30 χρόνια μετά την αποφοίτηση μας επιστρέψαμε στην ΑΣΤΕΡ για να συναντηθούμε, να Αναπολήσουμε εκείνα τα χρόνια της φοίτησής μας, να θυμηθούμε συσπουδαστές, πρωτοπόρους καθηγητές και όμορφα χρόνια. Υπερήφανοι για τη Σχολή που μας έδωσε ανεκτίμητα εφόδια, τόσο για τη σταδιοδρομία, όσο και για τη ζωή μας, βρεθήκαμε μετά από 30 χρόνια, προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Αντικρίσαμε :
• Ένα κτίριο υπό κατάρρευση !!!
• Ανενεργά τα εργαστήρια του προγράμματος σπουδών!!!
• Πρόγραμμα σπουδών Τουριστικής Σχολής δίχως ούτε μία ξένη γλώσσσα !!!
• Σπουδαστές που κάνουν μάθημα τα δύο τελευταία χρόνια δίχως βιβλία !!!
• Πραγματοποιούν ΜΟΝΟ το ένα πέμπτο των μαθημάτων τους λόγω έλλειψης καθηγητών !!!
• Οι 4 από τους 5 υπολογιστές των μονίμων καθηγητών είναι χαλασμένοι !!!
• Οι τρεις μόνο από τις 12 αίθουσες διδασκαλίας έχουν βίντεο προβολείς!!!
• Η φοιτητική εστία είναι κλειστή!!!
• Δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό εκτός από ένα μέρος της γραμματείας !!!
Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι:
• Το πρόγραμμα σπουδών που προτείνουν οι καθηγητές απορρίπτεται από τη Διοίκηση της Σχολής, η οποία συγχρόνως εγκρίνει δαπάνη 15000€ ως αμοιβή κάποιων «δήθεν ειδικών», για να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών, το οποίο φυσικά θα πρέπει να εφαρμοστεί από τους καθηγητές και όχι από τους «δήθεν ειδικούς».
• Από τις τέσσερις βαθμίδες των καθηγητών δεν έχουν πληρωθεί οι τρείς ανώτερες.
• Η Σχολή δεν αυτοδιοικείται, όπως συμβαίνει σε όλες τις Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• Οι απόφοιτοι δεν γίνονται δεχτοί για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
• Τα κτίρια της Σχολής μπορεί να ενοικιαστούν από ιδιώτες για 12 έως 90 χρόνια.
Όλα αυτά δηλώνουν πως συντελείται ένα έγκλημα. Καταστρέφεται η Σχολή η οποία ήταν το καμάρι της Ρόδου και στην οποία φοιτούσαν παιδιά με υποτροφίες απ΄όλο τον κόσμο. Εμεις το διάστημα που φοιτήσαμε είχαμε συσπουδαστες από Ουρουγουάη, Ελ Σαλβαδόρ, Νιγηρία, ΗΠΑ, Βολιβία, Περού, Κένυα, Γουατεμάλα, Κύπρο. Δίδονταν υποτροφίες για μεταπτυχιακά στα Πανεπιστήμια Cornell, F.I.U., (FLORIDA INTERNATIONAL UNIVERSITY), Glion της Ελβετίας.
Η Σχολή είχε μεγάλο κύρος. Τώρα; Ούτε αναγνώριση από την ίδια μας την χώρα! Βρίσκεται στο 5ο αντί στο 6ο των οχτώ επιπέδων του εθνικού πλαισίου προσόντων, με καθοδική τάση!
Οι τοπικοί άρχοντες που την δημιούργησαν(Μιχαήλ Πετρίδης) είχαν μεγαλόπνοο όραμα γι αυτήν, τι όραμα έχουν για την πορεία της οι σημερινοί που τη κληρονόμησαν;
Το 1982 με 1984 υπήρχαν δύο Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρόδο, η Παιδαγωγική Ακαδημία, και η ΑΣΤΕΡ. Σήμερα η Παιδαγωγική Ακαδημία είναι Πανεπιστημιακή Σχολή. Μάλιστα, τώρα τελευταία εγκαινιάστηκε νέο κτίριο, το οποίο τη στεγάζει.
Η ΑΣΤΕΡ όχι μόνο δεν αναβαθμίσθηκε, αλλά αντιθέτως υποβαθμίσθηκε.
Μήπως η χώρα δεν έχει ανάγκη από πανεπιστημιακή τουριστική εκπαίδευση, όταν τουλάχιστον το 20% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό;
Δεν είναι «προίκα» της Δωδεκανήσου η ΑΣΤΕΡ;
Δεν θα ήταν σχεδόν ευνόητη η ένταξή της στο πανεπιστήμιο Αιγαίου ως τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση;
Για ποιο λόγο μία τουριστική χώρα, οπως η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να παράγει επιστημονικά εκπαιδευμένο στον τουρισμό εργατικό δυναμικό; Σε ποια πελατεία στοχεύουμε με αυτόν τον σχεδιασμό;
Πώς θα αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και κατ’ επέκταση το τουριστικό μας προϊόν χωρίς στελέχη με την καλύτερη εκπαίδευση;
Προβληματισμοί διατυπώθηκαν τόσο από σπουδαστές όσο και από καθηγητές της 26ης σειράς. Μεταξύ άλλων γράφτηκαν κατά την συνάντηση:
«Δεν γερνάς όταν αφήνεις πίσω σου έναν καλύτερο δρόμο, για τους επόμενους, από αυτόν που περπάτησες εσύ. Σε προσωπικό επίπεδο όλοι μας λιγότερο ή περισσότερο το προσπαθούμε για τους στενούς μας ανθρώπους, αλλά το συλλογικό και κοινωνικό αποτέλεσμα είναι φτωχό. Η χώρα που ζούμε, ο Δήμος που ζούμε, η γειτονιά που ζούμε και η Σχολή μας που ζούσαμε είναι σε μία παρατεταμένη παρακμή» (Βέτσος Νίκος, 2014).
