Ειδήσεις

Εθνική Σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι δανειστές

“Κλειδί” των εξελίξεων στο ασφαλιστικό ο προϋπολογισμός του 2016. Τι μήνυμα έστειλαν οι δανειστές στην ηγεσία του υπ. Εργασίας. Πού αντέδρασαν, πού τα βρήκαν και πότε θα κλείσει το ασφαλιστικό που… άνοιξε για τα καλά. Οι τρεις άξονες.
Εθνική Σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι δανειστές

Το ασφαλιστικό πρέπει να κλείσει εντός της πρώτης αξιολόγησης, ενώ το σύνολο των μέτρων που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1% του ΑΕΠ, κατά κύριο λόγο περικοπές συντάξεων, πρέπει να εγγραφούν εγκαίρως στον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών, που άνοιξε και τον επόμενο, δύσκολο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Αν και η ελληνική πλευρά φαίνεται να ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου, καθώς ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το τελικό σχέδιο μεταρρύθμισης, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες που απαιτούνται, κυρίως σε σχέση με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων (για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους), το ασφαλιστικό εισήλθε στην πλέον κρίσιμη φάση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση φαίνεται πως «κλείδωσε» το οργανωτικό σχήμα, με τη δημιουργία ενός ταμείου με ξεχωριστές διευθύνσεις ή λογαριασμούς επικούρησης και εφάπαξ, ενώ αντιδράσεις εξέφρασαν οι θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα της εθνικής σύνταξης, καθώς επιμένουν στην καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων.

Ενστάσεις κυρίως από το ΔΝΤ εκφράστηκαν και για το θέμα της αύξησης των εισφορών, παρότι η κυβέρνηση επιμένει πως μια έστω πρόσκαιρη αύξηση θα δώσει ανάσα στα έσοδα των ταμείων και θα οδηγήσει σε σημαντικά μικρότερες μειώσεις συντάξεων. Άλλωστε, μετά και τη χθεσινή επεισοδιακή, αλλά και αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ψηφοφορία στη Βουλή, στο Μαξίμου έχει καταστεί ξεκάθαρο πως ένα «σκληρό» ασφαλιστικό δεν μπορεί να περάσει.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, ότι δεν μπορούν να γίνουν περικοπές συντάξεων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κάτι με το οποίο δεν φαίνεται να διαφωνούν οι δανειστές. Αυτό βέβαια που ζητούν είναι «αριθμούς», τους οποίους το υπουργείο δεν εμφανίστηκε έτοιμο να παρουσιάσει. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί η κυβερνητική πρόταση βάσει της οποίας θα γίνει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Ήδη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για την ερχόμενη Τρίτη, όπου όπως όλα δείχνουν, θα καταγραφεί και πιθανότατα να καθαρογραφεί η τελική κυβερνητική πρόταση.

Τα «κλειδιά»

Κατά τη χθεσινή συνάντηση και παρότι στην πράξη οι δύο πλευρές δεν μπήκαν στην ουσία της διαπραγμάτευσης, τρία ήταν τα σημεία που στάθηκαν περισσότερο οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο εμφανίστηκε δυσαρεστημένο από την καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των προτάσεων και κατά συνέπεια στην ποσοστικοποίηση των μέτρων και την επίδρασή τους στον στόχο για περικοπές της τάξης των 900 εκατ. ευρώ εντός του 2016. Η ελληνική πλευρά ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου που δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι θεσμοί, τουλάχιστον η πλειοψηφία τους, δεν αντέδρασαν στην αναφορά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για πρόσκαιρη αύξηση των εισφορών, με στόχο τον περιορισμό των περικοπών στις συντάξεις. Οι οριστικές αποφάσεις πάντως θα πρέπει να περιληφθούν, εντός του επόμενου διαστήματος, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Στο τραπέζι τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το θέμα της Εθνικής Σύνταξης για το οποίο μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις καθώς οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στη θέση τους για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μην αυξηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και να μην αλλοιωθεί η ανταποδοτικότητα στη σχέση εισφορών και παροχών.

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε και για τον οριστικό αριθμό των Ταμείων που θα προκύψει μέσα από την προωθούμενη ενοποίηση, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τις θέσεις της για τη δημιουργία ενός υπερ-ταμείου στο οποίο θα ενταχθεί ως ξεχωριστός λογαριασμός η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

Δεν αποκλείεται, για λειτουργικούς λόγους και χωρίς να αλλοιώνεται η ουσία των ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους, να διαμορφωθούν τελικά τρία ταμεία, ένα κύριας ασφάλισης, ένα επικουρικής κι ένα εφάπαξ.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου