Ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών καλείται να στείλει η σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. Στην ανάγκη αυτή αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στη «φαρέτρα» της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 27 κρατών – μελών δίνουν σήμερα και αύριο ραντεβού στις Βρυξέλλες σε μία ύστατη προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο με στόχο την συγκράτηση των τιμών και την διασφάλιση της επάρκειας στο ενεργειακό πεδίο. Η Κομισιόν έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά της παρουσιάζοντας ένα πακέτο προτάσεων που είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, καθώς τα κράτη έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες και επομένως διαφορετικά συμφέροντα.
Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που τονίζεται είναι πως η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλωστε είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί συνολική απάντηση και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει η κάθε χώρα χωριστά.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να στηρίξει τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν, ώστε αυτή να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Εφόσον βγει λευκός καπνός θα ακολουθήσει Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών. Στην Αθήνα εκτιμούν πως το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει δεν είναι ανεξάρτητο από το ό,τι η σχετική συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμής συντηρείται και παραμένει ανοικτή.
Να σημειωθεί εδώ πως σε πρόσφατη ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.
Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές:
Το πρώτο σημείο -που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου- αφορά την πρόταση για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF. Το εν λόγω χρηματιστήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να μην είναι έρμαια των υπερβολικών διακυμάνσεων.
Το δεύτερο σημείο αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές. Στόχος: ο περιορισμός των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στα χρηματιστήρια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Τελειώνει ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων
Δεν υπάρχουν περιθώρια για να καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων από τους 27 ηγέτες, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Με το ενεργειακό κύμα ανατιμήσεων να έχει παρασύρει και βασικά αγαθά – ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες πολιτών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – είναι η ώρα να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα και να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί ο ενεργειακός «πονοκέφαλος» και παράλληλα θα σταλεί και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών.
Πάντως, είναι φανερό πως τα βήματα γίνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και μια ανάσα πριν το χειμώνα ακόμα αναζητείται μια ενιαία ευρωπαϊκή «συνταγή». Ωστόσο, η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα και δεν είναι δυνατόν να κλωτσήσουν ακόμα πιο κάτω το τενεκεδάκι οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Πηγή ethnos.gr