Με ένα «βαλιτσάκι» εντοπίζουν ίχνη του ISIS στα κινητά τηλέφωνα των ύποπτων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου, τα στελέχη κλιμακίου της ΕΥΠ. Στον συγκεκριμένο, μοναδικό προς το παρόν, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τοποθετούνται τα κινητά τηλέφωνα τελευταία γενιάς, που έχουν στην κατοχή τους οι ύποπτοι και γίνεται ανάκτηση όλων των δεδομένων της συσκευής. Οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα σε ελάχιστα λεπτά, να γνωρίζουν όλο το ιστορικό κλήσεων, μηνυμάτων, περιήγησης στο διαδίκτυο, τοποθεσίας, φωτογραφιών, βίντεο και άλλων δεδομένων.
Κάπως έτσι ήχησε συναγερμός, με τους δύο άνδρες από τη Συρία, που είχαν προσαχθεί το πρωί της Τρίτης, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στο νησί της Κω. Τα στελέχη της ΕΥΠ, διαπίστωσαν ότι στο κινητό τηλέφωνο ενός εκ των υπόπτων ανδρών υπήρχαν φωτογραφίες από βομβαρδισμένες πόλεις της Συρίας και λάβαρα του ISIS, ενώ σε κάποιες από αυτές απεικονιζόταν και ο ίδιος.
Προσπάθεια στρατολόγησης
Το προσωπικό της ελληνικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, έχει σοβαρές ενδείξεις ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ανήκε σε κάποια παραστρατιωτική αντικαθεστωτική ομάδα, από τις πολλές που δρουν κατά του Άσαντ. Αν και δεν προκύπτει στοιχείο διασύνδεσής του με τον ISIS, διαπιστώνουν ότι ο νεαρός βρισκόταν επίμονα στο στόχαστρο του ισλαμικού στρατού για την στρατολόγησή του.
Το «βαλιτσάκι» σάρωσης του κινητού του τηλεφώνου εντόπισε πως ήταν αποδέκτης φωτογραφιών και βίντεο από «φίλο» του, μέλος του ISIS, με εικόνες φρίκης από τη δράση του ισλαμικού χαλιφάτου. Ο τζιχαντιστής του έστελνε εικόνες με τη δράση του επιχειρώντας να τον «γοητεύσει» και να τον στρατολογήσει στις τάξεις του ISIS, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να είχε καταφέρει. Ο νεαρός Σύριος, φέρεται να αποδέχθηκε στους λιμενικούς και τα στελέχη της ΕΥΠ, πως είναι αντικαθεστωτικός και ορκισμένος εχθρός του Άσαντ.
Γι αυτό το λόγο έλληνες αξιωματούχοι, σχετικά με τις προσαγωγές των δύο υπόπτων, δήλωναν πως «δεν είναι επικίνδυνοι όχι όμως και άσχετοι».
«Όποιος έχει τέτοιες εικόνες στο κινητό του δεν σημαίνει ότι είναι και τζιχαντιστής, ενδεχομένως όμως ‘γοητεύεται’ από την δράση τους και είναι στα πρόθυρα ένταξης» δήλωνε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών.
Οι δύο ύποπτοι της Κω, βρίσκονται ακόμη σε ένα καθεστώς μιας «ιδιότυπης» φιλοξενίας, όχι όμως για πολύ αφού δεν υπάρχουν στοιχεία προκειμένου να στηριχθούν κατηγορίες, οπότε κάποια στιγμή θα θελήσουν να φύγουν.
«Σαρώνουν» το Αιγαίο
Μετά το αιματοκύλισμα της Γαλλίας, τουλάχιστον τρία κλιμάκια της ΕΥΠ, με συνολικά 30 άτομα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε Μυτιλήνη, Χίο και Κω, ενισχύοντας το προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας που υπηρετεί στα συγκεκριμένα νησιά. Το «βαλιτσάκι» σάρωσης κινητών μεταφέρεται από νησί σε νησί, ανάλογα με τους εντοπισμούς υπόπτων, προκειμένου να εντοπίσει ηλεκτρονικά «σημάδια» του ISIS.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα διασπαστούν σε πολλές ομάδες ελέγχων αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων, και όπου εντοπίζουν υπόπτους θα τους υποβάλλουν σε πιο ενδελεχή έρευνα και «σκανάρισμα» των συσκευών κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να κατέχουν.
Την ίδια ώρα με περίπου 30 αστυνομικούς ενισχύεται το τμήμα Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αναλαμβάνοντας και αυτό ενεργό ρόλο στις έρευνες εντοπισμού ύποπτων τζιχαντιστών. Στο μεταξύ μικτό κλιμάκιο των δύο διωκτικών αρχών αναζητεί στοιχεία των 193 προσφύγων, που είχαν φθάσει στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου 2015 στο νησί, ανάμεσα στους οποίους ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο Παρίσι. Αντικείμενο της έρευνας είναι ο εντοπισμός και η εξέτασή τους, για να διαπιστωθεί αν κάποιος από αυτούς ήταν «συνοδός» του καμικάζι του ISIS, αν και από κάποια στοιχεία εκτιμάται πως ο συνεργός του είχε έρθει σε προγενέστερο χρόνο (Αύγουστο) στο ίδιο νησί προκειμένου να τον «προϋπαντήσει».
thetoc.gr