Η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες σε βάρος της ευημερίας των παιδιών και της πρόσβασής τους σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες, αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη
Μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν αδυνατούν να προσφέρουν τα βασικά αγαθά στα παιδιά τους σημείωση αυξήθηκε δραματικά την περίοδο 2009-2013, και ο Συνήγορος του Πολίτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Τα δικαιώματα του παιδιού εξακολουθούν να παραβιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, «η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες σε βάρος της ευημερίας των παιδιών και της πρόσβασής τους σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες». Είναι απαραίτητο να διατεθούν «οι αναγκαίοι πόροι για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα, στη στέγη, τη διατροφή, την ένδυση, την υγεία, την εκπαίδευση, την πρόνοια και γενικότερα ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής».
Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση εθνικού σχεδίου δράσης για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, μέσα από διυπουργική δέσμευση και συνεργασία, με μετρήσιμους στόχους, χρονοδιαγράμματα και μηχανισμό παρακολούθησης.
Ακόμη, σύμφωνα με την πρόσφατη Δημόσια Θέση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού με τίτλο «Παιδια και Λιτότητα» συστήνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ετοιμάσουν και να υιοθετήσουν ένα Εθνικό Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο, για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Έντεκα χρόνια μετά την ανάληψη της αποστολής της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί περίπου 5.4000 αναφορές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