Δεκαοκτώ πτώματα αντίκρισαν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δυνάμεις ασφαλείας, κατά την έφοδο τους στο ξενοδοχείο Radisson Blu, στο Μπαμάκο του Μάλι, όπου το πρωί πραγματοποιήθηκε ένοπλη επίθεση που εξελίχθηκε σε ομηρεία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του ξενοδοχείου δεν υπάρχουν πλέον όμηροι.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν νωρίτερα οι υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης – παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, με μήνυμα που ανήρτησαν στο Twitter. Πρόκειται για την Αλ Μουραμπιτούν, μια οργάνωση που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Από το μεσημέρι, δυνάμεις του στρατού του Μάλι είχαν αποκλείσει την περιοχή και μπήκαν στο ξενοδοχείο, απ’ όπου κατάφεραν να απελευθερώσουν περίπου 30 άτομα.
Πολλοί από τους ομήρους – μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – άρχισαν να βγαίνουν από το ξενοδοχείο με την βοήθεια των στρατιωτών, δυό εκ των οποίων τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς που ρίχθηκαν από τον 7ο όροφο του ξενοδοχείου. Ενας από τους απελευθερωθέντες, γνωστός τραγουδιστής στη Γουινέα, δήλωσε ότι άκουσε τους ενόπλους να μιλάνε μεταξύ τους στα αγγλικά.
Συμμετοχή Γαλλίας και ΗΠΑ στην επιχείρηση
Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους που βρίσκονται «σε ευαίσθητες χώρες» να «λάβουν τα μέτρα τους», ενώ περίπου σαράντα επίλεκτοι Γάλλοι χωροφύλακες εστάλησαν Μάλι.
«Ζητώ από τους πολίτες μας σε ευαίσθητες χώρες να λάβουν τα μέτρα τους», είπε ο Ολάντ στο περιθώριο μιας συνάντησης ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι (COP21) παρουσία περισσότερων από 120 ξένων ηγετών.
Περίπου σαράντα χωροφύλακες της GIGN (Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής), που είναι ειδικευμένοι σε καταστάσεις ομηρείας, βρίσκονται καθ΄οδόν προς το Μπαμακό, ανακοίνωσε από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το CNN, στην επιχείρηση συνδράμουν και δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και το Πεντάγωνο.
Το Radisson Blu είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια των ξένων υπηκόων που ζουν στο Μπαμάκο, μία πόλη με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων. Ανάμεσα στους ομήρους φαίνεται ότι είναι Γάλλοι και Αμερικανοί πολίτες.
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο που βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων από το Radisson την στιγμή της επίθεσης, οι ένοπλοι ζήτησαν από τους ομήρους να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, διαχωρίζοντάς τους σε μουσουλμάνους και μη. Όσοι μπορούσαν, αφήνονται ελεύθεροι. Ορισμένοι από αυτούς, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, δεν φορούσαν ρούχα. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες είναι και υπάλληλοι των Τουρκικών Αερογραμμών.
Όπως δήλωσε ένας εκ των μαγείρων του ξενοδοχείου στους New York Times, οι ένοπλοι έφτασαν στο ξενοδοχείο μεταξύ επτά και επτάμιση το πρωί.
«Οδηγούσαν ένα αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες και οι φρουροί τους άφησαν να περάσουν χωρίς πρόβλημα» δήλωσε. «Αμέσως άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν έναν από τους φρουρούς. Μετά προχώρησαν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου κι άρχισαν να πιάνουν ομήρους, τους οποίους συγκέντρωσαν σε μία από τις μεγάλες αίθουες. Εγώ κατάφερα να φύγω από μία πίσω πόρτα…»
Το ξενοδοχείο βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.
Το Μάλι είναι κράτος της Δυτικής Αφρικής που συνορεύει με την Αλγερία και τον Νίγηρα. Οι κάτοικοι του είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι σε ποσοστό 90%. Το βόρειο Μάλι βρέθηκε υπό τον έλεγχο Ισλαμιστών το 2012 αλλά το 2013 απομακρύνθηκαν μετά από επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων. Ομάδα τζιχαντιστών εισέβαλλε τον Αύγουστο σε ξενοδοχείο στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο οποίο διέμεναν υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, κρατώντας ομήρους και σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε στρατιώτες και έναν υπάλληλο του ΟΗΕ.
Καθημερινή