Αθήνα, 19
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το πρόβλημα με τις εσωκομματικές διαφωνίες επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσουν στην καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανειακού προγράμματος και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη κρίση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς το αντάρτικο στην εφαρμογή του μνημονίου φουντώνει μέρα με την ημέρα και μέτρο με το μέτρο, που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο.
Η πρώτη σοκαριστική εξέλιξη είναι η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα, μετά τις πληροφορίες που έφεραν τον άλλοτε στενό του συνεργάτη και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο να έχει την πρόθεση να μην συμμετάσχει στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Ο κ. Σακελλαρίδης έμοιαζε εδώ και καιρό αποστασιοποιημένος, καθώς έχει διαφωνίες και επιφυλάξεις ήδη από το καλοκαίρι με την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά ουδείς προεξοφλούσε μία τέτοια μετωπική σύγκρουση. Προέρχεται δε από την κίνηση των «53», η οποία τηρεί προσεκτικές αποστάσεις από την ηγεσία, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποια συντονισμένη εσωκομματική αμφισβήτηση.
Μαξίμου: Ανέντιμη
η στάση Σακελλαρίδη
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανέντιμη τη στάση του βουλευτή, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές έγιναν μόλις πριν δύο μήνες και ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει το μνημόνιο και γνώριζε την υποχρέωση για τους εφαρμοστικούς νόμους. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν την κίνηση του κ. Σακελλαρίδη ως «πλήγμα» για την κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε επικοινωνία με τους βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστο Καραγιαννίδη, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι θα καταψηφίσουν και ελήφθη τελικά η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν, αλλά θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Φοβούνται νέες διαφοροποιήσεις από Παναγούλη και
άλλους βουλευτές
Σε γραμμή αμφισβήτησης του νομοσχεδίου και ισχυρών επιφυλάξεων είναι και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη ο Νίκος Νικολόπουλος που ανήκε στην κυβερνητική πλειοψηφία, ως συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, όπως και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπερ σημαίνει ότι η ρήξη είναι οριστική.
Η ανησυχία είναι τώρα για βουλευτές όπως ο Στάθης Παναγούλης ή και άλλοι, που έχουν διαμηνύσει με τον τρόπο τους ότι δυσκολεύονται να αποδεχθούν τα νέα φορολογικά μέτρα και την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Υπό αυτό το πρίσμα πάντως, οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση, εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία πολύ επώδυνη, αν όχι και μοιραία, φάση, καθώς το αργότερο σε ένα μήνα θα πρέπει να περάσει από τη βουλή ο… Αρμαγεδδών που λέγεται ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ένα βαρύ πακέτο μέτρων, με περικοπές και μειώσεις στις συντάξεις. Υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν τα… όργανα άρχισαν από τώρα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, τότε με το ασφαλιστικό μπορεί να προκληθούν ραγδαίες εξελίξεις.
Τι προηγήθηκε της
παραίτησης Σακελλαρίδη
Το θέμα της διαφοροποίησης του κ. Σακελλαρίδη από την κυβερνητική γραμμή «έσκασε» από την «Αυγή» και το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου: «Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στην ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα».
Σύμφωνα με την «Αυγή» ο κ. Σακελλαρίδης είχε προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στην ψηφοφορία διαχωρίζοντας τη θέση του από την κυβέρνηση. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» και ότι είχαν προηγηθεί έντονες διαβουλεύσεις προκειμένου να αλλάξει γνώμη.
Μεταξύ εκείνων που επιχειρούσαν να μεταπείσουν τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ζήτησε από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και να μην αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.
Ο κ. Σακελλαρίδης ωστόσο επέμεινε στη θέση του ότι δεν θα παραστεί στην ψηφοφορία. Έπειτα από την εξέλιξη αυτή και προ του κινδύνου η κυβερνητική πλειοψηφία να περιοριστεί στους 153 βουλευτές (δεδομένης της καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου από το Νίκο Νικολόπουλο), ανέλαβε δράση ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον μέχρι πρότινος εξ απορρήτων συνεργάτη του και του ζήτησε να παραδώσει την βουλευτική έδρα του στο κόμμα.
Ο κ. Σακελλαρίδης, απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα του βουλευτή και ότι δεν προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί.
Τη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Βουλή των Ελλήνων θα καταλάβει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρώτος επιλαχών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.
Νικολόπουλος: Θα καταψηφίσω
το πολυνομοσχέδιο
«Συνένοχος στο έγκλημα δεν γίνομαι» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ – «Γνώριζε τα προαπαιτούμενα όταν εξελέγη βουλευτής» απαντά ο Καμμένος.
Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εξέφρασε εκ νέου την Πέμπτη ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Νικολόπουλος είπε πως δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος «σε αυτό το έγκλημα», τονίζοντας ότι θέλει να σέβεται τους πολίτες που εκπροσωπεί.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι την Τετάρτη, του τηλεφώνησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αν και δεν ηγείται κάποιας «εσωτερικής αντίστασης», κάποιοι μπορεί να βλέπουν διαφορετικά στη στάση του και έτσι, «από σήμερα μπορεί να καταστώ από ανάγκη ανεξάρτητος…».