική ζώνη της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου, το Oruc Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη μέχρι 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο. Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει σήμερα το πλήρωμα του Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, που ήδη κινούνται στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο και συνεχίζουν με ευθύγραμμη πορεία Α-ΒΑ, άρα αναμένεται να προσεγγίσουν ακόμη εγγύτερα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Ο τουρκικός στολίσκος παρακολουθείται από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση της πορείας του ώρα 05:44 τα ξημερώματα της Τρίτης, το Oruc Reis έπλεε με 4,4 κόμβους. Από εκείνη την ώρα το Oruc Reis έχει κλείσει το δορυφορικό σύστημα καταγραφής της θέσης του (Automatic Identification System -AIS). Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, το Oruc Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Το επόμενο διάστημα, ο Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε τρισδιάστατες εργασίες και υποστήριξε ότι αν τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει περιοχή με προσδοκίες για ύπαρξη υδρογονανθράκων θα ακολουθήσουν και γεωτρήσεις…
Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης:
Το απόγευμα της Δευτέρας, από τις 17:37 και για διάστημα περίπου μισής ώρας, το Oruc Reis έπλεε στο δυτικό όριο της Navtex και βρέθηκε πάνω στον 28ο μεσημβρινό, που αποτελεί το όριο της ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ όπως προσδιορίστηκε από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της 6ης Αυγούστου.
Πηγή: protothema.gr