«Συγκινητική η στιγμή που η ΑΣΤΕΡ άνοιξε τις πόρτες της να υποδεχθεί τους αποφοίτους της σειράς 26ης 1982-84. Η συνάντηση έγινε στο χώρο του εστιατορίου όπου καθηγητές και φοιτητές έδωσαν ένα δυναμικό παρόν. Συνάντηση με αναμνήσεις από τα παλιά και με βαθύ το συναίσθημα της αγάπης, αλληλεγγύης, σεβασμού ανάμεσα σε φοιτητές και καθηγητές και με ΒΑΘΕΙΑ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ !! Αγνώριστη, ως και εγκαταλελειμμένη να σέρνεται αργά και να αντιστέκεται στο χρόνο και στην εγκατάλειψη που υφίσταται ανηλεώς!! Ένα κόσμημα αρκετών δεκαετιών με εξαιρετικά και καταξιωμένα στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων και μεγαλοξενοδοχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι απόφοιτοί της, (Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι όλοι οι φοιτητές της περιόδου εκείνης 1982-84 όταν πήγαν στο εξωτερικό για εργασία ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους, το δίπλωμα της ΑΣΤΕΡ ήταν ήδη γνωστό και σε μεγάλη εκτίμηση), έχει αφεθεί έτσι να ψυχορραγεί αβοήθητη με μόνη στήριξη τους μερικούς καθηγητές, απόφοιτους της Σχολής, να μάχονται με νύχια και με δόντια να την κρατήσουν.
Η ΑΣΤΕΡ πηγαίνει για κλείσιμο, εν ολίγοις. Διαμαρτυρήθηκαν όλοι οι παρόντες και ρωτούσαν τι έκανε η τοπική κοινωνία για να διατηρήσει αυτό το κόσμημα, την μοναδική τουριστική Σχολή σε μια χώρα που τα μεγαλύτερα έσοδά της έρχονται από τον τουρισμό!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ.» (Μιχαλαρέα Βάσω, 2014)
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι σπουδαστές της σειράς:
Finn Michel, Larrieur Maria Gabriela, Αποστόλου Αθανάσιος, Βέτσος Νικόλαος, Βολονάκη Θεοδοσία, Γκοσίου Χριστίνα, Καπελώνης Αντώνιος, Καρυστινού Δήμητρα, Κασέρης Εμμανουήλ, Κυγάη Καλλιόπη, Κοκοσάλη Μαρία, Κώστα Βλάχου Ιορδανία, Λαμπρου Μαρίνα, Μεγαλέμου Έμιλυ, Μονογιούδη Βασιλεία, Μπελτσίδου Μαρίνα, Ονισηφόρου Αναστασία, Παναγιώτου Χρήστος, Παπαδάκη Μαρία, Πατελή Ευαγγελία, Ράπτη Ευθυμία, Σουρή Γεωργία, Σοφού Ελένη, Φύτρος Ελισσαίος, Χάσκα Δούκισσα, Χατζηδημητρίου Αγγέλα.
Τίμησαν με τη παρουσία τους οι καθηγητές:
Γιαγκουνίδης Κωνσταντίνος, Γιαννίκη Λουκία, Ηρακλείδου Ειρήνη, Καρασούλης Κωνσταντίνος, Κούρκουλος Σπυρίδωνας, Λογοθέτης Μιλτίαδης, Μιχαλαρέα Βασιλεία, Παπάζογλου Δημήτρης, Σκουμιός Νικόλαος, Στεφανίδου Παρασκεύη, Τσοσκούνογλου Ευάγγελος.
Γεμάτο συγκινήσεις και διασκέδαση ήταν το τετραήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που περιελάμβανε: Συνάντηση στη Σχολή και συζήτηση με σπουδαστές και καθηγητές της σειράς, βραδινό γλέντι με φαγητό, κρασί και ζωντανή μουσική. Ξενάγηση στη Μεσαιωνική Πόλη, περίπατο με καφέ στο κέντρο της νέας πόλης, γεύμα με θέα τη θάλασσα, βραδινό ποτάκι, ελληνική μουσική, νυχτοπερπάτημα στη παλιά πόλη και Disco. Βόλτα στα στέκια μας με μεζέ και κρασάκι, χαλάρωση με γλυκό, αφέψημα και αποχαιρετισμό.
Έναν αποχαιρετισμό γεμάτο ανάμεικτα συναισθήματα, χαρά που ξαναβρεθήκαμε μετά από 30 χρόνια, νοσταλγία για όσα ζήσαμε μαζί, προβληματισμό και λύπη για το παρόν και το μέλλον της Σχολής.
Με τη δέσμευση να παραμείνουμε ώριμοι, ενεργοί πολίτες, θα παρακολουθούμε από κοντά τη πορεία της ΑΣΤΕΡ και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όσους πραγματικά επιδιώκουν την αναβάθμιση της.
Οι απόφοιτοι της 26ης σειράς της ΑΣΤΕΡ.